Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СУСПІЛЬСТВО
ВОНИ ХОЧУТЬ НАМИ
Мажоритарний аспект. Частина ІІІ
(Закінчення, початок у номерах за 14 і 21 вересня)
До парламентських виборів залишається рівно місяць. Вочевидь, упродовж цього часу ми матимемо нагоду відчути усі переваги міжпартійних суперечок і мажоритарної «рукопашної» на округах. Бо вже тепер представники партії влади намагаються усіма правдами й неправдами забезпечити для своїх висуванців якомога комфортніші умови.

Та й зміни в округах відбуваються. Скажімо, днями міністр економіки Петро Порошенко заявив, що його батько — Олексій Іванович — знімає свою кандидатуру за станом здоров'я і не балотуватиметься в 16-му окрузі на Вінниччині. Хоча на сайті ЦВК досі немає повідомлення про те, що Порошенко-старший вибув із перегонів.
Ми ж тим часом завершуємо наше невеличке дослідження — хто є хто на мажоритарних округах.

Полтавська область
Земля Миколи Гоголя буде представлена у Верховній Раді вісьмома депутатами. В окрузі № 144 (Полтава) балотується екс-мер обласного центру, самовисуванець Андрій Матковський. Нагадаємо, позаторік на місцевих виборах він поступився цією посадою Олександрові Мамаю, котрого підтримувала ПР. Можливо, саме тому, як своєрідну компенсацію, «регіонали» тепер не висунули в цьому окрузі свого кандидата.
146-й виборчий округ (Кременчук) має стати «дуеллю» між двома чинними депутатами — колишнім і нинішнім бютівцями. Від об'єднаної опозиції тут балотується письменник Віктор Терен. А «регіоналів» представлятиме Олег Надоша, котрий ще якихось шість років тому також перебував у «Батьківщині».
У 147-му окрузі (Миргород) боротиметься депутат попередніх скликань, колоритний комуніст Олександр Масенко. Цікаво, що й тут «регіонали» не висунули свого протеже. А от «Батьківщина» запропонувала миргородським виборцям 36-річного Юрія Коваленка — генерального директора ТОВ «Смак Миргородщини».
Округ № 149 (Карлівка) також обіцяє бути цікавим. Партія влади тут виставила голову Державного агентства резерву Олексія Лелюка. А від об'єднаної опозиції балотується селищний голова смт Нові Санжари Андрій Река. Конкуренцію їм цілком може скласти самовисуванець, головний редактор обласної газета «Полтавська Думка-2000» Олександр Кулик. Свого часу (1998–2002) він уже працював у парламенті третього скликання.
У 150-му окрузі (Комсомольськ) балотується Костянтин Жеваго, народний депутат із БЮТу. Цікаво, що він іде як самовисуванець. Однак об'єднана опозиція тут свого офіційного кандидата не висунула, тож негласно підтримуватиме саме Жеваго.
У 151-му окрузі (Лохвиця) змагатимуться депутат другого і третього скликань Микола Карнаух (висунутий об'єднаною опозицією), соціаліст-самовисуванець Степан Бульба, котрий законотворив у ВР четвертого та п'ятого скликань і начальник Державної фінансової інспекції в Полтавській області Михайло Кривошей (протеже ПР).

Рівненська область
На Рівненщині буде обрано п'ятьох депутатів. У 152-му окрузі (Рівне) серед 16-ти претендентів вирізняються самовисуванці Микола Поровський — депутат кількох попередніх скликань та генерал Вілен Мартиросян — засновник Союзу офіцерів України, котрий у 1991 році був оплотом захисту державного суверенітету України від «ГКЧП». «Регіонали» їм протиставили 35-річного заступника Рівненської ОДА Олексія Губанова.
Округ № 153 (Рівне), серед інших, облюбував депутат із багаторічним стажем Іван Заєць. Його висунула проющенківська Українська народна партія. Цікаво, що один із конкурентів Зайця — теж людина Ющенка, його зять Олексій Хахльов, самовисуванець. А «регіонали» на західних теренах України висувають винятково чиновників. Цей округ — не виняток, його представляє перший заступник глави ОДА Юрій Юхименко.
У 156-му окрузі (Сарни), зокрема, балотується депутат-«литвинівець» Микола Шершун, котрий у нинішньому парламенті очолює лічильну комісію.

Сумська область
Сумська область після 28 жовтня буде представлена у ВР шістьма обранцями. В окрузі № 157 (Суми) балотується колишній «губернатор» краю Анатолій Єпіфанов. Нині він — ректор Української академії банківської справи НБУ. Від ПР тут ітиме секретар Сумської міськради Олексій Мовчан. А ще тут пробуватиме сили нардеп четвертого скликання Леонід Мордовець, висуванець Соцпартії.
В окрузі № 158 (Білопілля) впевнено почувається колишній «директор-розпорядник» Верховної Ради Олександр Волков. Шість років він був поза межами великої політики, однак тепер має шанси до неї повернутися.
Цікаво, що попервах «Батьківщина» мала намір висунути Волкова, як одного зі своїх протеже. Однак потім, не в останню чергу, через його одіозність, помічену журналістами, відмовилася від цих намірів. Утім, ця відмова лише умовна. Олександр Михайлович балотується як самовисуванець, але представника об'єднаної опозиції тут немає. Більше того, в графі «партійність» значиться, що Волков — член партії «Батьківщина».
А от 159-й округ (Глухів) може знову стати округом народного депутата Андрія Деркача — сина екс-глави СБУ. 14 років тому Деркач-молодший починав свою політичну кар'єру саме звідси. Нині Андрій Леонідович — переконаний «регіонал» (ПР висунула його). Хоча в часи Помаранчевої революції він був прихильником Віктора Ющенка, що активно демонстрував на телеканалі «Ера», котрий йому належить.
160-й округ (Шостка), вочевидь, стане плацдармом для змагання між трьома основними претендентами. Це — Шосткинський міський голова Микола Нога (висуванець ПР), комуністка Ольга Гінзбург, що другий рік очолює Державну архівну службу, та народний депутат Юрій Сербін (представник об'єднаної опозиції).
161-й округ (Ромни) цікавий тим, що тут балотується брат екс-президента Віктора Ющенка — Петро Андрійович. Утім, не факт, що перемога тут йому гарантована. Як і його братові, котрий, нагадаємо, очолює список «Нашої України».

Тернопільська область
Тут за місяць буде обрано п'ятьох достойників. У 163-му окрузі (Тернопіль) переконливіше за інших виглядає голова Тернопільської облради Олексій Кайда (висуванець «Свободи»). Конкуренцію йому складає дюжина кандидатів, зокрема екс-голова ЦВК Ярослав Давидович (представник партії «Україна — вперед!») та керівник громадського об'єднання «Українська альтернатива», самовисуванець Володимир Кухар.
Через 166-й округ (Теребовля) знову спробує обратися чинний нардеп від «Нашої України» Андрій Давиденко. З ним, зокрема, змагатимуться двоє представників Гусятина. Це — політичні антиподи: тамтешній селищний голова Михайло Савчук, самовисуванець, член Народного руху і голова Гусятинської райради Надія Хоптян, також самовисуванка, але з партквитком ПР.
У 167-му окрузі (Чортків) балотується «чортова дюжина» претендентів. Серед них — двоє народних депутатів. Це — Іван Стойко, представник об'єднаної опозиції та Махайло Полянчич, самовисуванець. Цікаво, що обидва наразі — члени фракції «НУ–НС».

Харківська область
На Харківщині 14 виборчих округів. 168-й (Харків, Дзержинський район) облюбував собі екс-бютівець з «групи Портнова» Валерій Писаренко. Хоча формально він безпартійний, але висунула його партія влади. Від об'єднаної опозиції Писаренкові протистоятиме заступник директора ЗАТ «Золочівське хлібоприймальне підприємство» Ігор Балута.
У 169-му окрузі (Харків, Київський район) балотується народний депутат із ПР Ірина Бережна. А ще через цей округ до ВР спробує повернутися депутат четвертого скликання Станіслав Косінов — висуванець Народної партії. Нині він очолює тутешнє регіональне управління Рахункової палати.
170-й округ (Харків, Московський район) обрали «регіонал» Дмитро Святаш і Алла Александровська з КПУ.
А от у 171-му окрузі (Харків, Фрунзенський район) «регіоналці» Ірині Горіній від партії «Україна — вперед!» протистоятиме приватний підприємець Наталія Миколаївна Азарова. Попри такий збіг прізвища та по батькові, родинних зв'язків із Прем'єр-міністром у неї немає.
У 174-му окрузі (Харків, Ленінський район), вочевидь, не буде проблем у нардепа Олександра Фельдмана. Колишній бютівець уже кілька років законотворить під егідою ПР, нею ж і висунутий. А от від опозиції тут заявлений представник «Свободи» Олег Дебелий, приватний підприємець.
На 176-й округ (Чугуїв) подався заступник голови парламенту третього скликання Степан Гавриш. Один із його шести суперників — чинний депутат з ПР Дмитро Шенцев.
Через 178-й округ (Балаклія) Харківський «губернатор» Михайло Добкін намагається провести в парламент свого брата Дмитра. Цікаво виглядає задекларована ним до ЦВК посада — президент Харківського обласного благодійного фонду Дмитра Добкіна. «Батьківщина» тут висунула також громадського активіста — заступника голови правління «Всеукраїнського об'єднання ветеранів Чорнобиля» Петра Прокопенка.

Херсонська область
Херсонщина буде представлена у Верховній Раді п'ятьма достойниками. Одним із них може виявитися чинний мер обласного центру Володимир Сальдо. До ВР він балотується у 182-му окрузі (Херсон). Один із його семи конкурентів — депутат від КПУ Андрій Найдьонов.
У 184-му окрузі (Нова Каховка) пробує сили народний депутат Володимир Стретович. Він іде як самовисуванець, бо об'єднана опозиція висунула тут лікаря Юрія Терлецького. «Регіоналів» представлятиме директор ТОВ ДК «Сервісбуд» Микола Дмитрук.
185-й округ (Каховка) стане плацдармом для 14-ти кандидатів. Зокрема, тут балотується екс-міністр освіти і екс-соціаліст Станіслав Ніколаєнко. Тут же намагається повернутися до ВР депутат четвертого скликання Сергій Сопрун.
У 186-му окрузі (Цюрупинськ) «регіонали» висунули нардепа Олексія Журавка. Саме його в часи опозиційності ПР «висаджували» на місце спікера, коли «регіонали» блокували трибуну. Від КПУ тут балотується нардеп Катерина Самойлик. А від «Батьківщини» — директор Скадовського технікуму Херсонського державного аграрного університету Іван Гончарський.

Хмельницька область
Ще семеро депутатів буде обрано 28 жовтня від Хмельниччини. У 187-му окрузі (Хмельницький) фаворитом вважається депутат-бютівець Олег Лукашук, висуванець об'єднаної опозиції. Тут же балотуються двоє журналістів: Олег Дейнека — скандально звільнений ведучий популярної програми «Гроші», та власкор «Дзеркала тижня» Світлана Кабачинська.
У 189-му окрузі (Красилів) «регіонали» висунули колишнього «губернатора» Хмельниччини часів «раннього» Ющенка — Віталія Олуйка. Тоді Олуйко був протеже партії Володимира Литвина. А від об'єднаної опозиції йде голова Хмельницької «Свободи» Ігор Сабій.
190-й округ (Шепетівка) «штурмуватиме» колишній керівник Державної податкової адміністрації Сергій Буряк, самовисуванець. «Батьківщина» тут висунула мера міста Славута Василя Сидора.
У 191-му окрузі (Старокостянтинів) балотується голова Хмельницької облради Микола Дерикот. Його підтримує ПР. А колишній міністр транспорту та екс-голова Дніпропетровської облдержадміністрації Віктор Бондар іде як самовисуванець. Так само, як і екс-голова Держкомітету з питань телерадіомовлення, екс-соціаліст Іван Чиж.
Ще один екс-соратник Олександра Мороза — Йосип Вінський — пробує сили у 192-му окрузі (Дунаївці). Конкурують з ним, зокрема, депутат кількох попередніх скликань Василь Свято та чоловік нинішнього секретаря Київради Галини Гереги — Олександр Герега.

Черкаська область
Край Тараса Шевченка та Богдана Хмельницького також буде представлений у ВР сімома депутатами. Зокрема, у 195-му окрузі (Черкаси) балотується чимало фермерів і підприємців сільськогосподарського профілю. Більшість — як самовисуванці. Ймовірно, котрийсь із них складе конкуренцію протеже ПР Олексію Головку — заступникові Черкаської ОДА. Показово, що депутат-«регіонал» Володимир Зубик тут також іде як самовисуванець.
У 197-му окрузі (Канів) самовисунувся колишній бютівець Богдан Губський. «Регіонали» тут протежують екс-міністра молоді та спорту, нардепа Віктора Коржа. Від опозиції балотується Леонід Даценко — помічник-консультант народного депутата.
198-й округ (Сміла) облюбував собі ще один екс-бютівець — Анатолій Семинога, самовисуванець. Об'єднану опозицію представляє «свободівець» Сергій Рудик — докторант Національної академії державного управління при Президентові України. Від ПР балотується нардеп Ігор Савченко.
Ювілейний, 200-й округ (Умань) представлений багатьма цікавими персоналіями. Самовисуванцем довелося йти нардепу з БЮТу Павлові Костенку. Вочевидь, тому, що опозиція протежує тут вихідця із «Фронту змін» Максима Полякова.
«Регіонали» кинули в бій свого нардепа Антона Яценка, а комуністи — колишнього депутата, а нині пенсіонера Віктора Роєнка. Від Народної партії балотується заступник Уманського міського голови Галина Кучер. Нарешті, цей округ цікавий тим, що один із 16-ти кандидатів — Богдан Хмельницький — безпартійний юрисконсульт ТОВ «Центр конфліктології і права».

Чернівецька область
Не надто людна Буковина буде представлена у ВР чотирма обранцями. 201-й округ (Чернівці) політиками загальноукраїнського штибу не представлений, тож нові обличчя — гарантовано. До того ж кандидатів тут аж 13. Зокрема, це підприємець Андрій Шевчук (партія «Україна — вперед!»), юрист Володимир Кедь (самовисуванець), лікар Олександр Казимирчук (УНП) та інші.
У 202-му окрузі (Сторожинець) від ПР балотується брат посла України в Румунії Теофіла Бауера — Михайло Бауер. Конкуренцію йому намагатиметься скласти депутат другого, третього і четвертого скликань Георгій Манчуленко, якого висунув «Собор». Оскільки Буковина — базовий регіон для Арсенія Яценюка, то й об'єднану опозицію тут представляє активіст «Фронту змін» Олександр Фищук.
204-й округ (Хотин) цікавий передусім тим, що тут балотується перший (і поки що останній) космонавт незалежної України Леонід Каденюк. До речі, 19 листопада виповниться 15 років, як він на американському космічному кораблі «Колумбія» вирушив у космос. Чим не привід для обрання народним депутатом? Тим паче, Каденюк — уродженець Хотинського району.

Чернігівська область
Довженків край представлятимуть шестеро нардепів. У 204-му окрузі (Чернігів) від опозиції балотується чинний депутат-бютівець Валерій Дубіль. Йому доведеться змагатися з чернігівським міським головою Олександром Соколовим, котрого підтримує ПР.
У 206-му окрузі (Корюківка) немає офіційного висуванця від ПР. Причина банальна: тут іде самовисуванцем Ігор Рибаков — керівник фракції «Реформи заради майбутнього». Тут також балотуються: від «Батьківщини» — Сергій Журман, доцент кафедри економіки та менеджменту Чернігівського національного педуніверситету; від КПУ — нардеп Володимир Лещенко.
208-й округ (Бахмач) може стати округом Олега Ляшка — голови Радикальної партії. Якщо обратися йому не завадить решта 14 претендентів. Зокрема, представник «Київміськбуду» Михайло Голиця та депутат третього скликання Олександр Пухкал.
У 210-му окрузі (Прилуки) зареєструвався екс-соціаліст, екс-міністр транспорту Микола Рудьковський. Втім, суперників тут у нього вистачає — ціла дюжина.

Київ
Кількість столичних округів нині було зменшено з 16 до 13. Тому боротьба тут очікується ще напруженіша. Тим паче, що в багатьох київських округах можлива конкуренція саме між провладними та опозиційними претендентами.
В окрузі № 211 (Голосіївський район) від «Батьківщини» балотується депутат Сергій Терьохін, якому опоненти вже і «двійника» з Лисянки, що на Черкащині, підшукали. Самі ж «регіонали» висунули нардепа Ігоря Лисова. Усього у цьому окрузі 20 кандидатів.
212-й округ (Дарницький район) стане плацдармом для 39 претендентів на мандат. Найяскравіші постаті — це депутат Кирило Куликов, котрого висунув «УДАР», самовисуванці Тарас Чорновіл, народний депутат і Тетяна Монтян, відомий адвокат. Об'єднана опозиція тут висунула Віталія Ярему — голову правління благодійної організації «Закон і честь».
У 213-му окрузі (Деснянський район) відносно небагато претендентів — 16. «Батьківщину» представляє депутат-письменник Володимир Яворівський, а ПР — нардеп Валерій Борисов. Показово, що агітатори останнього з усіх сил приховують його партійність, наголошуючи на тому, що Борисов очолює громадське об'єднання «За Троєщину». В боротьбу тут може втрутитися також самовисуванець Ярослав Биструшкін.
Через 214-й округ (Дніпровський район) до ВР проривається екс-секретар Київради, самовисуванець Олесь Довгий. На сайті ЦВК значиться, що він тимчасово не працює, однак презенти виборцям роздає регулярно. Самовисуванцем тут балотується Дмитро Чобіт — автор кількох ґрунтовних досліджень діяльності Віктора Медведчука. Від опозиції тут ітиме нардеп Юрій Ганущак.
215-й округ (Деснянський район) наразі є одним із найскандальніших. Самовисуванка Галина Герега — секретар Київради — веде боротьбу зі «свободівцем» Андрієм Іллєнком. За словами останнього, вже було зафіксовано кілька спроб зірвати його зустрічі з виборцями. І це ж іще до виборів цілий місяць.
216-й округ (Дніпровський район) стане випробуванням для Ксенії Ляпіної, яку висунула об'єднана опозиція. У неї 28 суперників, хоча шанси на перемогу у Ляпіної високі.
У 217-му окрузі (Оболонський район) від опозиції балотується Олександр Бригинець. Серед його суперників — чинні депутати Василь Гуреєв і Володимир Лановий (самовисування), політолог Вадим Карасьов (від «Єдиного центру»), екс-нардеп Микола Габер.
У 218-му окрузі (Святошинський район) прогнозують боротьбу між Володимиром Ар'євим («Батьківщина») і «регіоналом» Олегом Калашниковим, котрий що тільки не робив останні п'ять років, аби повернутися у велику політику. А ще тут балотуються такі відомі люди, як нардеп-нашоукраїнець Олександр Третяков, екс-«губернатор» Полтавщини Валерій Асадчев і президент Конфедерації будівельників України Лев Парцхаладзе.
219-й округ (Святошинський район) рясніє відомими іменами не менше. Передусім — це депутат із багаторічним стажем Володимир Бондаренко, висуванець «Батьківщини». Проте й самовисуванці не з останніх: депутат Київради Олександр Пабат, президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко, голова об'єднання «Київська обласна колегія адвокатів» Вадим Хабібуллін. Усього 31 претендент.
Лише на одного кандидата менше у 220-му окрузі (Подільський район). Із найвідоміших — екс-мер столиці Олександр Омельченко (самовисуванець), депутат ВР Олександр Чорноволенко («Батьківщина»), письменник Володимир Цибулько.
У 221-му окрузі (Печерський район) позмагаються син відомого політика 90-х Олександра Ємця — Леонід Ємець («Батьківщина») та нардеп-«регіонал» Василь Горбаль. Партія «Собор» висунула тут депутата першого скликання Олександра Гудиму, а нардеп третього скликання Геннадій Балашов (котрий свого часу будував «красівую Украину») висунувся сам.
Округ № 222 (Солом'янський район) представляють: від опозиції — депутат Київради Дмитро Андрієвський, а від ПР — нардеп Максим Луцький. До їхньої боротьби намагатиметься втрутитися журналістка Рена Назарова (висуванка «УДАРУ»).
У 223-му окрузі (Шевченківський район) переконливо виглядає Віктор Пилипишин, колишній керівник цього району, а нині — почесний голова громадської організації «Кияни передусім!».
Тут же балотується чимало представників «пишучої братії»: Олесь Бузина, автор пасквіля на Тараса Шевченка, журналіст-активіст Вадим Гладчук, дописувач «Української правди» Ігор Луценко, телеведуча Наталія Розинська. Троє перших — самовисуванці, а Розинську запропонували «радикали» Олега Ляшка. Самовисуванцем тут ітиме такий відомий в минулому політик, як Степан Хмара.

Севастополь
Двох останніх народних депутатів оберуть у цій адміністративній одиниці України. В окрузі № 224 (Гагарінський район) балотуються десятеро кандидатів. «Регіонали» тут пропонують нардепа Павла Лебедєва, котрий, до речі, живе в Києві. Через цей округ до ВР намагатиметься повернутися депутат третього скликання Сергій Кондратевський, висунутий «Громадою».
Можливо, на перемогу претендуватимуть комуніст — приватний підприємець Сергій Богатиренко та висуванець «Руського блоку» Дмитро Белик.
Натомість в окрузі № 225 (Ленінський район) — очевидний фаворит. Це Вадим Колесниченко, автор так званого мовного закону, плоди ухвалення якого ми нині активно пожинаємо. Єдине, що варто сказати: в Колесниченка 16 суперників.

* * *
На момент написання цього тексту на мажоритарних округах балотуються 3080 претендентів (було б більше, але 50 достойників упродовж кампанії знято з реєстрації). Політолог Дмитро Видрін вважає такий масовий похід «похмільним синдромом». Мовляв, за десять років, коли в Україні не було можливості обиратися по «мажоритарці», не було і так званих «індивідуальних соціальних ліфтів», якими можна піднятися на владні вершини. Тепер же, коли ці «ліфти» відродилися, чимало політиків втратили відчуття реальності, а, можливо, й переоцінили своє місце в історії.
Утім... Як знати, можливо, сяке-таке відродження парламентаризму якраз і почнеться з «мажоритарки»?.. Бо ж нині в суспільстві спостерігається повальна недовіра до Верховної Ради. Далі просто нікуди опускатися. От тільки питання: чи є куди підніматися? На жаль, поки що воно майже риторичне.

Ярослав ГАЛАТА


також у паперовій версії читайте:

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».