Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СПОРТ
ГАНЬБА «ДИНАМО», ТРІУМФ «ШАХТАРЯ»
Старт групового турніру Ліги чемпіонів УЄФА не був несподіваним. Київське «Динамо», яке вийшло до цього етапу головного клубного турніру континенту після двох сезонів вимушеного «заслання» до Ліги Європи, мало у Парижі відчутні проблеми з суттєво посиленим ПСЖ на чолі з Карло Анчелотті на тренерській лаві й Златаном Ібрагімовичем в атаці.

Натомість донецький «Шахтар», сповнений бажання довести випадковість торішнього провалу, без особливих ускладнень довів перевагу над скромним за бюджетом і амбіціями данським «Норшелланом» (саме так — без двох «д», які данці пишуть — Nordsjжlland, але не вимовляють, варто писати назву цього маловідомого клубу).
За всієї очікуваності складного для «Динамо» матчу те, що побачили прихильники найтитулованішого українського клубу на стадіоні «Парк де Пренс», укотре за останній час змусило сумувати.
У першому таймі — «прохідний двір» у захисті й «беззубий» напад: динамівського рятівника Брауна Ідейє оборонці французького віце-чемпіона закрили повністю — це не «Феєнорд» чи «Боруссія» з Менхенгладбаха. Після перерви — цілковита відсутність в обох команд бажання змінити хоча б щось, та парижан у цьому бажанні можна зрозуміти. Натомість дії динамівців нічого, крім здивування, не викликали.
Про що можна говорити, якщо за весь матч кияни завдали у площину воріт тільки два удари! Часом складалося враження, що «Динамо» отримало тренерську установку по-футзальному завести м'яч у ворота, тому з-за меж штрафного гості не били, а здолати кваліфікований захист забракло майстерності.
Звісно, можна говорити, що нові власники ПСЖ інвестували в команду стільки, що їй до снаги боротися навіть за перемогу в Лізі чемпіонів. Опоненти «Динамо» перед сезоном у Лізі чемпіонів суттєво посилилися — парижанами стали Златан Ібрагімович, Тіаґо Сілва, Єзекієль Лавессі, Марко Верратті та Грегорі ван дер Віль.
«Ми отримали виконавців, контракти з якими і планували підписати»,— сказав спортивний директор ПСЖ, відомий у минулому футболіст Леонардо.
Трьох із цього списку (Ібрагімовича, Тіаґо Сілву і Верратті) Анчелотті випустив на поле зі стартових хвилин, Лавессі вийшов на заміну.
Проте і «Динамо» витратило на нових виконавців чималі ресурси. Та Велозу, Кранчар і Тайво не вплинули на перебіг подій на полі так сильно, як новачки парижан. А вихід у стартовому складі ще одного неофіта Рафаеля взагалі викликає більше запитань, ніж відповідей. Невже він настільки кращий за того ж динамівського ветерана Гусєва?
Протягом першої третини тайму команди придивлялися одна до одної, й до загострень доходило нечасто. А з 19-ї до 32-ї хвилини господарі без особливих проблем зробили рахунок розгромним. Спочатку Жеремі Менез змусив Тараса Михалика помилитися у штрафному майданчику — пенальті чітко реалізував Златан Ібрагімович.
На 29-й і 32-й хвилинах голами відзначилися бразильці Тіаґо Сілва і Алекс — обидва пробивали з меж штрафного майданчика після подачі кутового.
Матч міг би завершитися з рахунком 3:0, але на останніх хвилинах команди обмінялися взяттям воріт. Спочатку Мігель Велозу після розіграшу кутового з кута штрафного майданчика пробив-прострілив так, що голкіпер парижан Сірігу пропустив момент для адекватних дій. Згодом останнє слово сказали господарі — Пасторе у контратаці мав ледь не десяток секунд, аби прицілитися і пробити. 4:1 — із такого розгрому «Динамо» відновлює свою участь у Лізі чемпіонів.
Третього жовтня динамівці прийматимуть одноклубників із Загреба, з якими, вочевидь, вестимуть боротьбу за третє місце в групі А і путівку до плей-оф Ліги Європи. Хорватське «Динамо» в першому турі поступилося вдома португальському «Порту» з рахунком 0:2.
Зовсім інший настрій зараз панує в Донецьку. «Шахтар» узяв високий старт у Лізі чемпіонів і очолив квартет Е. До гірників у середу завітала «данська «Барселона». Чемпіони Данії й справді грають у футбол, що ґрунтується на контролі м'яча, та до каталонських ігрових схем «Норшеллану» бракує кваліфікованіших виконавців.
Футболісти «Шахтаря» неодноразово змушували гостей помилятися саме у фазі володіння м'ячем. Тому незвичні статистичні показники 38 на 62 відсотки за цим параметром не повинні дивувати: за весь матч гості завдали тільки три удари по воротах Андрія П'ятова.
Натомість господарям протягом тривалого часу бракувало точного удару. Проблему двічі вирішив голеадор донеччан Генрік Мхітарян, який відзначився на 44-й і 76-й хвилинах.
В іншому матчі групи Е англійський «Челсі» не зміг утримати перевагу у два м'ячі над італійським «Ювентусом» — нічия 2:2.
У першому турі Ліги чемпіонів не бракувало сенсаційних результатів. До таких варто віднести результат 1:3, зафіксований у зустрічі французького «Лілля» і білоруського БАТЕ. В іншому поєдинку групи F «Баварія» переграла «Валенсію» (2:1).
Ще одна несподіванка зафіксована в групі Н — поразка португальської «Браги» від румунського «Клужа» — 0:2. Інший матч квартету приніс «Манчестер Юнайтед» перемогу над «Галатасараєм» з рахунком 1:0.

Інші результати.
Група В. «Олімпіакос» — «Шальке» — 1:2, «Монпельє» — «Арсенал» — 1:2.
Група С. «Мілан» — «Андерлехт» — 0:0, «Малага» — «Зеніт» — 3:0.
Група D. «Реал» — «Манчестер Сіті» — 3:2, «Боруссія» (Дортмунд) — «Аякс» — 1:0.
Група G. «Селтик» — «Бенфіка» — 0:0, «Барселона» — «Спартак» — 3:2.
також у паперовій версії читайте:
  • УКРАЇНА ПОВЕРНУЛАСЯ
  • БЕЗ СЕНСАЦІЙ, АЛЕ ЗІ СКАНДАЛАМИ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».