Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ХТО-ХТО В НАС УСЕРЕДИНІ ЖИВЕ?
Останнім часом, прокидаючись вранці, Лариса М. відчувала слабкість, її нудило, а в животі, здавалося, ворушилася дитина.
Дівчина запанікувала і пішла на прийом до гінеколога. Однак вагітності лікар не констатував. І почалося ходіння по кабінетах від одного лікаря до іншого, поки інфекціоніст відправив її на аналізи.

Результат приголомшив вісімнадцятирічну Ларису: виявляється, під серцем вона носила... багатометрового черв'яка. Дівчина згадала, що влітку вона їла ікру щуки домашнього засолювання...
Лариса пройшла курс лікування, але почувається все ще кепсько. Це й не дивно. Адже кілька місяців вона була для величезного черв'яка не тільки їдальнею, а й «відхожим місцем». Та й ліки, які вбили паразита, теж нанесли відчутний удар її організму.
Цей випадок ми попросили прокоментувати лікаря-паразитолога Аллу Крушельницьку.
— Різновидів гельмінтів дуже багато. Одні потрапляють до організму людини з їжею, інші — через шкіру або при укусах комах. Стрічкові черв'яки типові для нашого регіону, вони можуть досягати 1–15 метрів. У домашніх умовах їх не вивести. У більшості заражених відсутні характерні прояви хвороби. До лікарів-інфекціоністів хворі не звертаються і десятиріччями можуть лікуватися від цирозу печінки або від астми, навіть не підозрюючи, що їх мучать черв'яки.
Глисти уражають не тільки людей, а й домашніх і диких тварин, риб, комах, рослини. Найпоширенішим є таке захворювання, як аскаридоз. Дорослі аскариди живуть у тонкому кишківнику людини. Досягнувши статевої зрілості, самка глиста відкладає щодоби 200—240 тисяч яєць, з фекаліями вони потрапляють у зовнішнє середовище. Людина заражається, проковтнувши яйця глистів, які містяться на брудних руках, немитих овочах, зелені, ягодах, вирощених на ґрунті, забрудненому або удобреному фекаліями.
Особливо ретельно слід мити полуниці — кожну ягідку під проточною водою. А перш ніж пригостити дитину, потрібно обдати ягоди кип'ятком, відкинувши на друшляк. Ні в якому разі не можна їсти прямо з грядки огірки, помідори, смородину з нижніх гілок, суниці, адже всі вони майже лежать на землі й можуть бути інфіковані яйцями глистів.
Відмовтеся і від звички куштувати ягоди на базарі. Яйця аскарид нерідко бувають у піску на ігрових майданчиках. Сюди вони потрапляють і тоді, коли пісок беруть з кар'єрів, забруднених стічними водами. Пісок можуть інфікувати собаки, адже в їхньому кишківнику нерідко паразитують особливі гельмінти, здатні спричиняти важкий гельмінтоз — токсокароз (собачий аскаридоз). Та й у воді, яку беруть зі стоячих ставків для поливання городів, теж можуть бути яйця гельмінтів.
Глисти поширюють і мухи. Часто на дачній ділянці або сільському подвір'ї можна побачити відкриту яму, куди недбайливі господарі скидають відходи і нечистоти. У сухі спекотні дні тут повно мух, вони розносять на своїх лапках небезпечний вантаж.
Після зараження у кишківнику людини з яєць виходять личинки, які потім проникають крізь стінки кишківника у кровоносні судини і розносяться з кров'ю в усі органи. Потрапляють і в судини легень. Личинки активно проходять крізь стінки легеневих альвеол у їх просвіт, піднімаються по бронхіальному дереву у трахею, гортань і в рот. Потім з їжею чи слиною вони знову потрапляють у шлунок і кишківник. Тривалість життя аскарид — близько дванадцяти місяців, із них вісім–десять місяців самки відкладають яйця.
— Тож можна сказати, що глисти поїдають нас із середини...
— Судіть самі: легеневі інфільтрати, бронхіти, пневмонії, пневмосклерози — все це може бути від глистів. Нерідко вони спричиняють симптоми алергії — висипання на шкірі, свербіж, кон'юнктивіт. У хворих змінюється апетит (підвищується або знижується), їх нудить, паморочиться голова. При аскаридозі може виникнути непрохідність кишківника, напади апендициту, печінкові кольки, жовтяниця, прорив печінки і жовчного міхура.
Зазвичай частіше заражаються глистами (особливо гостриками) діти, які нехтують правилами гігієни, не миють руки. Яйця гостриків, приміром, можна віднайти на підлозі кімнати, предметах домашнього користування, запилених місцях, на іграшках. Якщо в квартирі є хворий на ентеробіоз, який до того ж не дотримується правил гігієни, яйця гостриків можуть опинитися на його натільній і постільній білизні. Тоді досить струсити забруднені трусики або простирадло, щоб яйця цих гельмінтів розсіялися по кімнаті. До речі, без вологи вони можуть жити кілька тижнів.
У гостриків є одна особливість: вночі вони відкладають яйця навколо заднього проходу, виповзаючи з прямої кишки. Це викликає свербіж. Дитина чухає інфіковане місце, і яйця гостриків потрапляють під нігті, а звідти у рот. Тому водночас із медикаментозним лікуванням ентеробіозу потрібно потурбуватись і про профілактику. Щодня вранці й ввечері підмивайте дитину теплою водою з милом, на ніч надягайте їй чисті трусики, вранці знімайте і кип'ятіть. Щодня міняйте і кип'ятіть або прасуйте гарячою праскою постільну білизну.
Робіть вологе прибирання у кімнаті, а ганчірку кип'ятіть або заливайте дезінфікуючим розчином. Щодня мийте з милом дитячий горщик, сидіння унітазу або ошпарюйте їх кип'ятком. Килими можна винести на сонце, від його прямих променів яйця глистів теж гинуть. Ретельно помийте іграшки, від м'яких позбавтеся. Запам'ятайте, під час лікування хворий особливо небезпечний для оточуючих, адже йде процес інтенсивного виділення яєць і гельмінтів (часом оглушених медикаментами).
— Правда, що глистами можуть інфікувати комарі?
— Теплої пори року кожний з нас може заразитися личинкою глиста дирофілярії. Причому просто, коли вкусить звичайний комар, який напився крові хворої тварини. Як правило, джерело інфекції — бродячі собаки (лікарі знаходять у них довгих — до 17 см глистів, що живуть під шкірою і в судинах серця). Причому собаки інфіковані не тропічними, а «місцевими» видами дирофілярій.
В Україні віднайдено два різних види: так званий серцевий глист і той, що паразитує під шкірою і повіками очей. Обидва передаються людині. Якщо вона заражена давно, то також стає джерелом хвороби. По організму личинки розносяться кров'ю і оселяються у внутрішніх органах і м'язах. А потім глисти переміщаються під шкіру голови, шиї, рук. Людина може роками не підозрювати, що в ній оселилися паразити.
— Що має насторожити?
— Печія шкіри, відчуття переміщень під нею, нариви. Якщо глисти оселились у повіках, вони можуть проникнути під кон'юнктиву очей. Людина це відразу відчує і може побачити паразитів у дзеркалі.
Небезпечне захворювання трихінельоз теж спричинено глистами. Вони уражають домашніх тварин. Людина, скуштувавши м'ясо хворої тварини, наражається на небезпеку. Яскравий симптом — біль у м'язах. Личинки утворюють навколо себе капсули з вапна, що спалюють тканини. Звідси й нестерпний біль. Глисти можуть потрапити навіть у мозок, м'язи очей. На жаль, захворювання не завжди закінчується сприятливо, а часом трагічно для дітей і людей похилого віку. Тож ні в якому разі не купуйте м'ясо на стихійних ринках.
Проте особливо небезпечний ехінококоз, який потребує оперативного втручання. Гельмінти, що спричиняють його, проникають у печінку, селезінку. Новоутворення містять мільйони збудників хвороби, це може зумовити сепсис, перитоніт. Медикаментозне лікування у більшості випадків не дає бажаного ефекту, тож доводиться вдаватися до операції.
Торік від ехінококозу загинув 16-річний спортсмен. Він довго відчував постійну втому, але не звертався до лікарів. Пізніше, коли його обстежили за допомогою ультразвуку та рентгену, знайшли у печінці конгломерат, спричинений глистами. Операція не дала позитивного результату. А ось дев'ятирічну дівчинку вдалося врятувати. Гельмінти, які викликають це небезпечне захворювання, містяться на шерсті собак.
Від набігів паразитів ніхто не застрахований. Одначе дотримання елементарних правил, хоч і не універсальна, але все ж перепона незваним гостям.

Розпитувала Олена КОСЕНКО


також у паперовій версії читайте:
  • ДЕСЯТЬ НАЙКОРИСНІШИХ НАПОЇВ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».