Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); ART-МОЗАЇКА
ГОГОЛЬФЕСТ-2012
У неробочому цеху київського заводу металоконструкцій 21 вересня відкрився фестиваль «ГогольФест».
Величезне заводське приміщення розділене навпіл. У першій частині — виставка сучасного мистецтва. Її куратором виступив Павло Гудимов. Найбільшою інсталяцією є робота художниці Алевтини Кахідзе. На підлозі вона намалювала фарбою план своєї резиденції для митців, яку побудував її чоловік у селі Музичі, що на Київщині. Вона щороку запрошує до себе жити і працювати митців із різних країн.

У середині білого прямокутника з написом «город» поклала власноруч вирощені гарбузи. На місці житла художників — два плазмові екрани з відео австрійського та швейцарського авторів.
Чотири роки поспіль фестиваль проводили в комплексі «Мистецький Арсенал», потім на кіностудії імені О. Довженка. 2011-го подія не відбулася через відсутність фінансування. Проте цьогоріч організатори наважилися зробити фестиваль власними силами. Представлять програму з академічної та альтернативної музики, покажуть кіно і театральні вистави.
Більшість подій фестивалю безплатні. «ГогольФест» триватиме до 29 вересня.

ВІДКРИЛИ ПАМ'ЯТНИК ОЛЕКСАНДРОВІ ДОВЖЕНКУ
22 вересня м. Нова Каховка, що на Херсонщині, святкувала 60-річчя свого заснування. Місто побудували на місці села Ключового при спорудженні Каховської ГЕС.
Видатний український кінорежисер Олександр Довженко перебував тут із перервами у 1950–1956 роках, написав кіносценарій фільму «Поема про море», проводив кінопроби акторів. Після його смерті стрічку поставила Юлія Солнцева.
«На втілення ідеї спорудження пам'ятника пішло шість років,— зазначає ініціатор цієї справи, пенсіонер Микола Марченко.— Тоді інтелігенція міста звернулася до виконкому міської ради з проханням виділити місце для монумента. Кошти збирали довго і тяжко. Перераховували учні й учителі, пенсіонери, підприємці.
Я писав листи президентам, прем'єрам, банкірам. Часто навіть не отримував відповідей. Найдорожчим для мене був внесок учнів школи №1, яка носить ім'я Олександра Довженка. Щоб зібрати тисячу гривень, школярі здавали брухт. Прості городяни перераховували по 20–50 гривень. Іноді приходили перекази з інших міст від невідомих людей. Були перерахування з Миколаєва, Одеси, від учнів і вчителів Херсонської школи №4».
Конкурс на кращий ескіз пам'ятника виграв місцевий скульптор Микола Рашевський, співавтором став херсонець Володимир Потребенко. Скульптуру виготовляли у Херсонській художній майстерні. Встановили у міському парку відпочинку біля Дніпра.
також у паперовій версії читайте:
  • КИЯНАМ СПІВАТИМУТЬ «НІЧНІ СНАЙПЕРИ»
  • ПЕРЕМОЖЦІ ФЕСТИВАЛЮ ІМЕНІ КЛАВДІЇ ШУЛЬЖЕНКО
  • «КИЇВСЬКА ФОРТЕЦЯ» ЗАПРОШУЄ НА «ОСІНЬ СЕРЕДНЬОВІЧЧЯ»
  • У ДОНЕЦЬКУ— ФЕСТИВАЛЬ КОВАЛІВ
  • АЙШВАРІЯ РАЙ СТАЛА ПОСЛОМ ДОБРОЇ ВОЛІ
  • НА ЧЕСТЬ ЛІДЕРА ГУРТУ НАЗВУТЬ ВУЛИЦЮ
  • НОМІНАНТИ НА ПРЕМІЮ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ КІНОАКАДЕМІЇ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».