Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); КУЛЬТУРА
NULLA DIES SINE LINEA (ЖОДНОГО ДНЯ БЕЗ РЯДКА, ЛАТИНА)
30 ВЕРЕСНЯ — ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ДЕНЬ БІБЛІОТЕК
Історія бібліотек сягає корінням давніх часів. Наприклад, найстарішу діючу бібліотеку Вільнюського університету було започатковано в 1570 році. А першу бібліотеку в Київській Русі засновано в 1037-му князем Ярославом Мудрим.
Нині за кількістю книг найбільшою є Російська державна бібліотека. В ній налічується понад 34 млн книг, а загальна довжина полиць сягає 350 км! На шляху до знань нашим помічником і порадником у світі книг є бібліотекар.
Кореспондентові «Демократичної України» випало побувати у світі людей, жодний день яких не минає без рядка.

Людмила Заєць, завідувач Боярської міської бібліотеки (Київщина).
— Скажіть, будь ласка, яку роль відіграє бібліотека у Вашому житті?
— Змалку я хотіла стати бібліотекарем. Наша сім’я жила в селищі й я з першого класу почала ходити до бібліотеки і читати книжки. Проте моя мрія збулася не одразу. Спочатку стала зоотехніком, а згодом доля розпорядилася так, що я стала бібліотекарем і моя дитяча мрія здійснилася. Загалом людина, яка хоче чогось досягти в житті, мусить обов’язково читати. Живе спілкування повинно бути з книгою.
— Як, на Вашу думку, можна прищепити молодій людині любов до книги?
— Коли приходять до нас діти, починаючи від садочків, ми їх намагаємося залучити до світу книг. Ми, бібліотекарі, показуємо, які гарні у нас книги, які вони красиві, які чудові в них картинки. Діти, які вперше бачать велику кількість кольорових книжок, починають цікавитися, а ми, в свою чергу, заохочуємо їх. Показуємо наші книжкові виставки, і, знаєте, це діє! Перша зустріч малюків із книгою відбувається разом із батьками. Потім ми записуємо їх до бібліотеки і вони стають нашими постійними відвідувачами.
— Від чого залежить «хотіння» чи «нехотіння» дитини читати книгу?
— Багато чого залежить від батьків і, звичайно, від учителя. Ми співпрацюємо з міськими школами. Можу сказати, що є окремі класи, в яких учителька приділяє велику увагу читанню. Таким чином, формується це саме «хотіння» читати. В читанні, як і в будь-чому, головне — зацікавити людину.
— У світі сучасних технологій популярністю користується електронна книга. Ваше ставлення до сучасних e-books, чи може електронна книга замінити книгу в класичному розумінні?
— Ніколи електронна книга не зможе замінити класичну книгу. Бібліотека і книги, які наповнюють її,— це особливий світ. Світ, у якому є нові видання, що пахнуть свіжою фарбою. А є книги, вдихаючи запах яких, ми повертаємося на десятки років назад... Бібліотека — це світ необмежених знань, світ, у якому кожний може знайти щось цікаве для себе.
— Зараз у бібліотеки з’явився серйозний конкурент — інтернет. Усю потрібну інформацію можна знайти в інтернеті. Чи є необхідність в бібліотеці взагалі?
— Інтернет може слугувати помічником, а не конкурентом. Через інтернет можна дізнатися будь-які новини, включно з тими, що пов’язані з виходом нових книжок. А щодо зацікавленості дітей в інтернеті, то намагаємося їх заінтересувати бібліотекою. Ми приходимо до садочків і розповідаємо про бібліотеки, про книжки нашим майбутнім читачам. Улаштовуємо екскурсії бібліотекою, колективні читання. І діти починають цікавитися бібліотекою не менш ніж інтернетом.
Давайте подивимося на Велику Британію, Китай, Сполучені Штати. Які незвичайні бібліотеки вони мають! В цих країнах комп’ютерні технології розвинулися раніше, ніж у нас, але їхнім бібліотекам немає рівних. А сучасний технологічний прорив вони використовують для вдосконалення.
— Якщо випадає вільна хвилинка, як Ви її проводите?
— Читаю. А найбільше люблю читати детективи. На мою думку, все наше життя — це детектив, тому вони мені близькі.
— Що б Ви побажали молодому поколінню?
— Читати і цікавитися усім, чим можна цікавитись. А відповідь на будь-яке запитання можна знайти у книзі.
Тамара Лазаренко, викладач англійської мови в Інституті міжнародних відносин Національного університету імені Т. Шевченка.
— Яку роль відіграє книга у Вашому житті?
— Без книги немає професії.
— Яким напрямам у літературі віддаєте перевагу? Які жанри особливо до вподоби?
— Останнім часом читаю багато книг із постмодернізму. А щодо жанрів, то будь-які — романи, повісті, новели. Дуже люблю поезію.
— Яку останню книгу Ви прочитали?
— Це твір Матвія Ганапольського про журналістику. Він розповідає про журналістику «зсередини», яка вона є. Він не пише пліток про зірок, а розказує про основні принципи професії журналіста, про те, як стати журналістом. Що для цього потрібно, в чому полягає робота журналіста. Цікаво і безпосередньо пише.
— Як ставитеся до електронних книг?
— Позитивно. Передовсім електронна книга дуже легенька. Її можна взяти будь-куди, не обтяжуючи свою сумку. Я люблю свою електронну книгу.
— Чи може електронна книга цілковито витіснити книгу в класичному розумінні?
— Не може, наприклад, словники. Жодна електронна книга не замінить словник. Чи, ось приміром, книга-альбом. Узагалі серйозні книги (маю на увазі наукову літературу) читати в електронному вигляді набагато важче, ніж у паперовому. Паперова книга — це класика. Тримаючи її в руках, читач, крім розширення світогляду, отримує також естетичне задоволення.
— Чи потрібна взагалі бібліотека у світі, де є інтернет?
— Звичайно, потрібна! Адже бібліотека — це особливий світ. Жодний інтернет не відтворить цю атмосферу.
— Чи відвідуєте бібліотеку?
— У сучасному світі ходити до бібліотеки стало «не модно». Тому жартую, що я немов динозавр. Ходжу до бібліотеки приблизно раз на два місяці. Частіше робота не дозволяє. Незважаючи на те, що у мене вдома своя чималенька бібліотека (понад півтори тисячі томів.— Авт.), я люблю ауру бібліотеки і кожний похід за книгою приносить задоволення.
— Вам краще прочитати книгу чи подивитися екранізацію?
— Завжди спочатку читаю книгу, потім переглядаю екранізацію. Навіть якщо виходить інакше, і я подивилася екранізацію, то потім обов’язково читаю книгу. Щоб порівняти.
— Що Ви побажали б молодому поколінню?
— Побільше читати. Неначитана людина відчувається у спілкуванні. Щоб бути цікавим співрозмовником і освіченою людиною, потрібно читати.

Розпитувала Марина КОРОВЧЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ПАРИЖ СТАЄ БЛИЖЧИМ...
  • ШВЕЙЦАРСЬКІ ЮНІОРИ ПОЛОНИЛИ КИЯН

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».