Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ЛАГІДНИЙ РУЙНІВНИК
Закінчилося літо, чоловіки повернулися з курортів і багатьом традиційно знадобилася допомога лікаря-венеролога. Ми вирішили не залишатися осторонь від сезонної проблеми і звернулися за порадою до фахівця — доктора медичних наук, старшого наукового співробітника Інституту дерматології й венерології НАМН України Гліба Бондаренка.

— Крім традиційної гонореї, яку привозять додому наші «мандрівники» багато років після літніх відпусток і канікул, лікарі-венерологи все частіше стикаються зі збільшенням випадків хламідіоза. На перший погляд, невинного, але шкідливого явища.
— Що таке хламідіоз?
— Новою чумою XXI ст. хламідіоз стає поступово, відвойовуючи це звання в інших захворювань, що передаються статевим шляхом (ЗПСШ). За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, темпи поширення цієї інфекції подібні до сходження лавини.
Хламідіоз — найпоширеніше захворювання з тих, що передаються переважно статевим шляхом. Сучасні високоточні методи лабораторної діагностики виявляють хламідії у кожної другої жінки із запальними захворюваннями сечостатевої сфери; у 2/3 жінок, які страждають на безплідність; у дев’ятьох із десятьох жінок, котрі не виношують вагітність. У чоловіків кожен другий уретрит спричинено хламідіями.
— Наскільки небезпечний хламідіоз?
— Від нього помирають вкрай рідко. Зате він викликає найширший спектр різних захворювань. Потрапивши до організму, він часто не задовольняється одним органом, поступово поширюючись в усьому тілі. З хламідіями пов’язують не тільки захворювання сечостатевих органів, а й очей, суглобів і ще чимало проявів.
Хламідіоз непомітно робить людину старою, хворою, безплідною, сліпою, кульгавою...
Хламідійна інфекція загрожує здоров’ю не тільки дорослих людей, а й дітей, новонароджених і ще не народжених малюків. У дітей хламідії спричиняють цілий «букет» хронічних хвороб, включно із захворюваннями статевої системи. Новонароджені з вини хламідіоза страждають на кон’юнктивіт, пневмонію, недуги носа і глотки...
Усі ці хвороби малюк може отримати ще в утробі від зараженої матері, а може взагалі не народитися. Хламідіоз нерідко провокує викидень на різних термінах вагітності.
— Наскільки велика загроза захворіти на хламідіоз?
— Частота інфікування хламідіями, за різними даними, коливається. Проте результати невтішні. Дослідження засвідчують, що тільки молодих людей в Україні, інфікованих хламідіями, не менш як 30 відсотків. На хламідіоз страждають від 30 до 60 відсотків жінок і не менш ніж 51 відсоток чоловіків. Кількість інфікованих постійно зростає. Якщо мати хворіє на хламідіоз, ризик заразити ним свою дитину при пологах — не менш як 50 відсотків.
Проте найдивніше те, що ви, будучи зараженим, хворіючи на ці недуги, можете про хламідіоз узагалі нічого не знати.
— Як же так?
— Це — відмінна риса всіх хламідіозів. Часто симптоми тут можуть бути відсутніми. Хламідіози протікають «м’яко», руйнуючи організм.
Здебільшого хворі на хламідіози відчувають лише, що в організмі щось «не так». Медики називають ці відчуття «суб’єктивними». «Не такими» можуть бути виділення: у чоловіків часто з’являється синдром «першої краплі» ранком, у жінок — незрозумілі або більш рясні виділення. Потім усе може минути або ви вважатимете таке становище нормою.
Тим часом і в чоловіків, і в жінок інфекція просувається «вглиб», до статевих органів, уражаючи простату, яєчка у чоловіків і шийку матки, маточні труби у жінок. Найдивніше, що ніде не болить. Або болить, але слабко — тягне, з’являється дискомфорт. І все! А хламідії тим часом ведуть підривну роботу, зумовлюючи список захворювань.
Однак наше Міністерство охорони здоров’я ще не запровадило діагностику хламідіозів у систему ОМС — обов’язкового медичного страхування. У вашій поліклініці вам не зроблять аналіз на хламідії, причому безплатно. У державних поліклінічних і стаціонарних установах такі захворювання інфекційної природи, як хламідіоз, відносять до хвороб нез’ясованої причини. Тому досі за турботу про своє здоров’я, про здоров’я своїх близьких і дітей доводиться платити нам із вами. Єдиний спосіб дізнатися, чи хворі ви — провести якісну діагностику.
— Де і як можна це зробити?
— Аналізи проводяться в усіх спеціалізованих дерматовенерологічних установах України. Лікування хламідіозів потребує часу, наполегливості. Методики боротьби із цим захворюванням відпрацьовані й затверджені МОЗ. Вони вже показали свою ефективність. Досить сказати, що всі види інфікування хламідіями — виліковні.
— А профілактика?
— Вона універсальна: потрібно кохати, а не «займатися сексом». Усе, як бачите, дуже просто.

Інтерв’ю провів Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • ЖИВЕМО НА ДЕСЯТЬ РОКІВ МЕНШЕ ВІД ЄВРОПЕЙЦІВ
  • ВІД ІНФАРКТУ І ДІАБЕТУ — НАПОЇ З ШИПШИНИ
  • ЧИСТИТИ ЗУБИ — НЕ ХВОРІТИ НА НЕДОУМСТВО
  • ЇЖТЕ ЯБЛУКА ЗІ ШКІРКОЮ!
  • ШАМПІНЬЙОНИ — БЕЗЛІЧ ПЕРЕВАГ
  • СТОВБУРОВІ КЛІТИНИ ПЕРЕМАГАЮТЬ РАК

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».