Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
МАЛОЛІТНІЙ СПАДКОЄМЕЦЬ
Синочок повинен пом'якшити імідж білоруського диктатора — так йому порадили закордонні спеціалісти від PR. Олександр Лукашенко прислухався до порад, але, як завжди, передав куті меду.

Семирічний Нікалай, якого ласкаво називають Коля, — наймолодший син і найбільша турбота Лукашенка. Білоруський лідер полюбляє публічно з'являтися із ним, одягає хлопця по-дорослому і, незважаючи на дипломатичний протокол, бере в офіційні подорожі.
Коля з батьком косить збіжжя під час дожинок, у три роки був на відкритті Пекінської олімпіади. Недавній фінальний матч Євро-2012 у Києві він спостерігав із почесної трибуни з кількома прем'єрами, президентами та іспанським принцом. У його «активі» — аудієнція у Папи Бенедикта ХVІ, участь (разом із батьком) у переговорах з президентом Вірменії й прогулянка з Володимиром Путіним.
У червні родинний тандем відвідав Кубу, Венесуелу і Еквадор. У Каракасі Лукашенко сказав, що Коля «візьме у нього естафетну паличку», а венесуельські фоторепортери виявили схований за пазухою дитини пістолет. Лукашенка тішать військові забавки і зацікавлення сина. У грудні під час останньої щорічної прес-конференції одна журналістка запитала, що Коля отримає під ялинку. «Не дозволяю йому їсти шоколад, негативно на нього реагує. Найціннішим презентом для нього є зброя». «Іграшкова?» — перепитала журналістка. «Ні, щонайменше пневматична, він уже переріс пістолетики»,— уточнив Лукашенко.
У квітні 2008 року державне телебачення показало, як на «суботніку» глава держави працює на загальне благо пліч-о-пліч із якимось хлопчиком. Тоді білоруси вперше побачили Колю. Трохи пізніше російське агентство Інтерфакс повідомило, що Лукашенко має не двох, як раніше проголошувала пропаганда, а трьох синів. 3 липня 2008-го в День незалежності (в пам'ять про визволення Білорусі Червоною армією від нацистів) Коля стояв на трибуні поруч із президентом. Відтоді батько і син — нерозлучні.
Над репутацією Лукашенка тоді працював сер Тімоті Белл, фахівець світового рівня з політичного маркетингу. Білоруський президент серйозно сприйняв поради британця, який допомагав вигравати вибори Маргарет Тетчер: маленький Коля став його тінню.
«Білоруси позитивно сприйняли появу третього сина. Проте з часом виникли сумніви, бо Коля позбавлений дитинства і виховується без мами»,— вважає Світлана Калінкіна, співавтор біографії білоруського президента.
«Наш допитливий читач хотів би знати, хто є мамою наймолодшого сина»,— так головний редактор таблоїда «Комсомольская правда» звернувся у 2008-му до Лукашенка. «Мама — лікар, що тут приховувати? Це все від Бога! Я був із сином у Володимира Володимировича. Путін сказав, що діти — святість, Божий дар. Для мене тим більше»,— відповів Лукашенко.
Хоча він ніколи не називав прізвища матері Нікалая, але немає сумніву, що це — Ірина Абельська. «Коли у 1994 році Лукашенко став президентом, його люди розпочали пошук особистого лікаря для глави держави,— говорить Калінкіна.— Умови відбору були особливі. Це мала бути жінка старше тридцяти років, найкраще розлучена, з дитиною від попереднього чоловіка».
Вибір упав на ендокринолога з Бреста. Роман президента з лікаркою був таємницею полішинеля. Абельська жила у президентській резиденції у Дроздах під Мінськом, супроводжувала Лукашенка в його подорожах.
Абельська вважалася однією з найвпливовіших жінок Білорусі, але в політику не втручалась. У 2001 р. вона стала керівником президентської клініки, а її мама, яку преса називала «тещею», отримала портфель міністра здоров'я. Підлеглі добре відгукуються про Абельську. «Вона не допустила до звільнення дружини одного з опозиціонерів, котра працювала у підлеглій їй медичній установі»,— згадує Калінкіна.
Коли у 2004 році Абельська народила Колю, її зв'язок із президентом наближався до кінця. Непостійний у почуттях «бацька», почав віддавати перевагу «зірочкам» естради. У 2007-му він прилюдно образив лікарку після відвідування її клініки. Колишню фаворитку незабаром було звільнено, якраз через місяць після смерті її матері. Здивовані жителі Мінська побачили Абельську в одному з міських медзакладів, де лікуються звичайні люди.
У 2010 році доля знову усміхнулася їй, і Абельській вдалося повернутися на попередню посаду у клініку. Вона має можливість бачитися з сином. Лукашенко у своїй любові нестримно агресивний. «Син — це мій хвіст. Особливо, коли почав підростати, не можна його ні з ким залишити»,— зазначив президент у 2008-му «Комсомольской правде».
У вересні минулого року Коля вперше пішов до школи. Її старанно обрали і за два роки до цього зробили капітальний ремонт вартістю, як стверджують незалежні журналісти, понад три мільйони доларів. У цій звичайній школі, за словами президента, є великий басейн, проводять заняття з хореографії, музики і театру. Поблизу школи чергує охорона, при вході встановлено металошукач.
Офіційно Лукашенко залишається у шлюбі з Галиною, яка народила йому двох синів. Перша леді живе під Шкловом на сході країни, у радгоспі, яким двадцять років тому керував майбутній президент. Вона ніде не з'являється публічно і постійно перебуває під контролем спецслужб. Будинок, у якому мешкає Галина, становить єдину нерухомість, що перераховується у майнових деклараціях Лукашенка. Це робить його (принаймні формально) найбіднішим президентом у СНД.
Проте «бацька» любить оточувати себе розкішшю. Опубліковані з нагоди візиту Путіна фотографії, розкривають таємницю мармурової розкоші у захованій від цікавих поглядів резиденції у Дроздах, приміській резиденції президента, та місцеперебування вищого правлячого істеблішменту.
Справжнє майно президента — велика державна таємниця. Воно не може бути малим, бо протягом 18 років правління Лукашенко перетворив країну на родинне підприємство. Олігархами стали люди з найближчого оточення, у клановому бізнесі активну участь беруть його сини. Молодший, 31-річний Дмитро, — керівник президентського спортивного клубу. Старший, 36-літній Віктор, — член Ради національної безпеки і наглядає за КДБ. Молоді Лукашенки рідко з'являються на публіці. Виняток становить лише 9 Травня, коли вони з батьком марширують на параді Перемоги.
Багато білорусів вважає спільні появи з дитиною свідченням втрати «бацькою» контакту з дійсністю. У квітні минулого року він привів Колю на станцію метро, де за годину до цього вибухнула бомба, спустився під землю, хоча ще не було прибрано кров і фрагменти тіл. Вражені білоруси не розуміли, для чого батько наражає малу дитину на такі, непосильні для дитячої психіки, переживання? І відразу відповідали: готує його на спадкоємця.
Раніше жартували, що диктатор передасть владу своєму старшому синові й Білорусь стане монархією. Проте патріарх роду не має наміру за життя зрікатися від влади. «Віктор завжди буде слабший від нинішнього президента»,— сказав «бацька» в одному з інтерв'ю, давши зрозуміти, що остуджує апетит старшого, непомірно амбітного сина. Тому ідеальним спадкоємцем є Коля, що і становить найбільшу драму семирічного хлопчика.
Останнім доказом «розлучення» Лукашенка зі здоровим глуздом стала його реакція на «ведмедикову аферу». Шведські активісти хваляться, що у середині липня пролетіли невеликим літаком через кордон із Литвою, долетіли аж до столиці й розкидали над Мінськом десант плюшевих ведмедиків (усю акцію можна побачити на YouTube).
Військові заперечували, чиновники звивались, як вужі, а президент створив спеціальну комісію, яка провела детальне розслідування провокаційного польоту і відправив у відставку керівництво прикордонників і ППО.
Білоруси жартували, чи не потрапив хоч один ведмедик до рук Колі. Може, він сподобався б йому більше, ніж пневматична зброя.

Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • МЕКСИКАНСЬКА САГА

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».