Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
ЗЯТЬ КОРОЛЯ
Зять короля Іспанії постав перед судом. Інакі Урдангарін, колишній спортсмен і чоловік інфанти Крістіни відповідає за шахрайство і розтрату публічних коштів, які проходили через його фонд.

У музеї воскових фігур у Мадриді влаштовано в грудні невелику перестановку. Одну з фігур у королівському залі переодягли з парадного фрака у костюм капітана збірної з гандболу і винесли до зали заслужених спортсменів. Так було здійснено символічне «розлучення» клопітного зятя з королівською родиною.
Якщо й існувала якась людина, близька до архетипу досконалого зятя, то нею був Інакі Урдангарін. Зірка іспанського гандболу і капітан національної збірної, яку привів до перемог на Іграх в Атланті і Сіднеї, народжений у країні басків, а вихований у Каталонії, він ідеально уособлював інтегруючі амбіції Корони. Хоч блакитної крові у його жилах обмаль — він є сином заможного баскського підприємця і бельгійської аристократки,— Інакі компенсував це особистими якостями і популярністю, а королівська родина, горда з власних спортивних досягнень, прийняла його з відкритою душею.
Інакі і Крістіна познайомились у 1996 році в Атланті під час прийому на честь іспанської команди, яка тоді здобула бронзову медаль. Свідки розказують про любов з першого погляду, і що це інфанта закинула сітку на привабливого спортсмена.
Шлюб уклали через рік. Урдангарін ще три роки грав за збірну, а в Сіднеї завершив кар'єру. Виникло питання: що далі? Королівський зять потребував відповідного заняття, тому його відправили на навчання в одну з найкращих бізнес-шкіл у Європі — барселонську ESADE. Там він установив знайомства, які вплинули на його майбутню кар'єру.
Інакі подружився з Дієго Торресом, викладачем, що спеціалізується на патронатах і соціальній відповідальності бізнесу. Спільно вони заснували Інститут Нуос — неприбуткову організацію, яка займалася «стратегією патронатів, меценатством і соціальною відповідальністю». Вона надавала послуги передовсім публічній адміністрації: організовувала конгреси і форуми, присвячені туризму і спорту, організувала півфінал Кубка Девіса з тенісу на Мальорці і планувала європейські ігри у Валенсії, заснувала спортивний аналітичний центр на Балеарах.
Діяльність Інституту Нуос теоретично була неприбутковою, але статки королівського зятя з року в рік зростали. Їхнім доказом став новий будинок інфанти і Урдангаріна, розташований у престижному районі Барселони вартістю сім мільйонів євро. Це дуже стурбувало двір. Якщо благодійна діяльність була гідним заняттям чоловіка сьомої у черзі до трону особи у державі, то фінансовий успіх не входив у розрахунок королівської родини.
У 2006 році Інститут Нуос відвідав посланник короля, який рекомендував Урдангаріну відмовитися від своїх обов'язків і, замість розвивати власний бізнес, пошукати місце в якійсь іншій фірмі. Неслухняний зять не тільки відкинув рекомендації, а й відкрив ще один фонд, цього разу сприяння культурі, спорту і соціальній інтеграції. Він вів кампанію підтримки хворих на онкологію дітей (слідство виявило, що надходження у розмірі 650 тисяч євро потрапили на рахунок Урдангаріна в Белізі).
У 2009 році Іспанія була здивована повідомленням, що інфанта разом із чоловіком виїжджали до Вашингтона. Згідно з офіційною версією, Урдангарін отримав престижну пропозицію від іспанського гіганта телекомунікації «Телефоніка». Іспанці вірили у пропоновану байку, аж поки газета «Ель Мундо» дала на першій шпальті заголовок: «Суд розслідує розтрату публічних грошей фірмою Урдангаріна та інфанти Крістіни».
На початку листопада минулого року Урдангаріна таємно привезли з Вашингтона на переговори з королем. Незабаром двір відсторонив його від виконання представницьких функцій. Але реакція, нічого приховувати, була запізнілою. Сумніви викликає також спроба не виносити сміття з двору і незрозуміла роль інфанти, хоч прокуратура вважає, що все відбувалося поза її спиною і не має наміру навіть її допитувати.
Іспанці мають до короля і його родини великий кредит довіри. Вони забули про вбивство ведмедя Хуаном Карлосом на полюванні в Росії і расистські погляди королеви, висловлені в інтерв'ю три роки тому. Хоча повторюваний роками вираз про Хуана Карлоса як захисника демократії, який він заслужив, придушивши 31 рік тому військовий путч, трохи обтерся, і кількість прихильників республіки з року в рік збільшується, король залишається однією з найкраще оцінюваних осіб іспанського громадсько-політичного життя.
Але справа Урдангаріна для монархії стала ударом, якого не зміг завдати їй жодний республіканець, що палить фотографії королівської пари. «Прорвано санітарний кордон, добровільно встановлений іспанцями навколо їхнього короля»,— пише газета «Ель Мундо». Це видно у медіа, які звикли ставитися до королівської родини з небувалим для політизованої Іспанії тактом, а тепер влаштували перегони у виявленні все нових фактів в «афері Урдангаріна». Це також відчувається у палаці Зарзуель, і тому королівська родина прагне компенсувати втрати. Уперше в історії, наприкінці минулого року, вона оприлюднила свої витрати. А король навіть спромігся перепросити суспільство за вбивство слона на полюванні в Африці.
Досі іспанська монархія була єдиною в Європі, яка, хоч з одним із найскромніших бюджетів, нікому не пояснювала, на що витрачає вісім мільйонів євро щорічно. Для порівняння: англійська королева мусить інформувати своїх підданих навіть про витрати на перукаря і опалення.
На думку «Ель Мундо», рано оцінювати моральні збитки, але підірвана довіра до монархії може позначитися на спадкоємцеві трону — принці Філіпі, який, перебуваючи в тіні батька, залишається для іспанців великим незнайомцем. На разі об'єктом насмішок є інфанта Крістіна. Сатиричний тижневик «Ель Хуевос» помістив на обкладинці напис: «Єдина можлива відповідь: інфанта Крістіна несповна розуму». А внизу рисунок подружжя, зануреного по пояс у 500-єврові банкноти і коментар Крістіни: «На них нема батька, тому, думаю, що вони фальшиві».

Петро ПЕТРІВ


також у паперовій версії читайте:
  • КІНЕЦЬ ОДНОГО АМЕРИКАНСЬКОГО МІФУ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».