Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СУСПІЛЬСТВО
ЗАШМОРГ ДЛЯ ЗМІ
Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроект «регіонала» Віталія Журавського щодо змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів стосовно посилення відповідальності за посягання на честь і гідність та ділову репутацію людини.

Згідно зі змінами, за наклеп, тобто поширення свідомо неправдивих відомостей, що ганьблять честь і гідність іншої особи або підривають її репутацію, передбачено покарання у вигляді штрафу в розмірі від 500 до 5000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, чи виправних робіт на строк до двох років; або позбавлення волі на строк до п’яти років. Покарання за образу м’якші, але теж передбачають штраф чи виправні роботи.
Микола Томенко заявив, що ці зміни спрямовані проти журналістів: «У 2001 році Верховна Рада під тиском експертів і журналістів вилучила з кримінального законодавства такі архаїчні поняття, як наклеп та образа, і кожен рік знаходиться людина, яка через особисті обставини намагається повернути їх до Кримінального кодексу. Якщо ця норма з’явиться, я думаю, третину журналістів пересаджають»,— попередив він.
З огляду на ухвалення згаданого законопроекту, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська надіслала відкритого листа до керівництва парламенту. Вона нагадала, що 2 серпня 2012 року оприлюднила висновок стосовно недоцільності такого законопроекту. Зокрема, було відзначено, що деякі його положення не відповідають міжнародним зобов’язанням, які наша країна взяла на себе в питаннях дотримання прав людини. Наголошувалося також на тому, що з 2001-го кримінальне законодавство України не передбачає відповідальності за наклеп і образу, і ще 2001 року було декриміналізовано дифамацію. Тим самим виконано зобов’язання, взяті при вступі до Ради Європи. Таке рішення вітали ПАРЄ, а також Комітет ООН з прав людини.
На думку Уповноваженого, запропоновані згаданим законопроектом санкції надмірні. Це може призвести до суттєвого обмеження свободи вираження поглядів і мати стримуючий ефект у діяльності засобів масової інформації.
Беручи до уваги суспільний резонанс, зумовлений ухваленням цього документа, Валерія Лутковська звернулася до керівництва парламенту з пропозицією організувати його публічне обговорення за участю народних депутатів, вітчизняних і зарубіжних експертів, представників неурядових організацій та ЗМІ.

За повідомленням офіційного сайта Уповноваженого Верховної Ради з прав людини

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]

[an error occurred while processing this directive]
також у паперовій версії читайте:
  • МЕНШ ЯК ПОЛОВИНА УКРАЇНЦІВ ЗНАЄ, ЩО ВИБОРИ В ПАРЛАМЕНТ ПРОЙДУТЬ ЗА ЗМІШАНОЮ СИСТЕМОЮ
  • БАНКИ МОЖУТЬ ОТРИМАТИ ДОСТУП ДО ПЕРСОНАЛЬНИХ ДАНИХ УКРАЇНЦІВ
  • У ФОКУСІ ЗАРУБІЖНИХ ЗМІ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».