Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СВІТ ЖІНКИ
У НЕОПЛАТНОМУ БОРГУ
Ще від часів трипільської культури залишилися докази шанування матері нашими предками, адже в оселях трипільців були глиняні статуетки праматері Лель, яка була охоронницею матерів і дітей. Біля цієї статуетки палав священний вогник.

13 ТРАВНЯ — ДЕНЬ МАТЕРІ
Свято матері прийшло в Україну зі Сполучених Штатів Америки. Його засновницею була Анна Джервіс із Філадельфії. Вона рано втратила маму, ця подія глибоко вразила доньку. Анна добре розуміла дітей, котрі залишилися без материнської ласки. Тож сирота мріяла, щоб люди хоч один день на рік усі разом вшановували матір-неньку. Чимало зусиль вона доклала, щоб поліпшити, полегшити становище жінок-матерів. У 1914 році за указом президента США Вудро Вільсона День матері оголосили національним святом.
У Європі День матері почали відзначати після закінчення Першої світової війни. У 1929-му Союз українок Галичини звернувся до громади з пропозицією про відзначення цього свята. Пропозицію було підтримано «Просвітою», «Рідною школою, «Пластом» та іншими культурно-освітніми товариствами. Цей урочистий день на Галичині став родинним і громадським святом. Зі здобуттям Україною незалежності це свято знову з'явилося у календарі. В 1999 р. було підписано указ президента України про встановлення цього свята. Його першооснова глибока за своєю суттю, адже воно пропонує вшановувати матір у трьох найбільших іпостасях: Матір-Богородицю, Матір-жінку і Матір-Україну.
Доля жінки-матері була завжди непростою, багато горя випало на материнські плечі. Нині жінки не хочуть, щоб на здоров'я їхніх дітей впливало забруднене довкілля, щоб точились у різних частинах планети збройні сутички та війни. Адже, як писав Василь Симоненко, «Найпрекрасніша мати щаслива...» Тож згадайте, особливо молоді, що на вашу любов і ласку чекає мама, немолода вже жінка, яка віддала вам усе, що мала. Прийдемо до своєї матері із теплими словами, зігріймо її душу своїм теплом, напишемо листа чи зателефонуємо. Це вже буде для неї маленьке свято. Матуся чекає на нас, тому хоча б цього святкового дня не забуваймо про споконвічний борг наш перед нею. А тепло, яке з'являється у грудях кожного, згадуючи маму,— вічне.

Підготувала Ганна ІВАНОВА
також у паперовій версії читайте:
  • ЗАПИТУВАЛИ— ВІДПОВІДАЄМО
  • ЯКІ ОЗНАКИ ДОГЛЯНУТОЇ ЖІНКИ?
  • МОДА: ВЕСНА-ЛІТО-2012

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».