Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
СИНОНІМ ЖИТТЯ
29 ВЕРЕСНЯ — ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ СЕРЦЯ
Серцево-судинні захворювання є найпоширенішою медико-біологічною та соціальною проблемою як в усьому світі, так і в Україні: за цими показниками наша держава посідає перше місце в Європі. За офіційною інформацією, від серцевих недуг помирають майже 500 тис. українців щороку. Це більше, ніж від раку, туберкульозу і СНІДу, разом узятих.

Зважаючи на гостроту проблеми, редакція попросила лікаря-кардіолога вищої категорії, начальника відділення реанімації та інтенсивної терапії для терапевтичних хворих Головного військово-медичного клінічного центру МО України «ГВКГ» полковника медичної служби, кандидата медичних наук Андрія Голода розповісти про ситуацію, що склалася, а також про те, як звести до мінімуму ризик «підхопити» серцево-судинне захворювання.
— Ситуацію із серцево-судинними захворюваннями інакше, як загрозливою, не назвеш,— каже Андрій Григорович.— За офіційною статистикою, понад 60 відсотків смертей українців спричинені саме ними. Щороку у нас реєструють майже 50 тисяч випадків інфаркту міокарда, 100–120 тисяч інсультів. При цьому народжується більш ніж п’ять тисяч малюків із певними вадами серця.
Нині кожен другий дорослий українець потерпає від підвищеного кров’яного тиску — небезпечної й підступної хвороби, здатної спровокувати інші недуги, які відбирають людське життя.
Кількість хворих із кожним роком зростає. Приміром, якщо у 2006-му на обліку у кардіологів перебувало близько 24 мільйонів співвітчизників, то зараз, за інформацією МОЗ України, їх понад 25 мільйонів.
Це — офіційна статистика. Насправді людей, які мають певні проблеми з «головним двигуном» організму, значно більше. Не всі звертаються по допомогу до медичних закладів (насамперед у сільській місцевості).
— Цікаво, яка ситуація в інших країнах?
— Теж далека від ідеальної. Але дещо різниться від нашої. Наприклад, кількість смертей, спричинених серцево-судинними захворюваннями в Росії, торік становила 645 на 10 тисяч населення, у Грузії — 430. А у країнах Європейського Союзу вона значно краща. Зокрема, у Греції — 244, Німеччині — 199, Канаді — 130, Японії — 103. У нас же ця цифра становить 630! Коментарів, гадаю, така статистика не потребує.
— Серцево-судинних недуг, як відомо, багато. Які з них найбільше дошкуляють українцям?
— Хвороб, які зачіпають серцеву діяльність, вистачає. Зокрема, стенокардія, інфаркт міокарда, атеросклероз, а також ішемічна хвороба серця, яка найпоширеніша. За інформацією Національного інституту кардіології імені академіка М. Стражеска АМН України, на неї у нас хворіють майже вісім мільйонів осіб.
Ішемічною хворобою серця або, як її ще називають, стенокардією, уражено 30–40 відсотків дорослого населення. Ішемія — захворювання коронарних судин і виникає воно через недостатнє постачання киснем серцевого м’яза. При цьому на їх стінках утворюються атеросклеротичні бляшки, що заважають їм працювати, звужується прохід і кров не може вільно надходити до серця.
Це захворювання зазвичай провокується неправильним харчуванням, зокрема наляганням на жирні харчі, через що утворюється надлишковий холестерин, а той, у свою чергу, утворює атеросклеротичні бляшки.
— Які симптоми цієї недуги? Чи може їх розпізнати пересічний українець?
— Звичайно. Бо це захворювання супроводжується нападами болю за грудиною або у ділянці серця, який зазвичай виникає при фізичних навантаженнях і швидко минає.
— Чи можна позбутися цього захворювання і якщо так, то як саме, Андрію Григоровичу?
— Коли в артеріях не надто багато накопичилося холестерину, то людина лікується медикаментозно. А якщо занадто, то без хірургічного втручання не обійтися. Хворому вставляють в артерію спеціальний стент, розширюючи її просвіт, або роблять шунтування, створюючи додатковий шлях, який обходить місце звуження артерії. Людям, котрі відчувають симптоми, про які я говорив, радив би негайно звертатися до кардіолога. Оглянувши вас і поспілкувавшись, лікар призначить додаткові обстеження. Після цього хворий пройде відповідне лікування.
Безумовним лідером серед хвороб, пов’язаних із серцевою діяльністю, є також гіпертонічна, яку відомий академік М. Стражеско називав безжальним убивцею. І мав рацію: через надмірний артеріальний тиск зношуються судини, розвивається атеросклероз і спрацьовується серце. Через це виникають інфаркти та інсульти.
У багатьох моїх пацієнтів спостерігається тахікардія, тобто прискорене серцебиття. Вона може бути спричинена різними факторами: серцевими недугами і хворобами інших органів. Приміром, щитоподібної залози. Але водночас її можуть спровокувати стреси, вживання кави, особливо у надмірних дозах. Нині тахікардія спостерігається і у молодих людей, не кажучи про тих, кому за п’ятдесят.
— А що скажете про інфаркт міокарда, який відбирає життя у багатьох наших громадян?
— Виникає він раптово, і часу, щоб урятувати людину, залишається обмаль. Ця хвороба уміє «маскуватися» під інші. Скажімо, під зубний біль чи біль у ділянці нижньої щелепи, шиї, лівої руки і навіть лівої лопатки. При цьому відчуваються напади болю — по 10–15 хвилин. Перед інфарктом може початися напад, схожий на напад астми, коли людині не вистачає повітря.
Є чимало й інших симптомів, на які пересічні громадяни не звертають особливої уваги.
— Останнім часом дедалі популярнішою стає народна медицина — лікування без застосування медичних препаратів. Чи доцільна вона і при серцево-судинних хворобах?
— Як на мене, то все потрібно робити без фанатизму. Це стосується як традиційного, тобто медикаментозного, лікування, так і фітотерапії. Наприклад, при стенокардії застосовують лікарські рослини, які розширюють кровоносні судини і цим самим поліпшують постачання кисню до міокарда, підвищують стійкість серцевого м’яза до гіпоксії, знижують рівень холестерину в крові. Такі властивості, зокрема, мають астрагал шерстистоквітковий, валеріана лікарська, собача кропива звичайна та багато інших рослин.
Проте перед уживанням їх обов’язково слід порадитися з лікарем. Бо, на жаль, є чимало випадків, коли ніякі цілющі властивості рослинного світу не допоможуть. Маю на увазі запущені хвороби, різні ускладнення, якими вони супроводжуються.
— Від чого найчастіше потерпає серце співвітчизників?
— Ми звикли в усіх проблемах і негараздах, пов’язаних із нашим здоров’ям, звинувачувати медицину. Вона, звичайно, не ідеальна, але не забувайте, що багато залежить і від нас самих.
Нагадаю, що, за висновками Всесвітньої організації охорони здоров’я, на 50 відсотків здоров’я людини залежить від її способу життя, на 20 — від стану навколишнього середовища, ще на 20 — від генетичної схильності й лише на 10 — від медичної галузі країни, де вона живе. На 10 відсотків! У нас же більшість пересічних громадян чомусь вважає, що на всі 90, а то й 100.
Розумію, що значна частка, на превеликий жаль, «запрограмована» на серцево-судинні хвороби від самого народження. Не вдаватимуся до причин, але це так. Водночас переважна більшість українців може звести до мінімуму ризик захворіти. Для цього потрібно насамперед вести здоровий спосіб життя: не зловживати алкоголем, не курити, займатися спортом або хоча б робити фізкультуру. На жаль, переважна більшість з нас не дотримується цих елементарних вимог. За інформацією МОЗ, у нас щороку від зловживань алкогольними напоями гине сім-вісім тисяч людей. Це, наголошую, офіційна статистика. Насправді жертв оковитої, яка неабияк впливає насамперед на діяльність серцево-судинної системи і здатна миттєво її паралізувати, набагато більше.
А куріння? Знову-таки, за офіційною статистикою, у нас курять 35–40 відсотків чоловіків і понад 20 відсотків жінок. Жахає те, що вже і 12–14-літні підлітки знають смак пива, вина, а то й горілки, курять на очах шкільних учителів, батьків і нікому, складається враження, немає до цього діла.
У багатьох юнаків призовного віку під час проходження військово-лікарської перевірки виявляють серцеві патології. Чому? Здебільшого вони зумовлені пристрастю хлопців до чарки і цигарки, просиджування в більярдних і комп’ютерних клубах, де вони «розслабляються». Ось коли б вони розслаблялися на спортивному майданчику, у басейні, то картина була б іншою.
— Проте таких майданчиків спробуй пошукай, а відвідування басейнів далеко не кожному по кишені...
— Цілком згодний з вами: держава самоусунулася від фізичного виховання молоді. Але, попри всі труднощі, визначальним у збереженні здоров’я людини є її бажання бути здоровою, жити повноцінним життям, а не бути постійним пацієнтом лікарів. Щоб підтримувати тіло у здоровому тонусі, достатньо змайструвати перекладину і підтягуватися на ній щоранку. Чи бігати навколо будинку, що робить багато моїх друзів і знайомих.
Не забувайте, що Україна посідає провідні місця в Європі за кількістю курців і алкоголю, спожитого громадянами. Це — потенційні пацієнти кардіологічних клінік і відділень.
— Що б Ви порадили українцям, які переймаються своїм здоров’ям і хотіли б якомога довше зберегти своє серце здоровим?
— Для цього не потрібні якісь неординарні заходи чи шалені гроші. Головна порада — ведіть здоровий спосіб життя. Якщо не маєте можливості робити ранкові пробіжки, то побільше ходіть протягом дня. Причому не поспішаючи, розміреним кроком, проходячи за день не менш як сім тисяч кроків. При цьому серце не перенапружуватиметься. До того ж це непогана профілактика атеросклерозу, оскільки при ходьбі у крові зменшується кількість жирів, а весь організм насичується киснем.
Уникайте стресових ситуацій. Їх дуже побоюється серце: стреси здатні спровокувати інсульти, обширні інфаркти, які часто драматично закінчуються для постраждалих. Тож для уникнення чи хоча б мінімізації негативних наслідків стресів, без яких, на превеликий жаль, життя більшості українців важко уявити, відвідуйте психолога, «виливайте» свою душу друзям, знайомим. Прикро про це говорити, але багато хто топить свої проблеми у чарці оковитої чи тютюновому диму.
Стежте за своїм харчуванням. Ученими доведено, що при правильному доборі продуктів можна значно зменшити ризик серцево-судинних захворювань. Потрібно уникати висококалорійної жирної їжі, смаженини, обмежте також споживання солі. Вона провокує підвищення кров’яного тиску, що може призвести до гіпертонії.
Варто вилучити зі свого раціону соління, копченості, страви швидкого приготування та консерви. Або хоча б обмежте їхнє споживання.
Я б радив вилучити зі свого раціону напої й продукти, що збуджують центральну нервову систему і серце. Наприклад, міцний чай, міцну каву, гострі приправи. А між тим багато хто, у тому числі жінки, полюбляють розпочинати свій робочий день з філіжанки кави і цигарки...
— Відомо, що саме харчування відіграє неабияку роль у зміцненні здоров’я. Часто доводиться чути, що споживання м’яса, яке так полюбляють українці, не сприяє цьому...
— Я б так однозначно не стверджував. Адже, за підрахунками ООН, у рейтингу держав, які найбільше споживають м’яса, Україна посідає аж 85-те місце, оскільки на одного українця припадає лише 45 кг цього продукту. А в Люксембурзі, наприклад, 136 кг. Щоправда, коли вірити Держкомстату України, то кожен наш співвітчизник з’їдає протягом року 61 кг м’яса. Але і в такому випадку це на 40 відсотків менше норми.
— У чому ж справа?
— У багатьох інших чинниках. Наприклад, французи не їдять менше м’яса, а ось смертність від серцево-судинних захворювань (порівняно з Україною) набагато нижча. Значною мірою це зумовлено тим, що громадяни цієї країни менше курять, більше рухаються, споживають багато корисних продуктів, які, так би мовити, нейтралізують шкідливі.
Доцільно споживати напої, які містять вітамін С і розріджують кров, після чого вона краще доносить до серця поживні речовини. Приміром, настій шипшини.
Потрібно поповнювати організм калієм — елементом, який сприяє регулюванню серцевого ритму, забезпечує необхідний тонус серцевого м’яза. Цей макроелемент потрібний також для скорочення м’язів, здатності нирок утворювати й виділяти сечу.
Як я говорив, гіпертонія — надто небезпечне захворювання. Щоб її не допустити, потрібно також стежити за масою свого тіла. Пам’ятайте, що кожен зайвий кілограм підвищує тиск на один міліметр ртутного стовпчика.
Людям, яким за сорок, треба хоч раз на рік робити кардіограму. Якщо вона виявить якісь відхилення, то маєте пройти додаткові обстеження. Які саме, визначає лікар-кардіолог.
Слід пам’ятати, що ваше здоров’я — у ваших руках. Дотримання елементарних правил людського життя, уникнення різних сумнівних принад допоможе позбутися багатьох проблем не лише із серцем, а й взагалі зі здоров’ям.

Інтерв’ю взяв Сергій ЗЯТЬЄВ
також у паперовій версії читайте:

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».