Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СУСПІЛЬСТВО
ВОНИ ХОЧУТЬ НАМИ КЕРУВАТИ
Мажоритарний аспект. Частина ІІ
(Продовження, початок у номері за 14 вересня)
У минулому числі ми розпочали детальний аналіз мажоритарних округів, через які значна частина кандидатів намагається «пробитися» до Верховної Ради сьомого скликання. Відтоді передвиборча кампанія зробила черговий перекос у бік провладних сил.
Ідеться про те, що Центрвиборчком змінив порядок проведення жеребкування щодо включення кандидатур до складу дільничних виборчих комісій на виборах Верховної Ради. Плюс пропонований законопроект, що воліє значно знизити захищеність виборчих бюлетенів...

Однак розстановка сил на мажоритарній кандидатській ниві від цього поки що не змінилася. А тому ми продовжуємо.
Івано-Франківська область
Одна з прикарпатських областей у жовтні подарує Україні сімох парламентських достойників. У 83-му окрузі (центр — м. Івано-Франківськ) балотуються 11 кандидатів. Один із них — мер обласного центру Віктор Анушкевичус. Тож нинішні вибори для нього — це ніби римейк позаторішнього місцевого волевиявлення. Висунула пана Анушкевичуса Українська народна партія.
84-й округ (Тисмениця) облюбував собі нардеп від «Нашої України» Микола Круць. Імовірно, що конкуренцію йому може скласти висуванець «Батьківщини» Володимир Купчак. Навіть попри те, що йому лише 34 роки і нині він тимчасово не працює.
86-й округ (Долина) — рекордсмен щодо кількості кандидатів у цій області. Їх тут балотується аж 23. Один із них — висуванець «Нашої України», син колишнього мера Івано-Франківська Зіновія Шкутяка — Петро Шкутяк.
Через 87-й округ (Надвірна) до парламенту намагається повернутися самовисуванець Василь Костицький — депутат кількох попередніх скликань і рідний брат екс-судді Конституційного Суду Михайла Костицького.
Нині пан Василь очолює Національну експертну комісію України з питань захисту суспільної моралі. ПР представляє місцевий глава райдержадміністрації Володимир Калічко. А опозицію — свободівець Манолій Піцуряк, головний лікар Солотвинської районної лікарні.
У 88-му окрузі (Коломия) балотується депутат, котрий жодного разу не дозволив кому б то не було проголосувати власною карткою. Це — самовисуванець, киянин Олесь Доній, знаний політик ще від початку 90-х, коли відбувалося знамените студентське голодування. Головним його конкурентом називають висуванця «Батьківщини», місцевого мешканця Олександра Левицького.

Київська область
На Київщині 28 жовтня буде обрано дев'ятьох народних депутатів. Від перших хвилин тут рекордні цифри. В окрузі № 90 (Біла Церква) зареєструвалися 47 претендентів на мандат (щоправда, один із них на початку вересня вибув з боротьби). Зокрема, тут балотується позафракційний нардеп, обраний від БЮТу,— Руслан Зозуля. Нині він — секретар парламентської спецкомісії з питань приватизації. Офіційну об'єднану опозицію тут представляє свободівець Олександр Марченко — голова правління ТДВ «Білоцерківський кар'єр». Неофіційно — самовисуванець Віталій Чудновський, чинний депутат із БЮТу.
91-й округ (Макарів) представлений 31 кандидатом на чолі зі «співучим ректором» столичного університету культури і мистецтв Михайлом Поплавським. Об'єднана опозиція протиставила йому директора «Пивоварні Зіберта» (дочірнього підприємства «Оболоні») Любов Онищук. А ще тут балотується 25-річний фермер Олександр Суслов — молодший брат народного депутата Євгена Суслова, що торує шлях до ВР за списками партії Наталії Королевської «Україна — вперед!». Певна річ, що і Олександра висунула саме ця політична сила.
Ще років шість тому в 93-му окрузі (Миронівка), вочевидь, не було б конкурентів багаторічному лідерові Соцпартії Олександрові Морозу. Однак нині СПУ переживає, м'яко кажучи, непрості часи. Хоча навіть за таких умов, імовірно, що Мороз претендуватиме на перемогу. Тоді головною конкуренткою йому може стати Уляна Мостіпан — народний депутат з БЮТ і офіційна висуванка об'єднаної опозиції. Цікаво, що й вік у претендентів однаковий: обоє 1944 року народження.
У 94-му окрузі (Обухів) переконливо виглядає Тетяна Засуха — висуванка «регіоналів», дружина екс-керівника Київщини часів Леоніда Кучми. Від опозиції тут їй намагатиметься протистояти Віктор Романюк із Василькова — директор ТОВ «Мако», позапартійний.
95-й округ (Ірпінь) навіть перевершив 90-й — тут зареєструвалося 48 кандидатів. Один із них — «регіонал» Петро Мельник, нардеп, ректор податкової академії, що в Ірпені.
Цьому потужному кандидатові протистоятиме, зокрема, депутат кількох попередніх скликань Євген Жовтяк. Цього разу його висунула партія Українська платформа «Собор». А від «Батьківщини» тут боротиметься голова ТОВ «Газовик» В'ячеслав Кутовий з Вишневого.
У 98-му окрузі (Яготин) на увагу заслуговує прізвище Сергія Міщенка — голови Комітету ВР з питань правової політики. Після того, як у списку об'єднаної опозиції він опинився на відверто непрохідному 141-му місці, Міщенко вийшов з фракції й оголосив, що йтиме до парламенту як самовисуванець. Тепер на Київщині він мірятиметься силами з тридцятьма суперниками, один із яких — висуванець «Батьківщини» Вадим Кушніков, безпартійний заступник директора ТОВ «НСМ Нерухомість» з Борисполя.

Кіровоградська область
Мала батьківщина корифеїв українського театру буде представлена у парламенті п'ятьма представниками народу. В «ювілейному» окрузі № 100 (Кіровоград) від партії влади висунуто нардепа Станіслава Березкіна, який був обраний до ВР шостого скликання за списками БЮТу, але з лютого минулого року «законотворить» у фракції ПР. Вочевидь, плідно, бо удостоївся честі висунутися від своєї нинішньої партії. Конкурентом від опозиції Березкіну буде Ольга Гранатова — директор ПАТ «Кіровоградський механічний завод».
101-й округ (Голованівськ), вочевидь, стане ареною цікавого поєдинку. Серед одинадцяти претендентів тут вирізняється Людмила Супрун, голова НДП — першої партії влади на теренах незалежної України. Людмила Павлівна була депутатом третього і четвертого скликань і в. о. голови бюджетного комітету (2005-2006). Її суперники — висуванець ПР Віталій Грушевський, котрий очолює ТОВ «Метсервісгруп», і депутат від КПУ Вікторія Дем'янчук.
У 102-му окрузі (Знам'янка) партія влади висунула свого (?) депутата Олександра Єдіна. Річ у тім, що цей добродій — колишній бютівець. Однак змінив партійну орієнтацію трохи раніше — в парламенті п'ятого скликання. Ще цей округ цікавий тим, що від партії «УДАР» тут балотується повний тезко багаторічного лідера Соцпартії — Олександр Олександрович Мороз. Щоправда, на 40 років молодший — 1984 року народження.

Луганська область
На Луганщині буде обрано 11 народних депутатів України. І відразу кілька цікавих зауважень. По-перше, в багатьох округах цієї області представлені висуванці Радикальної партії Олега Ляшка — більше, ніж деінде. По-друге, політичні «корифеї» здебільшого проігнорували обласний центр і подалися у віддаленіші райони.
У Луганську, у 105-му окрузі, опозиція висунула Олега Перетяку — доцента Луганського національного університету імені Т. Шевченка. А «регіонали» — генерального директора ПАТ «Луганське спеціалізоване підприємство протипожежної автоматики та охоронної сигналізації «Спецавтоматика» Сергія Горохова. Втім, Луганщина останнім часом «червоніє», тож не варто скидати з рахунків і висуванців КПУ. В цьому окрузі — це Максим Чаленко, секретар Луганського міськкому цієї партії.
Округ № 106 (Севєродонецьк) цього разу представлений оригінально. Від ПР тут балотується народний депутат Олексій Кунченко. Йому протистоять 16 суперників, серед яких — 28-річний Павка Корчагін (це не жарт, кандидата з таким ім'ям висунули комуністи), а також двоє мешканців... Львівської області — самовисуванці Геннадій Грицишин зі Старого Самбора та Олег Козаков із Самбора.
У 107-му окрузі (Лисичанськ), вочевидь, не матиме проблем із обранням Лисичанський міський голова Сергій Дунаєв. Певна річ, висуванець партії влади. А от на теренах 108-го округу (Красний Луч) можливе цікаве розгортання подій. Кандидату від ПР — голові благодійного фонду соціального захисту населення «Добродій» Юрію Тернікову цілком можуть скласти конкуренцію екс-нардепи Олександр Ржавський — голова партії «Єдина родина» та Людмила Кириченко — колишня «регіоналка» і колишня перша заступниця спеціальної парламентської комісії з питань приватизації. Від КПУ тут балотується Олександр Андріянов, помічник якогось чинного нардепа.
Через 112-й округ (Рубіжне) до великої політики намагається повернутися депутат чотирьох перших скликань і один з віце-прем'єрів Леоніда Кучми (часів його головування в уряді) Юлій Йоффе. Висунула його Партія регіонів.
У 113-му окрузі (Сватове) балотується протеже ПР, посол України в Білорусі Віктор Тихонов. Щоправда, він більше відомий, як екс-голова Луганської облради та екс-віце-прем'єр з питань ЖКГ. Тут же, як самовисуванець пробує сили і нардеп Віталій Курило — колишній бютівець, а нині член групи Рибакова «Реформи заради майбутнього». Від КПУ — Володимир Юник, голова колективного господарства «Україна».
А на території 114-го округу (Станиця Луганська) найближчим часом мають поліпшитися дороги. Бо від ПР тут балотується голова «Укравтодору» Володимир Демішкан. Чим же йому ще відвойовувати серця виборців?..

Львівська область
Місто Лева та область загалом подарують Верховній Раді дюжину законотворців. Цікаво, що в кількох округах балотуються кандидати з прізвищем Садовий. Нагадаємо, саме таке прізвище львівського мера.
В окрузі № 116 (Львів) переконливіше виглядає Ірина Фаріон — доцент кафедри української мови Національного університету «Львівська політехніка», висуванка ВО «Свобода». Тим паче, що і конкурентів у неї лише восьмеро.
117-й округ (Львів) багатий на знакові прізвища. Це — і народний депутат Тарас Стецьків (самовисування), і професор Національної академії управління Олег Соскін (Українська національна консервативна партія), і заступник голови Львівського осередка «Фронту змін» Ігор Васюник (об'єднана опозиція), і проректор Університету «Україна» Валерій Бебик (самовисування).
Найяскравіша постать 120-го округу (Городок), безумовно, журналістка Тетяна Чорновіл. Висунула її об'єднана опозиція і, здавалося б, на Львівщині в неї не має бути проблем. Особливо після її недавнього «вторгнення» в Межигір'я. Тиждень тому Тетяну облили фарбою якісь невідомі, що, ймовірно, свідчить про те, що конкуренти її побоюються. Однак від «регіоналів» тут балотується голова Самбірської районної держадміністрації Іван Білак, так що адмінресурс працюватиме явно на нього.
121-й округ (Дрогобич), серед інших, представляють Наталія Зубицька, котра щонеділі веде радіопрограму «Зелена планета» і представляє однойменну партію; журналіст Ігор Курус; голова Дрогобицької райдержадміністрації Михайло Сендак (до речі, самовисуванець); заступник голови Львівської облдержадміністрації Михайло Янковський (ось цей уже від партії влади). А ще на Львівщині мають шанси представники Конгресу українських націоналістів. У цьому окрузі — це підприємець Тарас Гентош.
У 123-му окрузі (Перемишляни) балотується письменник Василь Шкляр. Свого часу він заявив про готовність зняти свою кандидатуру на користь висуванця від об'єднаної опозиції (це директор ТОВ «Ліда» Лідія Котеляк), якщо побачить, що його власний рейтинг поступається. Втім, поки що на цьому окрузі ніхто не знявся...
124-й округ (Сокаль) представлений 13-ма кандидатами. Від «Батьківщини» тут іде на вибори нардеп-бютівець Степан Курпіль. А його основний конкурент — це, вочевидь, теж нардеп Володимир В'язівський з «НУ–НСу» (самовисуванець).
У 125-му окрузі (Старий Самбір) має реальні шанси на перемогу Андрій Тягнибок — брат лідера ВО «Свобода». Навіть попри те, що тут балотується штатний тлумач більшості кроків адміністрації екс-президента Віктора Ющенка адвокат Ігор Пукшин. А в окрузі № 126 (Стрий) цікаво побачити Ігоря Осташа — депутата кількох попередніх скликань.

Миколаївська область

Тут 28 жовтня буде обрано шестеро парламентських достойників. Причому трьох із них — в обласному центрі. 127-й округ (Миколаїв) облюбував собі, як самовисуванець, народний депутат Геннадій Задирко — колишній бютівець, котрий пішов від Юлії Тимошенко ще в часи її прем'єрства. Конкуренти в Задирка солідні, причому також із мандатами. Від КПУ — це Володимир Матвеєв, а від ПР — Володимир Наконечний.
Округ № 131 має центр у місті Вознесенськ. Саме тутешній мер Юрій Гержов балотується в цьому окрузі до Верховної Ради. Як і багато його колег — від Партії регіонів. От цікаво, в разі обрання, яку іпостась обере собі цей політик? В будь-якому разі перевибори доведеться проводити... А ще цей округ цікавий тим, що в ньому об'єднана опозиція кандидатуру не висунула.
У 132-му окрузі (Первомайськ) балотується генерал-полковник Володимир Толубко — депутат першого скликання, котрий запам'ятався не надто схвальним ставленням до ідеї української незалежності. Втім, після того спливло багато води. Нині генерал працює в Національному університеті оборони. В цьому ж окрузі «регіонали» висунули заступника Миколаївського «губернатора» Віталія Травянка.

Одеська область
«Перлина біля моря» та її область без будь-яких жартів делегує до ВР одинадцятьох земляків. 133-й округ (Одеса), вочевидь, стане плацдармом боротьби двох кандидатів. Один із них — Олексій Гончаренко, заступник голови Одеської облради і син тутешнього мера Костусєва. Гончаренка висунула ПР. Але конкуренцію йому має скласти голова партії «Родіна» Ігор Марков, котрий іде тут як самовисуванець.
У 134-му окрузі (Одеса) намагатиметься перемогти Сергій Гриневецький, нардеп від Народної партії Литвина. Свого часу (наприкінці 90-х) він очолював Одещину і загалом має непогані шанси. Тим паче, що «регіонали» тут свого кандидата не висували. За таких умов головним конкурентом Гриневецькому може стати представник об'єднаної опозиції, журналіст каналу ТВі Костянтин Усов, котрий прославився розслідуванням про Лук'янівське СІЗО.
135-й округ (Одеса) називають округом Сергія Ківалова. Представляти цю одіозну постать навряд чи потрібно. Цікаво, що від опозиції йому протистоятиме ще один Усов — Володимир, голова громадської організації «Одеса під контролем».
У 137-му окрузі (Котовськ) балотуються тільки семеро. Двоє з них — найреальніші претенденти, це нардеп-«регіонал» Леонід Клімов і віце-президент Української торгово-промислової конфедерації В'ячеслав Сокерчак, висуванець КПУ.
А в 139-му окрузі (Роздільна), вочевидь, за перемогу боротимуться нардепи-антиподи — Ольга Герасим'юк від партії «УДАР» і комуніст Євген Царьков. 140-й округ (Біляївка) обрав собі народний депутат Давид Жванія; 141-й (Татарбунари) — чинний нардеп Віталій Барвіненко (екс-бютівець, а нині «регіонал») та колишній депутат-соціаліст Євген Філіндаш; 142-й (Арциз) — депутат із ПР Ігор Плохой та екс-міністр енергетики Іван Плачков; 143-й (Ізмаїл) — ще один депутат-«регіонал» із бютівським «корінням» Юрій Крук та син колишнього мера Одеси Руслана Боделана — Володимир Боделан.

(Закінчення в наступному числі)
Ярослав ГАЛАТА


також у паперовій версії читайте:

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».