Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); ВІЙСЬКО
СПОКІЙ ПРОКУРОРАМ ТІЛЬКИ СНИТЬСЯ
Ще в сиву давнину відомі воєначальники приділяли увагу зміцненню у своїх арміях військової дисципліни, розуміючи, що без неї важко здобути перемогу.
Наполеон писав, що «через недотримання законів і наказів будь-яке військо деградує і врешті-решт втрачає боєздатність».

Відтоді минуло чимало часу, але слова ці і донині не втратили актуальності: частини і підрозділи, де зразковий порядок, немає порушень військової дисципліни, вирізняються зазвичай успіхами і в бойовій підготовці.
На жаль, є й інші приклади...

Статистика, що обнадіює
— Якщо говорити про стан злочинності у військових формуваннях нашої держави, то слід зазначити, що у 2011 році зареєстровано 900 злочинів, що на 10 відсотків менше, ніж у 2010-му,— повідомив перший заступник начальника Головного управління військових прокуратур Генеральної прокуратури України генерал-майор юстиції, заслужений юрист України Василь Козачук.
У Збройних Силах України військовими прокурорами зафіксовано 773 злочини, що, порівняно з 2010 роком, на сім відсотків менше. Поменшало тяжких злочинів і особливо тяжких, пов'язаних з ухиленням від військової служби і завдаванням тяжких тілесних ушкоджень, скоєних проти власності та державного майна, в особливо великих розмірах тощо.
Мабуть, не потрібно зайвий раз нагадувати, скільки горя приносить «дідівщина», від якої потерпають наші сини і онуки. Адже внаслідок позастатутних відносин військовослужбовці-строковики зазнають травм, інколи тяжких і навіть несумісних із життям. Але останнім часом кількість таких правопорушень і злочинів меншає. Та не такими темпами, як хотілось би, але тенденція, що намітилася, вселяє надію на краще.
Якщо говорити про осіб, які їх скоюють, то і тут картина — порівняно з минулими роками — теж дещо краща. Якщо у 2010-му скоїли злочини 718 військовослужбовців Збройних Сил, то минулого року їх кількість становила 639, тобто на 11 відсотків менше.

Замість «райського життя» — буцегарня
Попри певні позитивні зрушення щодо криміногенної ситуації у ЗС, доводиться констатувати, що вистачає і проблем з дотриманням військовиками вимог чинного законодавства та військових статутів. Зокрема, зросла кількість злочинів, пов'язаних з корупцією, хабарництвом.
— Незважаючи на посилення боротьби з цим злом, окремі «сміливці» ризикують не лише своєю репутацією та кар'єрою, а й наражаються на небезпеку опинитися в місцях, де Макар телят не пас,— продовжує Василь Петрович.— Скоюючи злочини, вони вважають, що «пронесе». Але, як показує життя, далеко не всім удається уникнути покарань за свої вчинки.
Приміром, виконувач обов'язків директора одного з державних підприємств МО України Павло П. та директор приватного підприємства Василь Р. шляхом шахрайства підробили документи — договори про купівлю-продаж військового нерухомого майна. Унаслідок цієї сумнівної оборудки нерухомість, вартість якої становить понад чотири мільйони гривень, перейшла у власність приватної структури.
Схоже діяли і посадові особи одного з управлінь МО, які, перевищуючи надані їм повноваження, не маючи на те згоди вищого керівництва, реалізували товариству з обмеженою відповідальністю... готель і водопровідну насосну станцію, що у Сімферополі. І цим завдали державі збитків майже на вісім мільйонів гривень.
За словами Василя Козачука, найбільше злочинів, пов'язаних зі зловживаннями владою, скоюють посадові особи, які мають доступ до матеріальних цінностей, зокрема житла.
Так, директор одного з товариств з обмеженою відповідальністю Дмитро А. надав до МО сфальсифіковані документи, які давали право на участь у тендері на закупівлю житла для військовослужбовців, з яких випливало, що очолюване ним товариство є переможцем у цьому тендері. Тож МО уклало з ним угоду пайової участі на спорудження 41 квартири на Миколаївщині. При цьому, звісно, переказало йому і кошти — 3,3 млн гривень.
Пан Дмитро їх привласнив. Зважаючи на те, що вартість його майна, на яке прокуратура наклала арешт, оцінюється на 12 мільйонів гривень, то він, мабуть, провів не одну сумнівну оборудку з нерухомістю.
Небайдужим до державної нерухомості був і директор державного підприємства Арсеній О. Не маючи дозволу МО, він провів повний демонтаж будівель і споруд у кількох військових містечках, дислокованих у Миколаївській області, вартість яких становила майже десять мільйонів гривень. Одержані при цьому будівельні матеріали Арсеній реалізував юридичним і фізичним особам, поклавши до кишені близько семи мільйонів гривень. До того ж цей підприємливий чоловік зумів легалізувати, тобто «відмити» ще 5,7 млн грн.
Останнім часом, як відомо, деякі колишні військовики-запасники намагаються відсудити у військового відомства грошові компенсації за не отримане військове майно, зокрема речове, продовольчі пайки. Серед них є чимало таких, хто не має жодних підстав для цього. Такі «правдошукачі» намагаються «вирвати» у Міністерства оборони гроші. Більше того, знаходять спільників серед посадових осіб військового відомства.
Капітан Тарас Ч. — один із них. За попередньою домовленістю з «групою товаришів», які теж не мали права на отримання компенсації, склав від їхнього імені позови і особисто надав їх до одного із судів Запорізької області. Протягом кількох місяців він склав 28 таких позовів, а за іншими 58 позовами «увійшов у діло» як представник МО України, ввівши суд в оману і беручи участь у судових засіданнях.
Отримавши за своїми позовами позитивні рішення щодо 86 осіб, надав їх Державній виконавчій службі Міністерства юстиції. Внаслідок такої активної «діяльності капітана» з рахунків Міністерства оборони було стягнуто і виплачено позивачам понад чотири мільйони гривень. Проте підприємливий капітан віддав їм лише частину грошей, а решту привласнив.
Так діяв ще один його колега — начальник фінансово-економічного відділу військової частини майор Василь Д., який на підставі фіктивних судових рішень як грошової компенсації за не отримані продовольчі пайки виплатив майже мільйон гривень. Причому особам, які взагалі не проходили військової служби і, звісно, не могли перебувати на продовольчому забезпеченні.
— На подібні злочини людину штовхає зазвичай жадоба до збагачення,— вважає Василь Козачук.— Та часто трапляється так, що замість «райського життя» зловмисники отримують... «путівки» до буцегарні.
Існує висока ймовірність опинитись у місцях не надто віддалених і в посадових осіб одного з державних підприємств МО України, котрі, як з'ясували військові правоохоронці, незаконно списали і реалізували 23 літаки Іл-76, 2 літаки Іл-62 (М) та 12 вертольотів загальною вартістю близько 19 мільйонів гривень. Ці посадовці без дозволу МО використали кошти, отримані від продажу основних фондів, на покриття власних господарських витрат. Це спричинило збитки на суму майже 41 мільйон гривень.

Обдирають відомство, як липку...
На жаль, не лише окремі посадовці обдирають наше військо, а й деякі комерційні і навіть... державні структури.
Так, прокурори Головного управління військових прокуратур Генеральної прокуратури України минулого року брали участь у багатьох судових засіданнях щодо повернення у власність МО деяких об'єктів, земельних ділянок тощо. Завдяки їхньому втручанню Вищий господарський суд поставив остаточну крапку у справі щодо повернення частини будівлі, в якій розташовується Кіровоградський обласний центр адаптації військовослужбовців площею майже 900 квадратних метрів і вартістю два мільйони гривень. Важко повірити, що керівники одного з комерційних банків, які вподобали цю споруду, не розуміли, що чинять усупереч законодавству.
Загалом складається враження, що керівники окремих комерційних структур бачать у Міністерстві оборони не відомство, яке переймається проблемами забезпечення обороноздатності країни, а таку-собі дійну корову, за рахунок якої можна виправити своє фінансово-матеріальне становище. Зокрема, одне з приватних підприємств Автономної Республіки Крим зуміло, порушуючи вимоги чинного законодавства, нормативно-правових актів, які регулюють вирішення подібних проблем, привласнити технічний плавучий док та ремонтну плавучу майстерню, яка належала Військово-Морським Силам ЗС України. І лише завдяки втручанню військових правоохоронців майно, вартість якого вимірюється 3,5 млн грн, Вищий господарський суд зобов'язав повернути військовим морякам.
Не інакше як парадоксальним можна назвати факт, що серед тих, хто намагається поживитися за рахунок оборонного відомства, є і... державні інституції!
Наприклад, свого часу Болградська районна рада, що на Одещині, відібрала у військових земельну ділянку, на якій розташовувалися два військові містечка. Її площа становить понад два гектари, а вартість — 16,7 млн грн. Лише завдяки наполегливості військової прокуратури Болградського гарнізону її було повернуто попередньому господарю.
Київська обласна рада своїм рішенням вилучила з користування військової частини земельну ділянку площею майже чотири гектари, передавши її одному із товариств з обмеженою відповідальністю. Тож для відновлення справедливості довелося втручатися військовим прокурорам.
Перелік подібних фактів можна продовжити, але справа не в їхній кількості, а в позиції керівників окремих підприємницьких і навіть державних структур, які за першої-ліпшої можливості намагаються збагатитися за рахунок військового відомства.

В інтересах людини і держави
Зловживаючи владою, нехтуючи чинним законодавством, окремі посадові особи МО України, керівники державних і підприємницьких структур своїми діями завдають державі значних матеріальних збитків. Не помилюсь, коли скажу, що вони були б значно вищими, коли б не втручання військових прокурорів.
— Минулого року ми провели — за наслідками перевірок — понад 500 кримінальних справ,— продовжує Василь Козачук.— За підсумками розгляду внесених актів реагування до відповідальності притягнуто понад дев'ять тисяч осіб, відшкодовано збитків, коштів та соціальних виплат на суму майже 85 мільйонів гривень, з яких 24,4 млн повернено до державного бюджету.
При здійсненні наглядових перевірок у галузі захисту конституційних прав і свобод громадян військовими прокурорами порушено 222 кримінальні справи, при цьому відшкодовано майже 51 мільйон гривень.
Мої колеги беруть активну участь і в захисті економічних інтересів держави: за наслідками перевірок лише минулого року порушено 194 кримінальні справи, в результаті чого відшкодовано понад 33 мільйони гривень, з яких більш ніж 24 мільйони повернено до державної скарбниці.
Окрім цього, за позовами військових прокурорів в інтересах громадян та держави в судах задоволено 3543 заяви на суму 158,4 мільйона гривень. Припинено провадження за 346 позовними заявами, за якими добровільно відшкодовано відповідачами майже 27 мільйонів гривень. А за рішеннями, що набрали законної сили, сума становить близько 111 мільйонів гривень.
Загалом реальне виконання судових рішень за позовами військових прокурорів в інтересах громадян та держави становить майже 80 відсотків.
За цією статистикою — наполеглива і нелегка робота моїх колег. Але від неї ми отримуємо задоволення, розуміючи, що робимо свій посильний внесок у боротьбу з корупцією, іншими ганебними явищами як у військових формуваннях, так і в державі загалом.

Сергій ЗЯТЬЄВ
також у паперовій версії читайте:

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».