Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СПОРТ
«ЗОРЯ» ЗАРОБИЛА НА ВІДПУСТКУ
Донецькому «Шахтарю» залишилося зробити півкроку до третього поспіль золота чемпіонату України. У матчі 29-го туру «гірники» перемогли харківський «Металіст» з рахунком 2:1. Після нічиєї у грі «Зорі» та «Динамо» «золота гонка» майже завершилася. Небагато уболівальників нині сумнівається, що в останньому турі «Шахтар» на «Донбас Арені» не зуміє взяти три очки у грі з «Олександрією».

«Металіст», як і обіцяв, дав бій «Шахтарю». Господарі програли, але зробили це красиво. Що стосується цього поєдинку, то більшість очікувала перемоги команди Мірчи Луческу Маркевича. Для того було багато нюансів. По-перше, «Металіст» свою бронзу завоював ще два тури тому. По-друге, варто зважати на взаємну «любов» між братами Суркісами та власником «Металіста» Олександром Ярославським. По-третє, «Шахтар» мав мотивацію, а «Металіст» — жодної, хіба що фінансову. По-четверте, господарі грали без шістьох гравців основи. Тим не менш, навіть такий «Металіст» зумів попсувати нерви «Шахтарю».
Обидві команди на двох могли забити з десяток м`ячів, але цю гру мало хто буде обговорювати, як і голи, забиті в цьому матчі, а головна тема — знову буде суддівство. Арбітр Анатолій Жабченко припустився помилок, які вплинули на результат матчу. Після того, як рахунок став 1:0 на користь господарів, «Шахтар» відігрався — Степаненко врізався в ноги Торресу і відібрав у нього м'яч, а далі була результативна атака на ворота Дишленковича і гол у виконанні Адріано. Суддя Жабченко цього не помітив.
Ще один момент — гра в другому таймі рукою на лінії штрафного майданчика того ж таки Степаненка. Суддя призначив штрафний. Сам же Степаненко мав після цього моменту отримати другу жовту картку і йти вболівати на трибуни. Суддя цього не зробив. Чому? Відповідь знає лише арбітр. Донецькі футболісти ці епізоди не коментують. Вони чекають на заключний матч, який має їм принести золоті нагороди.
Київське «Динамо» близьке до того, щоб втретє поспіль залишитися без чемпіонства. Поєдинок проти «Зорі», три очки в якому були більш ніж потрібні, команда провела ще гірше, ніж матч з «Волинню». І якщо у Луцьку зусиллями Шевченка кияни все ж спромоглися забити один м'яч, то цього разу, за винятком кількох напівмоментів біля воріт Козаченка, вболівальники більше нічого не побачили. «Зоря» ж виконала своє завдання зіграти на користь свого «старшого брата» на всі сто.
Хоча результатом нічиєї є, швидше за все, не вдала гра луганського колективу, а ніякий футбол у виконанні «Динамо». Луганчани закривалися на своїй половині поля, а «Динамо» не могло придумати нічого оригінальнішого, ніж примітивні навісні передачі у штрафний майданчик. І це притому, що верхову боротьбу за весь матч нападники столичного клубу виграли один чи два рази. Заміна Горана Попова на Брауна Ідейе взагалі нічого не дала, окрім того, що в Олега Гусєва додалося роботи в обороні. Нігерієць же, за винятком одного удару над поперечиною, більше нічим не запам'ятався. Ну а вихід Мехмеді взагалі міг би стати фатальним, якби Ідахор, якому віддав передачу швейцарець, мав більше швидкості й техніки, щоб реалізувати вихід на ворота Коваля. Єдине, що вселяє певний оптимізм у грі «Динамо», так це молодий голкіпер, який хоч і помилився в одному з епізодів, проте пару разів зумів виручити свою команду.
На останніх хвилинах гри «Зоря» всіма силами намагалася тягнути час, а після фінального свистка настільки активно святкувала нічию разом зі своїми уболівальниками, що склалося враження, ніби «Зоря» виграла чемпіонат. У «Динамо» ж сміливості підійти до свого фан-сектора вистачило лише Олегові Гусєву, якому вболівальники дійсно нічим не можуть дорікнути.
Отже, «Динамо» відстає від «Шахтаря» на два очки, і лише фантастично налаштований оптиміст ще може сподіватися на те, що в заключному поєдинку «гірники» втратять очки на «Донбас Арені» в протистоянні з «Олександрією».
Гра між донецьким «Металургом» та дніпропетровським «Дніпром» мала значення лише для однієї команди, і саме ця команда доволі просто своєї мети досягла. Лише вісім хвилин знадобилося «Дніпру», аби відкрити рахунок. Калініч в один дотик обіграв захист донеччан і випустив Зозулю на побачення з голкіпером «Металурга»: Зозуля своєї нагоди не змарнував, спокійно перекинувши Воробйова. Здавалося б, ще грати й грати, але з огляду на те, як неквапливо господарі пересувалися під спекотним травневим сонцем, стало зрозуміло, що інтрига вмерла.
«Дніпро» спокійно шукав шляхи до воріт Воробйова, і нарешті знайшов свій шанс під завісу першої половини. Гольову атаку розпочав Коноплянка, а автор та асистент першої результативної атаки цього разу помінялися місцями: Зозуля підійшов впритул до воріт, забрав на себе голкіпера та зробив ідеальну передачу на Калініча, якому лишалося лише переправити м'яч у порожні ворота.
Після перерви картина не змінилася, а коли випала нагода рахунок збільшити, гості нею скористалися. Коноплянка, знову ж таки без опору, з флангу зробив простріл на Зозулю, який випередив Воловика і переправив м'яч у сітку — 3:0. Перший дубль Романа в українській Прем'єр-лізі. «Дніпро», з огляду на поразку «Таврії», гарантував собі місце у Лізі Європи, і матч з «Карпатами» в останньому турі має лише визначити, з якого раунду в цьому турнірі дніпропетровці стартуватимуть. А щодо «Металурга», то необхідний результат він здобув у переможному півфінальному матчі Кубка України. Саме вихід до фіналу гарантував донеччанам вихід до Ліги Європи. Тому надто засмучуватися Володимир П'ятенко і його команда не повинні. Ще одним представником України у Лізі Європи став київський «Арсенал», який розгромив луцьку «Волинь» з рахунком 3:0.
Першим невдахою чемпіонату, який вилітає з вищого дивізіону, став футбольний клуб «Олександрія», який вдома поступився «Чорноморцю» з рахунком 1:3. Не зуміла переграти свого суперника і столична «Оболонь». У протистоянні з «Іллічівцем» зафіксовано нульову нічию. Тож перед заключним туром у «Оболоні» 21 очко, в «Олександрії» — 20. А 23 мають у своєму активі львівські «Карпати», які на власному полі зуміли переграти криворізький «Кривбас».
Перед матчем більшість фахівців, уболівальників і, звичайно, букмекерів вважала «Карпати» однозначним фаворитом зустрічі. «Біло-зелені» не підвели прогнозистів — перемога над «Кривбасом» була здобута не без нервів, але дуже впевнено. Відверто кажучи, не зрозумів, навіщо футболісти «Кривбасу» вмовляли разом із керівництвом клубу Юрія Максимова не залишати посаду головного тренера команди. Сказати, що вони не демонстрували гри, гідної рівня Прем'єр-ліги України,— нічого не сказати. Кожна третя, а то й друга передача — у ноги суперникові, постійні помилки біля власного штрафного майданчика, дитячі помилки оборони у моментах, коли забивали господарі. Але теперішні «Карпати» перебувають у такому стані, що скористатися всім цим «добром» змогли лише у другому таймі. Перший м'яч забив Кополовець, а другий з пенальті — Касьян, котрий спокійно з «точки» розвів воротаря та м'яч по різних кутах.

Результати матчів 29-го туру:
«Таврія» (Сімферополь) — «Ворскла» (Полтава) — 0:2
Голи: 0:1 — Янузі (39), 0:2 — Ребенок (90)
«Металург» (Донецьк) — «Дніпро» (Дніпропетровськ) — 0:3
Голи: 0:2 — Зозуля (8), 0:2 — Калініч (42), 0:3 — Зозуля (68)
«Арсенал» (Київ) — «Волинь» (Луцьк) — 3:0
Голи: 1:0 — Гоменюк (63), 2:0 — Кобахідзе (67), 3:0 — Аржанов (79)
«Зоря» (Луганськ) — «Динамо» (Київ) — 0:0
«Металіст» (Харків) — «Шахтар» (Донецьк) — 1:2
Голи: 1:0 — Бланко (10), 1:1 — Адріано (35), 1:2 — Фернандіньо (50)
ФК «Олександрія» — «Чорноморець» (Одеса) — 1:3
Голи: 1:0 — Шевченко (7), 1:1 — Бакай (11), 1:2 — Леонардо (39), 1:3 — Бакай (59)
«Оболонь» (Київ) — «Іллічівець» (Маріуполь) — 0:0
«Карпати» (Львів) — «Кривбас» (Кривий Ріг) — 2:0
Голи: 1:0 — Кополовець (58), 2:0 — Касьян (84).

Сторінку підготували Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • У КИЄВІ БУДЕ ДОНЕЦЬКИЙ ФІНАЛ
  • ЛІГА ЄВРОПИ: ІСПАНСЬКИЙ ФІНАЛ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».