Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА
ЧОРНОБИЛЬСЬКІ ПІЛЬГИ ТА РОЗМІР ДОПОМОГИ НЕ ЗАЛЕЖАТЬ ВІД СТАТКІВ ЇХ ОТРИМУВАЧІВ
Закон України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» працює в нашій державі вже не один рік.
Про те, які права він надає нині цій категорії пільговиків, наскільки дієво підтримує ліквідаторів, постраждалих та членів їхніх сімей, зокрема дітей, кореспондент Укрінформу попросила розповісти директора Департаменту соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, Міністерства соціальної політики України Олену Кравченко.

— Олено Сергіївно, чи багато пільг передбачила держава для соціального захисту чорнобильців?
— Відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» громадянам встановлено близько 100 видів пільг, компенсаційних виплат, доплат і різних видів допомог. Вони надаються згідно з приналежністю до відповідних категорій постраждалих. Таких категорій передбачено у законі чотири — перша, друга, третя та четверта.
Нині в Україні перебуває на обліку 2186469 громадян, постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи, з яких 249688 — учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Із них до першої категорії належать 67302 особи, до другої — 143631 та до третьої — 38755 осіб. Окрім того, налічується й 1936781 потерпілий унаслідок Чорнобильської катастрофи: 47996 громадян мають першу категорію, 62130 — другу, 444243 — третю та 903564 — четверту. Відповідні пільги передбачила держава й для 2119 осіб, які працювали за межами зони відчуження на роботах з особливо шкідливими умовами праці, та для майже 477 тис. дітей.
— Напевне, не зайвим буде дізнатися — про які, власне, пільги йдеться?
— Їх перелік доволі великий, тому назву лише найважливіші з них. Це — безплатне придбання ліків за рецептами лікарів, щомісячна виплата грошової компенсації вартості продуктів харчування для постраждалих громадян 1 та 2 категорій, 50-процентна знижка плати за користування житлом, комунальними послугами та телефоном (1 та 2 категорії), безплатне забезпечення автотранспортом для громадян 1 категорії, інвалідність яких пов'язана з наслідками Чорнобильської катастрофи, забезпечення санаторно-курортним лікуванням усіх категорій постраждалих, у тому числі дітей, або виплата компенсації за невикористану путівку.
Сюди ж належить для чорнобильців 1 та 2 категорій і виплата допомоги в розмірі трикратної середньомісячної заробітної плати у разі звільнення працівників у зв'язку з ліквідацією, реорганізацією, скороченням чисельності або штату підприємства та безплатне користування всіма видами міського та приміського транспорту. Окрім того, чорнобильці 1 та 2 категорій мають право раз на рік на додаткову відпустку із збереженням заробітної плати строком 16 календарних днів та на безплатний або пільговий проїзд до будь-якого пункту України та назад (100- та 50-відсоткове відшкодування вартості проїзду для громадян 1 та 2 категорій відповідно).
Захищає закон і громадян, які проживають або працюють на територіях радіоактивного забруднення. Їм передбачена виплата щомісячної грошової допомоги у зв'язку з обмеженням споживання продуктів харчування місцевого виробництва та особистого підсобного господарства, доплата за роботу, а також надання додаткових відпусток громадянам, які працюють чи перебувають у відрядженнях на забруднених територіях.
Доволі суттєвою є й преференція щодо зменшення пенсійного віку на два-десять років та пільги при призначенні пенсій. Сюди ж належать і такі виплати, як одноразова компенсація ліквідаторам при встановленні інвалідності, одноразова компенсація сім'ям за втрату годувальника та батькам померлих із числа учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, смерть яких пов'язана з наслідками цієї катастрофи, та щорічна допомога на оздоровлення громадянам, постраждалим унаслідок Чорнобильської катастрофи категорії 1, учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС категорій 2 та 3, евакуйованим із зони відчуження у 1986 році, дітям-інвалідам, інвалідність яких пов'язана з наслідками Чорнобильської катастрофи.
— Які ще преференції мають діти?
— До основних компенсацій та пільг, що надаються за законом, для потерпілих дітей до досягнення 18 років належить щорічне безплатне забезпечення потерпілих дітей путівками на оздоровлення; безплатне перебування дітей у дошкільних закладах; щомісячна виплата на кожну дитину дошкільного та шкільного віку; безплатне харчування учнів середніх загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних закладів освіти, студентів коледжів та технікумів (училищ), розташованих на територіях радіоактивного забруднення.
Що ж до дітей, яким встановлено інвалідність, пов'язану з Чорнобильською катастрофою, то, окрім зазначених, їм додатково надаються ще й пільги із вступу поза конкурсом до державних вишів, професійно-технічних закладів та на курси професійного навчання, а також виплата підвищеної стипендії; безплатне користування всіма видами міського та приміського транспорту; 50-відсоткова знижка плати за користування житлом, телефоном та комунальними послугами.
— Яким є середній розмір найбільш застосованих нині чорнобильських пільг?
— Якщо говорити про щомісячну виплату грошової компенсації вартості продуктів харчування, сума якої щороку визначається наказом Мінсоцполітики, то її середній розмір по Україні у 2012 році становить 305 грн для громадян категорії 1 та 152,5 грн — для категорії 2. Виплата підвищеної стипендії учням та студентам, розмір якої визначено постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2008 № 165 «Деякі питання стипендіального забезпечення», становить для учнів 130 грн, для студентів вищих навчальних закладів I–II рівня акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем «молодший спеціаліст» або «бакалавр»,— 150 грн, а для студентів вузів III–IV рівня акредитації, які здобувають ступінь «бакалавра», «спеціаліста» або «магістра»,— 170 гривень.
— Які кошти були спрямовані на забезпечення пільг із державного бюджету чи місцевих бюджетів?
— Хочу наголосити, що реалізація закону у повному обсязі потребує понад 70 млрд грн. Звичайно, таких фінансових можливостей у держави нині немає. Проте уряд робить все від нього залежне, аби видатки державного бюджету на соціальний захист та пенсійне забезпечення чорнобильців зростали з року в рік. Скажімо, у 2011 році вони становили майже 7,8 млрд грн.
У Законі України «Про Державний бюджет України на 2012 рік» видатки на соціальний захист та пенсійне забезпечення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, враховані у загальному обсязі 11,8 млрд грн, що на 43,8 відсотка більше, ніж торік.
У 2012 році також збільшено проти минулого року на 88,5 % видатки на комплексне медико-санітарне забезпечення та лікування. Загалом буде значно поліпшено медичне обслуговування майже 115 тисяч осіб. Зросте на 43 % й забезпечення інвалідів технічними та іншими засобами реабілітації — від 361,4 до 516,9 млн грн. Окрім того, до цієї суми додатково виділено ще 97,4 млн грн, довівши фінансування до 614 млн грн. Безпрецедентне збільшення фінансування дозволить уперше забезпечити кожного інваліда протезом та коляскою.
— Які з названих Вами пільг не потребують спеціального виділення коштів із держбюджету?
— Сюди належить першочергове обслуговування у лікувально-профілактичних закладах та аптеках, переважне право залишення на роботі при вивільненні працівників у зв'язку зі змінами в організації виробництва і праці, позачергове обов'язкове забезпечення їхніх дітей місцями у дошкільних закладах незалежно від відомчої підпорядкованості, використання чергової відпустки у зручний для них час, а також отримання додаткової відпустки зі збереженням заробітної плати строком 14 робочих (16 календарних) днів на рік, вступ поза конкурсом до державних вишів, професійно-технічних закладів та на курси для професійного навчання, позачергове влаштування в заклади соціального забезпечення.
— Чи залежить розмір отриманої пільги, пенсії або допомоги від рівня заможності того чи іншого чорнобильця?
— Ні, не залежить. Тому хочу наголосити, що розтиражоване у ЗМІ твердження про те, що здебільшого користувачами пільг в Україні є не бідні, а заможні українці, чорнобильців жодною мірою не стосується. Адже за законом право на користування пільгами дає посвідчення громадянина, постраждалого внаслідок Чорнобильської катастрофи.
Ст. 14 закону для встановлення пільг і компенсацій чітко визначає основні категорії осіб, постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи, серед яких виділено учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС (тобто громадян, які безпосередньо брали участь у виконанні робіт з ліквідації аварії та її наслідків, залежно від терміну та періоду роботи в зоні відчуження) та потерпілих від Чорнобильської катастрофи (громадян, які зазнали впливу радіоактивного опромінення внаслідок Чорнобильської катастрофи). Крім того, ст. 27 закону визначає категорії неповнолітніх дітей, які належать до потерпілих від Чорнобильської катастрофи.
Статтями закону встановлено також гарантовані державою компенсаційні виплати, доплати, різні види допомоги та пільги, які стосуються всіх постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи громадян відповідно до категорій. Пріоритетними категоріями були і залишаються інваліди з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та потерпілі від Чорнобильської катастрофи діти.
А це означає, що рівень заможності чорнобильських сімей чи окремих їх членів не може впливати на призначення та розмір сум компенсаційних виплат, доплат, а також різних видів допомоги та пільг.

Наталія АНДРУСЕНКО, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • ЗАПИТУВАЛИ— ВІДПОВІДАЄМО
  • КОМПЕНСАЦІЮ ВКЛАДНИКИ «ОЩАДБАНКУ» ЗМОЖУТЬ ОТРИМАТИ ГОТІВКОЮ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».