Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СПОРТ
ДОБРИЙ ЗНАК КОНТІОЛАХТІ
Біатлоністи продовжують залишатися в центрі уваги шанувальників зимового спорту в Україні. 1 березня в німецькому Рупольдингу стартує чемпіонат світу. Менш як за три тижні до його початку у фінському містечку Контіолахті відбувся восьмий етап Кубка світу з біатлону, який приніс нашим співвітчизникам найбільшу радість — уперше в сезоні українські спортсмени опинилися на медальному подіумі, ба більше, до останніх метрів дистанції боролися за перемогу у змішаній естафеті.

Розташований у Північній Карелії біатлонний центр Контіолахті холодно зустрів лижників-стрільців. Організаторам довелося змінити програму змагань: спочатку вони планували у п'ятницю провести два спринти, в суботу — дві гонки переслідування і завершити восьмий етап видовищною змішаною естафетою. Проте невблаганний мороз поставив під загрозу можливість проведення перегонів узагалі, бо незначне підвищення температури синоптики прогнозували лише на вихідні.
Щоб першого дня змагань двічі не виганяти на холод спортсменів, тренерів і власний персонал, організатори вирішили перенести естафету на п'ятницю. Але гонка все одно перебувала під загрозою — ще за кілька годин до старту на термометрах було мінус 28. І все ж естафета відбулася — до 13:30 за місцевмх часом «потеплішало» до мінус 20, тож Міжнародний союз біатлоністів дав перегонам «зелене світло».
Більшість команд вирішили поберегти своїх перших номерів, щоб не ризикувати їхнім здоров'ям. Не стала винятком і українська збірна — сестри Валя і Віта Семеренки стали уболівальницями. За них «віддувалися» Наталія Бурдига і Олена Підгрушна. Але ж як це у них вийшло! На відміну від суперниць, обидві українки і під час стрільби лежачи, і на «стійці» закрили всі мішені, не використавши жодного додаткового патрона. Щоправда, на третьому колі Бурдига і Підгрушна поступалися на лижні прудконогим Кайсі Макаряйнен із Фінляндії та Анастасії Кузьміній зі Словаччини, але все ж спромоглися другими передати естафету сильній половині команди.
Не підвели і чоловіки. Такої влучності, як жінки, вони не продемонстрували — Андрій Дериземля і Сергій Седнєв використали по два додаткові патрони. Та на трасі українці не поступалися своїм опонентам. Сергій Седнєв розпочинав останню стрільбу майже водночас із французом Венсаном Жеєм і мав одного разу перезарядити зброю, щоб закрити мішень. Через це з біатлонного стадіону Седнєв пішов на 13 секунд пізніше за олімпійського чемпіона Ванкувера. 12 із цих секунд Сергій зміг на останньому колі відіграти, але випередити француза на фініші не вийшло.
Українські прихильники біатлону давно не раділи таким результатам, однак поруч із цією радістю і майже невловимий смуток — могло ж бути і «золото»! Сенсаційними бронзовими призерами стали словаки, у складі яких несподівано якісно виступила не тільки Анастасія Кузьміна, а й чоловіча частина команди. Українці ж опинилися вище росіян, німців і ще кількох сильних збірних.
Особисті змагання, що відбулися в суботу і неділю, особливих емоцій не подарували. У спринтерській гонці з-поміж чоловіків усі п'ятеро наших учасників фінішували в заліковій зоні, але найвища здобута позиція — 26-те місце Сергія Седнєва (один промах, відставання від переможця француза Мартена Фуркада 1 хв 6,3 с) не спонукає до оптимізму.
Серед жінок краще за значно досвідченіших колег по команді виступила Юлія Джима. 21-річна спортсменка закрила всі десять мішеней і відстала від переможниці — німкені Магдалени Нойнер — на 1 хв 34,9 с. Із двома промахами 26-ю була Наталія Бурдига, з трьома невлучними пострілами Віта Семеренко стала тридцятою.
У гонці переслідування серед чоловіків порадував лише Сергій Семенов. З двома промахами на двадцять мішеней він зміг піднятися з 36-го на 18-те місце. Переміг у цій гонці (вперше у сезоні!) легендарний норвезький «король біатлону» Уле-Айнар Бйорндален. На першому вогневому рубежі 38-річний титан, який завершив спринт четвертим, припустився двох промахів, але під час наступних стрільб закрив усі мішені, постійно піднімаючись угору в проміжних протоколах. На останню стрільбу стоячи він прийшов третім із чималим відставанням від француза Мартена Фуркада і норвежця Еміля-Егле Свендсена.
Двоє лідерів надто захопилися конкуренцією між собою і «настріляли» два і три промахи відповідно. «Король» отримав шанс, котрий використав, як у найкращі роки — швидко закрив усі чорні кружечки на установці й вирушив на трасу з 11-секундною перевагою над Фуркадом. Цієї переваги Бйорндален уже не віддав. Браво, ветеране!
У жіночій гонці переслідування поліпшили свої позиції майже всі наші учасниці. Віта Семеренко змінила 30-ту на 24-ту позицію, Наталія Бурдига — 26-ту — на 22-гу, Валя Семеренко перемістилася вгору одразу на 17 місць — до 24-го, і лише Юлія Джима опустилася з 19-го на 33-й рядок підсумкового протоколу. При цьому усі українки не закрили чотири-п'ять мішеней, що можна оцінювати по-різному. З одного боку, це свідчить про високу швидкість, з іншого — саме якість стрільби на чемпіонаті світу може бути визначальною.
Тренери і спортсмени на виправлення недоліків мають менш як два тижні. Поки що наставники оприлюднили імена спортсменів, які поїдуть до Рупольдинга. У чоловічій частині команди — Сергій Седнєв, Артем і Роман Прими, Сергій Семенов, Олександр Біланенко, Андрій Дериземля і Олег Бережний. Прекрасну половину представлять Валя і Віта Семеренки, Наталія Бурдига, Олена Підгрушна, Юлія Джима, Інна Супрун та Ірина Варвинець. 19-річна Іра приїде до Рупольдинга з Контіолахті, яке після етапу Кубка світу прийме ще юніорський чемпіонат світу.
також у паперовій версії читайте:
  • ЧВЕРТЬФІНАЛ — ДЛЯ «МІЛАНА» І «БАРСИ»
  • ПРОГРАНИЙ ФІНАЛ
  • ТУРНІР НАЦІОНАЛЬНИХ РЕКОРДІВ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».