Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СПОРТ
СКАНДАЛЬНА ПЕРЕМОГА «ШАХТАРЯ»
Донецький «Шахтар» продовжує боротьбу за чемпіонство. У матчі 26-го туру «гірники» здобули суперечливу перемогу над «Динамо» і за чотири тури до завершення чемпіонату разом з киянами посідають першу сходинку.

Протистояння «Динамо» й «Шахтаря» вже давно перекинулося з футбольного поля на «шахову дошку», де розгортається боротьба ідей, ідеологій і грошей. Тож не дивно, що практично кожна гра закінчується скандалом. Не стала винятком і остання зустріч флагманів українського футболу, яка за кількістю бруду, мабуть, перевершила всі попередні.
Ще за два дні до матчу наставник донеччан Мірча Луческу направо й наліво розповідав історії щодо арбітра Юрія Вакса, тим самим розпочав психологічну атаку на кримчанина — мовляв, на всі матчі «гірників» з «біло-синіми» Федерація футболу України призначає «продинамівських» суддів (румунський фахівець вважає, що Вакса саме з цієї когорти), а один із телеканалів, близький до керівництва «Шахтаря», навіть цілий сюжет присвятив скромній персоні арбітра, в якому називав його продинамівським рефері, в чиїх руках буде доля чемпіонства. Можливо, тиск вплинув на Вакса, а, можливо, якісь інші чинники, але його симпатії були явно не на боці киян.
Ключовим у цій зустрічі став епізод на 41-й хвилині, коли Вакс показав другу жовту картку динамівцю Денису Гармашу. Щодо Гармаша, то вже на перших хвилинах 21-річний уродженець Луганщини, збивши свого візаві, отримав зауваження від арбітра, який жестами показав: жодних подібних порушень, інакше — жовта картка. Денис протримався до 8-ї хвилини, коли, зігравши в корпус В'ячеславу Шевчуку, отримав першого «гірчичника».
Уже тоді Юрій Сьомін наказав гравцям запасу розминатися, розуміючи, чим загрожує команді «підвішений» Гармаш. Проте із заміною російський фахівець зволікав: певно, не міг вирішити, кого з двох півзахисників міняти — «вибухонебезпечного» Гармаша чи бездієвого Лукмана Аруну. Зрештою, поле залишив таки українець. Однак не після заміни, а після того, як побачив перед собою другу жовту картку.
Отримавши у воротарському майданчику «гірників» удар по потилиці, Гармаш попросив медичної допомоги. Кожен футболіст знає: якщо йому на допомогу прийшли ескулапи, він повинен залишити поле. Наполягав на цьому й Вакс, указуючи найближчий шлях за поле (а Гармаш лежав у штрафному майданчику в кількох сантиметрах від лінії поля). Денис піднявся і помчав через півполя за бокову лінію — очевидно, по найкоротшому шляху до центру поля, де, зазвичай, із дозволу арбітра входять у гру підліковані гравці. Вакс такі дії футболіста «Динамо» зустрів посмішкою та другою жовтою карткою.
«Суддя показав мені повторне попередження за те, що я без його дозволу зайшов на поле. Але я ж його не залишав»,— розповів Гармаш про деталі своєї розмови з арбітром матчу. Схоже, Вакс був на 100% упевнений, що Гармаш залишив поле, перетнувши лицьову лінію, й уявити собі не міг, що той проігнорує його вимогу й вирішить виходити з поля деінде. Тож, формально не порушуючи одну норму футбольних правил, Гармаш порушив іншу. У підсумку дії динамівця арбітр кваліфікував як «неспортивну поведінку».
Це спровокувало «виверження вулкана» в стані столичного клубу. Сьомін також отримав червону картку, хоч довго ще не йшов у тунель. А Олександр Алієв кинувся душити за горло не менш заведеного помічника тренера «Шахти» Олександра Спиридона. Витративши енергію на суперечки й з'ясовування стосунків, кияни в меншості не змогли вистояти під натиском донецької команди, яку прийшла підтримати рекордна для «Донбас Арени» кількість уболівальників — 52207.
Загалом, у цій грі було більше емоцій, аніж самого футболу, проте «Шахтар» зумів скористатися чисельною перевагою. Забивши перший м'яч, донеччани навіть трохи віддали ініціативу супернику, який, граючи в меншості, зусиллями Бетао та Алієва створив кілька непоганих моментів. Але гра для «Динамо» вже була програною. Скориставшись психологічним і фізичним виснаженням киян, «гірники» забили другий м'яч у ворота Шовковського. То ж «Шахтар» наздогнав динамівців у турнірній таблиці. Тепер, певно, доля чемпіонства визначиться в «золотому» матчі, хоча попереду в «гірників», крім трьох прохідних зустрічей, ще є важливий поєдинок із вічно третім «Металістом».
Такою була воля календаря, що цього сезону два матчі, яких більшість фанів чотирьох кращих команд країни чекають найбільше у сезоні, мали бути зіграними в одному турі. А тому не встигли вщухнути пристрасті після суботнього «класико», як у понеділок у Дніпропетровську вже настала черга одного з найзапекліших українських дербі — «Дніпро» приймав «Металіста». Глядачі стали свідками безкомпромісної боротьби у виконанні двох команд і підсумкової бойової нічиєї — 2:2.
В останніх трьох турах гравці атакувальної ланки «Арсеналу» неодмінно забивають по два м'ячі. У попередніх двох іграх «дублі» робив Олександр Ковпак, а в протистоянні з «Оболонню» бомбардирський хист продемонстрували грузин Олександр Кобахідзе та нігерієць Майкл Одібе. До речі, він, як і Ковпак, святкує голи, виконуючи сальто. Поразка від земляків відкинула «пивоварів» знову в зону вильоту, натомість ці місця залишила «Олександрія». Без головного тренера Леоніда Буряка, який перебуває на стадії «розлучення» з клубом, «жовті» перемогли «Кривбас» з рахунком 2:1.
Зауважимо, що підопічні Максимова у весняній частині сезону не виграли ще жодного матчу, а результат їхнього протистояння з аутсайдером мав для багатьох прогнозований характер. «Упевнений, не було ніяких підводних каменів. Якщо навіть буде хоч якась підозра щодо здачі матчу, я готовий повернути всю зарплату за два роки»,— сказав після матчу Юрій Максимов. Подейкують, що нинішній наставник «Кривбасу» в міжсезоння може переїхати до Львова. Щоправда, для цього «Карпатам» потрібно зберегти прописку в еліті. Але як це зробити — питання, адже «біло-зелені» ніяк не можуть здобути першу перемогу на «Арені Львів». Не вигравала в цьому році в рідних стінах «Волинь». Підопічні Анатолія Дем'яненка могли перервати невтішну серію в грі з «Ворсклою», однак від третьої поразки поспіль команду Павлова врятувала відмінна гра на останньому рубежі капітана Сергія Долганського.

Результати матчів 26-го туру:
«Волинь» (Луцьк) — «Ворскла» (Полтава) — 0:0
«Арсенал» (Київ) — «Оболонь» (Київ) — 4:1
Голи: 1:0 — Одібе (8), 2:0 — Кобахідзе (11), 3:0 — Кобахідзе (27), 3:1 — Месхія (34), 4:1 — Одібе (64)
«Шахтар» (Донецьк) — «Динамо» (Київ) — 2:0
Голи: 1:0 — Тейшейра (55), 2:0 — Ракицький (79)
«Карпати» (Львів) — «Металург» (Донецьк) — 0:2
Голи: 0:1 — Лазіч (34), 0:2 — Чечер (51)
«Чорноморець» (Одеса) — «Зоря» (Луганськ) — 2:3
Голи: 0:1 — Худзік (9), 1:1 — Балашов (75, пен.), 1:2 — Ференчак (86), 2:2 — Велозо (90), 2:3 — Ференчак (90)
«Іллічівець» (Маріуполь) — «Таврія» (Сімферополь) — 0:2
Голи: 0:1 — Аді (52), 0:2 — Шиндер (84)
«Кривбас» (Кривий Ріг) — ФК «Олександрія» — 1:2
Голи: 0:1 — Чередниченко (40), 1:1 — Антонов (69, пен.), 1:2 — Гавриш (70)
«Дніпро» (Дніпропетровськ) — «Металіст» (Харків) — 1:2
Голи: 0:1 — Соса (31), 1:1 — Матеус (58), 1:2 — Девіч (59), 2:2 — Ротань (84).
також у паперовій версії читайте:
  • «МЕТАЛІСТ» ВІДКЛАДАЄ АМБІЦІЇ
  • КУБОК УКРАЇНИ: СХІД І ЗАХІД РАЗОМ
  • ЗА КРОК ДО ПОВЕРНЕННЯ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».