Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА
ЗБІЛЬШЕНО РОЗМІР ВИПЛАТ ІНВАЛІДАМ З ДИТИНСТВА ТА ІНВАЛІДАМ ВІЙНИ

З нового року в Україні зросли виплати інвалідам з дитинства. Про це розповіла в коментарі для Укрінформу директор Департаменту соціального захисту інвалідів Міністерства соціальної політики України Оксана Полякова.

«Розміри виплат у 2012 році інвалідам з дитинства І групи залежно від ступеня втрати здоров'я та обсягів потреби в постійному сторонньому догляді збільшаться на 29 відсотків»,— сказала Оксана Полякова.
Вона нагадала, що через ухвалення Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо надання державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям та інвалідам» у 2012-му передбачено збільшення інвалідам з дитинства підгрупи А розміру допомоги на догляд до державної соціальної допомоги відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам».
«Розмір державної соціальної допомоги протягом 2012 року збільшуватиметься п'ять разів разом зі збільшенням прожиткового мінімуму — у січні, квітні, липні, жовтні та грудні»,— зазначила директор департаменту.
Загалом же, за її словами, розміри виплат у грудні 2012 р. порівняно з груднем 2011-го будуть такими: для інвалідів з дитинства І групи (залежно від ступеня втрати здоров'я та обсягів потреби в постійному сторонньому догляді) розмір допомоги збільшиться на 126–347 грн (10,5–28,9%) і становитиме від 1326 до 1547 грн, а для інвалідів з дитинства ІІ і ІІІ груп збільшиться на 84 грн (10,5%) і дорівнюватиме 884 грн. Щодо виплат на дітей-інвалідів, то залежно від права на надбавку на догляд і віку дитини розмір такої допомоги збільшиться на 84–165,7 грн (10,5–12,6 %) та становитиме від 884 до 1526,7 грн.
Оксана Полякова також пояснила, що протягом 2011-го на підставі інформації медико-соціальних експертних комісій дані щодо встановлення підгрупи А інвалідам з дитинства І групи вносили до бази даних особових рахунків програмного комплексу «Інформаційно-обчислювальний центр». «Це дало змогу своєчасно зробити у січні 2012 року перерахунок і виплату державної соціальної допомоги інвалідам з дитинства І групи підгрупи А у підвищених розмірах».
При цьому у Мінсоцполітики зауважили, що інвалідам з дитинства І групи, яким не встановлено підгрупи А або Б, від 1 січня 2012 р. державну соціальну допомогу виплачуватимуть у розмірах, передбачених чинним законодавством для інвалідів І групи підгрупи Б.
«Таким чином, розмір допомоги з надбавкою на догляд становитиме 150 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, тобто за нормами, що діяли до 1 січня нинішнього року»,— уточнила О. Полякова.
У Мінсоцполітики послалися на дані Міністерства охорони здоров'я, за якими, станом на 1 січня 2012 року, медико-соціальні експертні комісії в середньому на 93% у всіх регіонах України опрацювали справи інвалідів з дитинства І групи, які одержують державну соціальну допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам».
«Іншим інвалідам І групи, які мають показання на встановлення підгрупи А, проте яким органи медико-соціальної експертної комісії з будь-яких поважних причин не встановили цю підгрупу до початку нинішнього року, термін інвалідності все одно буде зарахований від 1 січня 2012 р. Цього вимагає спеціальне доручення Кабінету Міністрів України від 24 грудня минулого року»,— заспокоїла Оксана Полякова.
* * *
Від першого січня 2012 року набрала чинності урядова постанова «Про підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення». Про те, наскільки зросли пенсії інвалідів війни, членів сімей ветеранів війни та дітей війни, кореспондент Укрінформу попросила розповісти заступника директора Департаменту пенсійного забезпечення Пенсійного фонду України Ірину Ковпашко.
— Ірино Василівно, тож на яку надбавку до своїх пенсій можуть розраховувати тепер люди?
— Завдяки урядовій постанові від 28 грудня 2011 р. № 1381 «Про підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення» нинішнього року зроблено перший крок, що дасть змогу поліпшити рівень пенсійного забезпечення, зокрема інвалідів війни, членів сімей ветеранів війни та дітей війни.
Спинюся насамперед на інвалідах війни, яким від 1 січня 2012-го на 25 відсотків підвищено пенсії, призначені відповідно до законів України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» і «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».
Збільшенню підлягають розміри пенсій, обчислені відповідно до ст. 27 і частини другої ст. 42 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», пенсій за вислугу років та по інвалідності, що призначені відповідно до ст. 13, 21 Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».
— Таке підвищення враховує й різні надбавки та допомоги?
— Ні. Збільшення розмірів пенсій здійснюється без урахування передбачених законодавством надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, сум індексації та інших доплат до пенсії.
При цьому після перерахунку розмір пенсійних виплат або щомісячного довічного грошового утримання (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством, крім доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною) не може перевищувати десяти прожиткових мінімумів, установлених для осіб, які втратили працездатність. Від 1 січня нинішнього року така максимальна сума становить 8220 грн.
— Відомо, що для інвалідів раніше були запроваджені гарантовані мінімуми виплат. Вони залишилися на старому рівні чи зросли?
— Такі виплати також зросли. Якщо щомісячний розмір пенсійних виплат, у тому числі збільшених на 25 відсотків (із урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації та інших доплат до пенсій, встановлених законодавством, крім пенсій за особливі заслуги перед Україною), не досягає для інвалідів війни I групи 285% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, II — 255% і III — 225%, то в таких випадках від 1 січня 2012 р. цим категоріям громадян виплачуватимуть щомісячну державну адресну допомогу до пенсії у сумі, якої не вистачає до зазначених розмірів.
Нагадаю, що до початку нинішнього року гарантовані урядом розміри були значно меншими. Для інвалідів війни І групи вони сягали 240% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, для II групи — 215% прожиткового мінімуму та для інвалідів війни III групи — 190% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.
Таким чином, розмір пенсійних виплат інвалідів війни від 1 січня 2012-го не може бути менший у інвалідів війни І групи — 2342,70 грн, ІІ — 2096,10 грн та інвалідів війни ІІІ групи — 1849,50 грн.
Якщо таким інвалідам ще й встановлено пенсію за особливі заслуги перед Україною, то її виплачують понад зазначені суми пенсійних виплат.
— Як зміняться розміри виплат для членів сімей загиблих і померлих ветеранів війни?
— Урядовою постановою передбачено збільшення розмірів підвищень членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, які встановлюються до пенсії відповідно до частини четвертої ст. 15 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».
Так, розмір цього підвищення для членів сімей загиблих (тих, які зникли безвісти) сягає 42% прожиткового мінімуму, для членів сімей померлих, а також для дружин (чоловіків) померлих інвалідів Великої Вітчизняної війни, які не одружилися вдруге,— 28% прожиткового мінімуму, а для дружин (чоловіків) померлих учасників війни і бойових дій, партизанів і підпільників, визнаних за життя інвалідами від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге,— 12% прожиткового мінімуму.
Торкнулося підвищення виплат і дітей війни. Для цієї категорії громадян за умови, що на них не поширюється дія законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» і «Про жертви нацистських переслідувань», підвищення до пенсії, встановлене статтею Закону «Про соціальний захист дітей війни», провадиться у розмірі 7 відсотків прожиткового мінімуму для непрацездатних. А отже, замість минулорічних 49,80 грн від 1 січня 2012 року вони отримуватимуть підвищення у розмірі 57,54 грн.
— Чи потрібно людям звертатися до Пенсійного фонду із заявами та додатковими довідками і документами, щоб підтвердити право на збільшені доплати?
— Не потрібно. Перерахунок пенсій на виконання постанови буде проведено від 1 січня 2012-го в автоматизованому режимі за матеріалами пенсійних справ, що не потребує додаткових звернень пенсіонерів до органів Пенсійного фонду.
Перераховані суми виплачуватимуть у лютому з доплатою із січня.

Наталія АНДРУСЕНКО, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • ЗМІНЮВАТИ ТРЕБА ПРИНЦИПИ СУСПІЛЬСТВА, А НЕ ЛИШЕ ЛЮДЕЙ ПРИ ВЛАДІ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».