Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
ДЕЛІЙСЬКИЙ САМІТ БРІК
У Делі 28–29 березня 2012 року відбувся саміт країн БРІК, учасниками якого є донедавна найбільш економічно динамічні Бразилія, Росія, Індія, Китай. Рік тому про намір приєднатися до цієї групи заявила Південно-Африканська Республіка. Щоправда, перша літера англомовної абревіатури назви ПАР поки що не увійшла до короткої назви блоку країн БРІК.

Чотири роки тому ці держави оголосили своєю основною метою прагнення змін у міжнародному фінансовому і торговельному порядку. Зокрема, ці країни наполягають на більшій кількості голосів для себе у директораті Міжнародного валютного фонду.
Досягнення цієї мети розглядається країнами БРІК як вирішальний крок до трансформації світової фінансової системи, яка поки ґрунтується на американському доларі. Тобто економічна багатополярність, на думку держав БРІК, має бути органічно доповнена політичною багатополярністю.
Звичайно, крім економічних питань, діяльність БРІК намагаються зосередити на актуальних питаннях міжнародних відносин. Наприклад, у Делі Росія та Китай шукали у Бразилії та Індії підтримки своєї позиції щодо недопущення безпосереднього міжнародного військового втручання до громадянської війни у Сирії.
Утім, Бразилія та Індія не поспішають у всьому підтримувати РФ і Піднебесну. Адже Москва та Пекін не надто щирі, зокрема із реформуванням Ради Безпеки ООН, де статус постійних членів мріють отримати Індія й Бразилія. Крім того, напередодні делійського форуму БРІК Світовий банк розповсюдив статистичні дані про стрімке уповільнення темпу розвитку китайської економіки.
Донедавна частина економістів вважала, що за рахунок нового китайського економічного дива буде можливість стимулювати розвиток світової економіки. Проте цього разу дива не сталося. Економічні негаразди, які переслідують США і Євросоюз, скоротили попит на китайські товари. Через це зменшується обсяг китайського виробництва і все тривожнішими стають прогнози щодо чергової хвилі світової економічної кризи.
Зважаючи на це, у Делі обговорювали спільну стратегію країн БРІК щодо представництва своїх інтересів у «великій вісімці», де на роль «посла» цього блоку претендує РФ, та у «великій двадцятці», учасниками якої є всі країни БРІК разом із Південно-Африканською Республікою. Зрештою, конструктивна частина рішень делійського форуму пов'язана з пропозиціями, спрямованими на продовження стимулювання економічного розвитку за рахунок кредитних ресурсів міжнародних фінансових установ.
Заради реалізації цих пропозицій державам БРІК треба досягнути компромісу зі США та ЄС. Кожен із цих глобальних економічних суб'єктів здатний звести нанівець зусилля двох інших суб'єктів. Тому лише спільними зусиллями можливо досягти нового, більш оптимістичного, обрію для розвитку світової економіки.

Андрій МАРТИНОВ
також у паперовій версії читайте:
  • ІНДІЙСЬКИЙ КРЕЗ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».