Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
ТУРКМЕНИ ПЕРЕОБРАЛИ ПРЕЗИДЕНТА
12 лютого 2012 року відбулися вибори президента Туркменістану. Офіційно на посаду глави держави балотувалися восьмеро кандидатів. Проте перемога в першому турі чинного президента Гурбангули Бердимухамедова була запрограмована. Адже всі тамтешні опозиціонери давно в еміграції. Тому у традиційному сенсі політичної конкуренції ніхто скласти Бердимухамедову не міг. Крім того, влада, діючи на випередження можливому суспільному невдоволенню, запровадила нові заходи соціальної політики.

Зокрема, перед виборами у країні було відновлено пенсійний фонд, який розформував колишній президент Сапармурат Ніязов. Формально було лібералізовано закон про політичні партії. Це дало змогу Гурбангули Бердимухамедову представити себе як реформатора, який поступово лібералізує існуючий у країні політичний режим.
Перемога чинного президента очікувано критично була зустрінута лише найбільш радикальною частиною місцевої опозиції, але помірковано — у світі. Адже ця країна з великими покладами газу розглядається як стратегічний партнер енергетичної політики багатьох впливових потуг.
Європейський Союз дозовано критикує стан справ із правами людини в Туркменістані, сподіваючись на збереження стабільності у цій країні та переорієнтацію її керівників на газотранспортний проект «Набукко». Росія продовжує розглядати Туркменістан як свого важливого газового партнера. Фактично без туркменського газу «Газпром» наразі не може покрити зростаючий попит на газ у Європі, яка замерзає. Не менш впливовим гравцем на туркменському ринку газу залишається Китай, який запропонував захистити Туркменістан у разі атаки Заходу на сусідній Іран.
На тлі конкуренції за туркменський газ світових гігантів на цьому ринку намагається закріпитися і Україна. Фактично туркменський газ для України — єдина реальна альтернатива кабальним контрактам із «Газпромом». Утім, туркменський напрям залишається традиційно складним для вітчизняної енергетичної дипломатії, але альтернативи роботи з ним не існує.
також у паперовій версії читайте:
  • «ГРЕЦЬКІ КАЛЕНДИ» ДЛЯ ЄВРО
  • КИТАЙ І США ШУКАЮТЬ КОМПРОМІС
  • «ЗАМОРОЖЕНА» ПРОБЛЕМА
  • ВЕНЕСУЕЛЬСЬКИЙ ПРЕЗИДЕНТ БОРЕТЬСЯ ЗА ЖИТТЯ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».