Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ІНСУЛЬТ МОЖЕ ПІДКРАСТИСЯ НЕСПОДІВАНО
Палата інтенсивної терапії радше нагадувала фронтову. Одразу кілька медсестер ставили крапельниці, годували та надавали медичну допомогу всім шістьом тяжкохворим. Це була «палата з найважчими хворими» у неврологічному відділенні київської лікарні № 18. По сусідству лікували дівчину, яку також привезла «швидка» з діагнозом «інсульт».

Нині це грізне захворювання посідає друге місце за причиною смерті як у нашій державі, так і в усьому світі. Слово «інсульт» походить від латинського «стрибаю». А ще воно означає «удар», що призводить до гострого порушення мозкового кровообігу, яке, в свою чергу, спричиняє ушкодження тканин мозку і розлади його функцій. Раніше ця хвороба була прерогативою старшого покоління. Наразі інсульт помолодшав.
Про те, як від нього уберегтися, які ознаки цього підступного захворювання, ми попросили розповісти завідуючу неврологічним відділенням, лікаря вищої категорії Тетяну Стасулу.
Вона зазначила:
— Найчастіше інсульт виникає при гіпертонічній хворобі, аневризмах, недугах серця, атеросклерозі, а також при порушенні кровообігу, спазмі, дистонії судин, значних коливаннях артеріального тиску. Хочу наголосити, що ця хвороба може бути спричинена великими фізичними навантаженнями, а також психотравмами.
У зоні ризику опиняються люди похилого віку із хворобами серця, артеріальною гіпертонією, пацієнти із захворюваннями на цукровий діабет, інфаркт міокарда та багато інших чинників. Для запобігання цьому захворюванню є профілактичні заходи, про які, на жаль, наші громадяни не знають або нехтують ними.
Варто знати, що після сорока настає критичний вік, коли потрібно дослухатися до свого організму: контролювати артеріальний тиск і показники крові (рівень цукру та холестерину), а також вести здоровий і активний спосіб життя. Намагатися дотримуватися дієтичного харчування, контролювати кількість вуглеводів, не курити, не зловживати алкоголем.
Слід пам'ятати, що у любителів «солоненького» розвиватиметься артеріальна гіпертензія значно швидше, ніж у тих, хто вживає сіль помірно. До речі, до «чорного списку» потрапила і національна гордість української кухні — сало. Воно сприяє підвищенню рівня холестерину в крові.
— Тетяно Олександрівно, як часто потрібно обстежуватися?
— Раз на півроку слід проводити обстеження, до якого входить загальний та біохімічний аналізи крові, визначення рівня холестерину в крові. Потрібно зробити електрокардіографію. Якщо при обстеженні з'ясуються відхилення від норми, лікарі порадять, як діяти далі. Усі ці заходи належать до комплексної профілактики цереброваскулярних і кардіоваскулярних захворювань, що сприяють зниженню кількості інфарктів та інсультів.
— Чи впливають малі дози радіації на стан судин? Адже інсульт останнім часом значно помолодшав.
— Учені багато говорять про те, що насправді судини реагують на малі дози радіоактивного впливу — це їхня прерогатива. Я ж практичний лікар і, на жаль, з діагнозом «інсульт» до нас потрапляють молоді люди — 20–21-річні. Наразі у багатьох науково-дослідних інститутах проводять дослідження з впливу радіації на здоров'я людини. Як стверджують вчені, наші судини страждають найперше. Можливо, ще й цим пояснюється збільшення кількості хворих на інсульт.
— Чи існує поняття «передінсультний стан»?
— Такого поняття не існує, але є фактори, які можуть призвести до розвитку інсульту. Перший за значущістю, що піддається коригуванню, — це високий тиск. Адже захворювання може спровокувати гіпертонічний криз із високими показниками тиску, що супроводжується головним болем і запамороченням; некомпенсований цукровий діабет із гіпертонічною хворобою; грубе ураження судин атеросклерозом на фоні цукрового діабету або гіпертонічної хвороби. Усі ці чинники сприяють розвитку інсульту.
— І не забуваймо про вік?
— Як раніше мовилося, судини у людей похилого віку більш уразливі до інсульту. Та хочу нагадати, що важливе значення має спадковість, при якій зберігається схильність до цієї хвороби. А от мозок трохи інакше реагує на ішемію. Якщо в серці може бути міокардит — передінфарктний стан, то стосовно мозку такого поняття не існує.
До розвитку інсульту в кінцевому результаті можуть призвести не тільки декомпенсовані захворювання, а й куріння, зловживання алкоголем, підвищений холестерин і цукор у крові, пасивний спосіб життя і стреси, про що ми вже говорили. Поєднання двох або кількох факторів може стати поштовхом у розвитку цього підступного захворювання.
— Як виявляє себе розвиток гострого інсульту?
— Зазвичай виникає м'язова слабкість, оніміння однієї половини тіла: ноги, руки, обличчя; у пацієнта повна або часткова втрата зору, запаморочення, втрата рівноваги, нудота, а також порушення мови. Всі ці прояви характерні для класичного інсульту. В цій ситуації важливо, щоб людина не була сама, адже в такому стані вона не здатна викликати лікарів, щоб якомога швидше отримати кваліфіковану медичну допомогу. За таких обставин від надання термінової медичної допомоги залежить подальший стан хворого, і, зрештою, його життя.

Валентина СКОРОПАДСЬКА
також у паперовій версії читайте:
  • ЛІКИ, ЯКІ... НЕ ЛІКУЮТЬ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».