Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); ВІЙСЬКО
ВНУТРІШНІ ВІЙСЬКА: ОПЕРАТИВНІСТЬ І МОБІЛЬНІСТЬ

26 березня минає 20 років від часу ухвалення Верховною Радою Закону України «Про війська внутрішньої та конвойної охорони Міністерства внутрішніх справ України». Саме від цієї дати бере відлік новітня історія Внутрішніх військ МВС України, які за два десятиріччя перетворилися на сучасне військове формування з правоохоронними функціями. Про минуле, сьогодення та майбутнє військ правопорядку командувач ВВ генерал-лейтенант Сергій Яровий розповів у інтерв'ю для «Демократичної України».

26 БЕРЕЗНЯ — ДЕНЬ ВНУТРІШНІХ ВІЙСЬК МВС УКРАЇНИ
— Товаришу командувачу, двадцять років — термін нібито невеликий. Як змінилися за цей час війська правопорядку?
— За двадцять років існування Внутрішні війська пройшли кілька етапів реформування і, за оцінкою Президента України — Верховного Головнокомандувача Збройних Сил Віктора Януковича, є «однією з основних опор держави у гарантуванні внутрішньої безпеки, підтримці спокою і стабільності в країні».
Весь цей період вони крокували у ногу з часом, відповідали на виклики, що поставали перед державою та її силовим блоком. Згадайте 90-ті роки, криміногенну ситуацію, що склалася у країні. Тоді після ухвалення закону України, який чітко визначив завдання і структуру військ, у їхньому складі було створено частини спеціального призначення, які використовуються для швидкого реагування при надзвичайних обставинах. Військовослужбовці цих та інших частин військ внутрішньої та конвойної охорони брали активну участь у виконанні Указу Президента «Про невідкладні заходи щодо посилення боротьби зі злочинністю», що вийшов 1994 року.
Суттєвому посиленню боротьби зі злочинністю, насамперед вуличною, сприяло відродження ще через рік спеціальних моторизованих військових частин міліції, на базі яких на зорі незалежності були сформовані частини Національної гвардії України (НГУ). Саме вони є найчисленнішими й нині становлять понад третину загальної чисельності Внутрішніх військ.
У 2000 році до складу Внутрішніх військ було передано з'єднання і військові частини НГУ, розформованої наприкінці 1999-го згідно з указом глави держави. А разом із ними й нові завдання, зокрема охорону дипломатичних представництв та консульських установ іноземних держав в Україні.
Хоч варто зазначити, що разом із цим війська отримали нові можливості. Насамперед це стосувалося підготовки кадрів, адже до їхніх лав повернувся військовий інститут у Харкові (колишнє Харківське вище військове училище тилу МВС СРСР. — Авт.) та лікування і оздоровлення особового складу у власних госпіталях та санаторіях. У цей час у військ з'явилися свої крила — із входженням до їхнього складу 51-ї окремої гвардійської вертолітної бригади (нині — Гвардійська авіаційна база Внутрішніх військ. — Авт.) значно зросла оперативність і мобільність частин ВВ.
Того ж року з метою підвищення ефективності системи управління утворено шість територіальних командувань — Східне, Західне, Північне, Південне, Центральне та Кримське. Час засвідчив, що це було правильним кроком — з'єднання і частини отримали можливість вирішувати багато питань на рівні ТрК, а Головне управління Внутрішніх військ — зосередитися на виконанні основних завдань органу військового управління.
Підсумовуючи, слід наголосити, що Внутрішні війська не стоять на місці, стрімко розвиваються і адекватно реагують на виклики і загрози.
— Сергію Анатолійовичу, з якими результатами військовослужбовці Внутрішніх військ підходять до ювілею?
— Останнім часом ми частіше почали згадувати вислів, який, на моє переконання, найяскравіше описує головну суть нашої діяльності — «бойова служба — наше головне завдання». Це дало можливість якісніше виконувати покладені на війська службово-бойові завдання, досягати вищих результатів.
Так, минулого року за участю військових нарядів Внутрішніх військ розкрито понад 32,5 тис. злочинів, безпосередньо військовослужбовцями — більш як 1,6 тис. А 94 тис. осіб затримано за адміністративні правопорушення.
Забезпечено охорону восьми об'єктів військово-промислового комплексу та фізичний захист чотирьох атомних електростанцій, Державного спеціалізованого підприємства «Чорнобильська АЕС», трьох науково-дослідних установ із ядерними реакторами, а також охорону спеціальних вантажів під час їх перевезення територією України.
Наші військовослужбовці охороняли 262 резонансні судові процеси, де розглядали справи понад трьох тисяч особливо небезпечних злочинців. Вартами відконвойовано більш ніж 473 тис. осіб спецконтингенту, під час екстрадиції передано за кордон України 263 і прийнято із-за кордону 510 осіб.
Військовослужбовцями підрозділів з охорони дипломатичних представництв, консульських установ іноземних держав в Україні забезпечено охорону 111 об'єктів та їх персоналу.
За цифрами статистики — напружена ратна праця тисяч офіцерів, прапорщиків, сержантів і солдатів. Найголовніше — не зважаючи на обмежене фінансування, Внутрішні війська виконали усі завдання в повному обсязі. Це свідчить про високий рівень патріотизму військовослужбовців та їхнє сумлінне ставлення до виконання службових обов'язків. Хочу подякувати їм за це.
— Товаришу генерале, від сьогодення ми поступово перейшли до перспектив розвитку військ.
— Варто нагадати, що торік за ініціативою Президента України започатковано адміністративну реформу. Верховний Головнокомандувач неодноразово наголошував на необхідності скорочення управлінського апарату. У Внутрішніх військах проведено оптимізацію управлінської ланки Головного управління, чисельність якого скоротилася майже на 30%, та управлінь територіальних командувань, адже ми не можемо бути осторонь процесів, що відбуваються в державі.
Головним управлінням Внутрішніх військ МВС України також відпрацьовуються пропозиції щодо подальшого реформування, зокрема ми плануємо до квітня розробити Концепцію розвитку Внутрішніх військ МВС на період до 2015 року, де передбачається створення на їх базі мобільних, автономних сил із підвищеною оперативною готовністю, здатних у найкоротші терміни виконати визначені завдання у будь-якому регіоні держави.
Ми пропонуємо зберегти за Внутрішніми військами статус військового формування, головним завданням якого в мирний час будуть правоохоронні функції. Це відповідатиме загальноприйнятим європейським стандартам. Так функціонують аналогічні військові формування — Національна жандармерія Франції, Жандармерія Туреччини, Війська карабінерів Італії, Цивільна гвардія Іспанії тощо.
Щодо назви. На мою думку, нам не варто сліпо копіювати назви, що їх мають військові правоохоронні формування Європи. Треба враховувати менталітет і традиції українського народу.
— До речі, щодо закордонного досвіду. Чого Ви очікуєте від проекту Twinning, який нещодавно розпочався у Внутрішніх військах?
— Проект «Сприяння вдосконаленню системи охорони громадського порядку Внутрішніми військами МВС України», який розпочався у лютому поточного року, має на меті наблизити діяльність підрозділів Внутрішніх військ МВС України до норм і стандартів аналогічних військових правоохоронних формувань країн — членів Європейського Союзу для якісного виконання завдань з охорони громадського порядку.
Проект триватиме понад рік, за цей час пройде близько 60 заходів за участю представників України, Франції та Румунії. При цьому обговорюватимуть напрями удосконалення інституційної спроможності Внутрішніх військ (унесення змін до законодавства України, що стосується діяльності ВВ), тактики їхніх дій під час виконання завдань з охорони громадського порядку, систем професійної підготовки, тилового і технічного забезпечення підрозділів Внутрішніх військ. Україна — європейська держава, тож і стандарти правоохоронної діяльності мають відповідати європейським. Сподіваюся, що зазначений проект нам у цьому допоможе.
— Тим більше, що Закон України «Про Внутрішні війська МВС України», ухвалений двадцять років тому, потребує удосконалення. Чи не так?
— По-перше зауважу, що наші військовослужбовці виконують завдання в інтересах 17 міністерств і відомств.
По-друге, Внутрішні війська МВС беруть участь, зокрема, у заходах, пов'язаних із припиненням терористичної діяльності, у реалізації заходів правового режиму надзвичайного стану, у виконанні завдань територіальної оборони та деяких інших, які не прописані у згаданому законі. Доцільно уніфікувати та систематизувати завдання, покладені на Внутрішні війська іншими законами України, в одному законодавчому акті.
По-третє, змін потребує не лише законодавство України, а й деякі підзаконні акти. Так, є нагальна потреба переглянути перелік важливих об'єктів державної власності, що підлягають охороні та обороні Внутрішніми військами і які тривалий час не працюють і відповідно не можуть забезпечити належних умов для військовослужбовців під час виконання ними завдань. Такі підприємства є у різних регіонах нашої держави.
Внутрішні війська керуються у своїй діяльності постановою Кабінету Міністрів України «Про норми харчування військовослужбовців Збройних Сил, інших військових формувань та осіб рядового, начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту та Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації», яка не враховує специфіки службово-бойової діяльності Внутрішніх військ.
Наші військовослужбовці носять форму одягу міліцейського зразка, однак відсутній нормативний акт, що затверджував би опис, зразки та норми забезпечення форменим одягом військовослужбовців Внутрішніх військ МВС України.
Фахівцями ГУВВ розроблено проект нової редакції Статуту бойової служби Внутрішніх військ, який необхідно узгодити і затвердити.
Словом, аби привести нормативно-правову базу Внутрішніх військ до вимог часу, доведеться багато попрацювати.
— Серйозним іспитом на професійну майстерність стане для частин і підрозділів Внутрішніх військ участь в охороні громадського порядку під час проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи з футболу. До Євро-2012 готові?
— Я б не робив особливий наголос лише на підготовці до проведення цього масштабного і, без сумніву, відповідального заходу. Внутрішні війська мають великий досвід охорони громадського порядку під час масових заходів.
Звісно, забезпечення громадського порядку такого рівня — величезна відповідальність, адже від того, як він пройде, залежатиме авторитет країни. Тому підготовку до Євро-2012 ми розпочали заздалегідь. Вивчали досвід країн, де в різні роки відбувалися масштабні спортивні події, брали участь у семінарах і тренінгах, що проводили провідні світові експерти. У межах реалізації програм двостороннього співробітництва між Внутрішніми військами МВС України та Національною жандармерією Франції й Поліцією готовності Німеччини наші військовослужбовці навчалися під керівництвом іноземних інструкторів.
З особовим складом частин і підрозділів спецпризначення проводили комплексне тактико-спеціальне навчання, до якого залучали понад дві тисячі військовослужбовців і близько 400 працівників територіальних органів внутрішніх справ та підрозділів міліції особливого призначення «Беркут».
Напередодні Євро-2012 у рамках проекту Twinning, про який згадувалося, відбуватимуться тренування дій підрозділів Внутрішніх військ із поліцейської тактики забезпечення масових заходів.
— Сергію Анатолійовичу, від 1996 року День Внутрішніх військ МВС України відзначають як державне свято. Яке місце воно посідає у Вашому житті?
— Слід зазначити, що вихід указу Президента України був визнанням заслуг багатьох поколінь військовослужбовців, чиїм життєвим покликанням став захист правопорядку в країні. Це свято мужніх і відданих справі людей, котрі обрали для себе нелегкий життєвий шлях. Пишаюся тим, що маю честь бути їхнім командувачем і разом з ними стояти «на сторожі тиші та спокою» нашої держави і співвітчизників.

Інтерв'ю провели Геннадій СОЛДАТЕНКО, Іван КУЛЕХА

ІЗ ДОСЬЄ «ДУ»
Яровий Сергій Анатолійович народився 17 березня 1958 року в Одесі. Закінчив Тбіліське вище артилерійське командне училище, Військову академію імені М. Фрунзе, Одеський юридичний інститут. Військову службу проходив у Збройних Силах і Національній гвардії України. Обіймав посади від командира взводу до командира окремого батальйону. У Внутрішніх військах МВС від 1995-го. Службу проходив на посадах: заступника командира — начальника штабу окремої спеціальної моторизованої бригади міліції, командира окремого спеціального моторизованого полку міліції, командира окремої бригади Внутрішніх військ, начальника управління Південного територіального командування Внутрішніх військ МВС України.
Указом Президента України від 22 липня 2010 року генерала-лейтенанта С. Ярового призначено начальником Головного управління — командувачем внутрішніх військ МВС України.
Нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня та орденом Данила Галицького, а також 16-ма відомчими і ювілейними медалями.
також у паперовій версії читайте:

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».