Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
КОЛИ СЕРЦЮ ПОТРІБНА ДОПОМОГА...
Як своєрідний насос, наше серце, не знаючи відпочинку, забезпечує кров'ю і киснем усі органи та системи організму. Однак, доставляючи кров іншим, воно часто страждає від нестачі кровопостачання, що стає причиною розвитку ішемічної хвороби.
Без належної уваги і відповідного лікування недуга ушкоджує серцевий м'яз, значно погіршуючи якість і знижуючи тривалість життя. Як зрозуміти, що серце потребує підтримки, і як її надати? З цими запитаннями ми звернулися до Наталії Тхір, лікаря-кардіолога вищої категорії, кандидата медичних наук.

— Термін «ішемічна хвороба серця» (ІХС) походить від слова «ішемія» — кисневе голодування, в основі якого — порушення кровообігу на певній ділянці серцевого м'яза. До порушення кровообігу у міокарді призводять спазм серцевих (коронарних) судин, їхня закупорка кальцієво-жировими відкладеннями (атеросклеротичними бляшками) і супутнє тромбоутворення.
Від того, наскільки гостро порушується серцевий кровотік, який розмір ураженої ділянки міокарда, як швидко і наскільки повно відновлюється коронарний кровообіг, залежить форма ІХС. Усього чотири форми — раптова зупинка серця, інфаркт міокарда, стенокардія та атеросклеротичний кардіосклероз.
— Почнімо з першої.
— Раптова зупинка серця — найважча і трагічна з форм, що забирає життя величезної кількості людей через те, що їм не змогли вчасно надати медичну допомогу. Небезпека раптової зупинки серця в тому, що вона відбувається раптово, у зовні здорової людини, яка нічого не підозрює. Серцю не під силу впоратися з нестачею кисню і поживних речовин, і воно зупиняється. Врятувати людину може лише негайний закритий масаж серця і якомога швидше доправлення у реанімацію. Набагато простіше запобігти серцевій проблемі. Для цього треба своєчасно виявити розвиток ІХС і почати відповідне лікування.
— Про інфаркт міокарда знає кожен, і все-таки...
— Чули всі, але не всі знають. Відчуваєте різницю? Інфаркт — небезпечна для життя форма ІХС. Це омертвіння ділянки серцевого м'яза, що настає через відсутність у ньому кровопостачання. Клітини загиблої ділянки міокарда не підлягають відновленню або заміні, тому інфаркт найважче позначається на всіх функціях серця. Основним його симптомом є біль у грудях, найчастіше за грудиною або з лівого боку грудної клітки. Біль може віддавати в ліву руку, ліву половину щелепи або шиї та під ліву лопатку. Часто він виникає після фізичного або емоційного напруження, триває довше 20–30 хвилин, не знімається прийомом нітрогліцерину. Біль у грудях супроводжується страхом смерті, слабкістю і значним потовиділенням.
Часто трапляється, що інфаркт міокарда хворі переносять, як кажуть, на ногах, і діагностується він через певний час після цього, на етапі розвитку ускладнень.
— Колись мені довелося почути від терапевта: «У вас стенокардійка невелика». А вона може загрожувати чимось серйозним?
— Ще і як може. По-перше, стенокардія може бути попередницею інфаркту міокарда або раптової зупинки серця. По-друге, навіть коли вона виступає лише супутником кардіосклерозу, приємного мало. Сам термін «стенокардія» (стара назва «грудна жаба») означає стиснення, здушення серця. В її основі лежить часткове і короткочасне порушення кровопостачання міокарда з подальшим відновленням кровотоку, що призводить до зникнення симптомів захворювання.
Так само як інфаркт міокарда, напад стенокардії провокується фізичним або емоційним напруженням, але в деяких випадках може виникати і в стані повного спокою, і навіть уві сні.
— Як же вона виявляється?
— Локалізація і поширення болів при стенокардії такі самі, як при інфаркті міокарда, однак інтенсивність їх значно менша. Іноді до зникнення болів приводить припинення фізичного навантаження і відпочинок. Однак такий «доброякісний» перебіг, притаманний стенокардії, може бути обманливим. У будь-який, найбільш невідповідний момент у хворого на стенокардію може розвинутися інфаркт міокарда і навіть раптово зупинитися серце.
— Ви згадували кардіосклероз. А його з чим «їдять»?
— Атеросклеротичний кардіосклероз — це так звана млява форма ІХС, в основі якої — дефіцит кисню і поживних речовин, пов'язаний з дефектним кровопостачанням. Проте він розвивається поступово. Початкові його форми діагностуються переважно за даними ЕКГ і УЗД серця. Згодом з'являються симптоми серцевої недостатності — зниження переносимості фізичних навантажень, порушення серцевого ритму, задишка, набряки ніг і передньої стінки живота. На різних етапах розвитку кардіосклерозу у хворого можуть розвинутися стенокардія або інфаркт міокарда.
— Що з усім цим робити?
— Оскільки у більшості випадків в основі ішемії лежить атеросклероз коронарних судин, то боротьба з нею нерозривно пов'язана з боротьбою проти атеросклерозу. Для зниження інтенсивності утворення судинних бляшок потрібно дотримуватися принципів раціонального харчування і здорового способу життя, а також приймати препарати з групи статинів, що гальмують розвиток атеросклеротичного ураження судин.
Так як ІХС поєднується з підвищеною схильністю до тромбоутворення, для лікування різних її форм та профілактики інфаркту міокарда використовують препарати, що розріджують кров, наприклад ацетилсаліцилову кислоту.
Потрібно пам'ятати, що цій потенційно небезпечній хворобі можна запобігти. Своєчасна профілактика за допомогою раціонального харчування, фізичних навантажень, здорового способу життя і регулярних профілактичних оглядів кардіолога дадуть змогу прожити другу половину життя без зайвих проблем із серцем.

Розпитував Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • ЩЕ РАЗ ПРО САЛО
  • УНІКАЛЬНА ОПЕРАЦІЯ НА ЩИТОВИДЦІ
  • «ЕНЕРГЕТИКИ» АТАКУЮТЬ...
  • НОВОНАРОДЖЕНОМУ ВИДАЛИЛИ ЗАЙВІ НОГИ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».