Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА ТУРИСТИЧНА
ПРИТЯГАЛЬНА СИЛА ФУТБОЛУ Й ГОСТИННОСТІ
Громадяни Речі Посполитої з давніх-давен дотримуються гасла: «Гість у дім — Бог у дім». Хто б і коли б до них не йшов, чи їхав із добрими намірами, завжди приязно прийнятий. Це позитивно позначилося на кількості престижних міжнародних ярмарків, фестивалів, конкурсів, спортивних змагань, а також туристів. Кожне зручне й безпечне місто хоче бути осередком зацікавленості і прийому вояжерів з усіх усюд.

У боротьбі за право прийняти футболістів та вболівальників Євро-2012 перемогли Варшава, Вроцлав, Познань і Гданськ. Там уже чекають на гостей. Збудовані й внесені до класу «Еліт» найсучасніші стадіони, готелі, складено різноманітні програми. Про варшавські й вроцлавські здобутки та надбання наша газета вже розповідала. На черзі — Познань і Гданськ.

Познань: «Рівність можливостей і шляхетність змагань»
Півмільйонну Познань вважають найкомфортнішим польським містом, мешканці якого обожнюють спорт і виставкові заходи. В історію вона ж увійшла як колиска, де народилася польська держава. Там у 966 році прийняв християнство перший володар Мєшко І. Вєлькопольське воєводство завжди було знамените особистостями і подіями.
Масштабності й зручності оновленій споруді стадіону надають додаткові чотири криті трибуни та два найбільші у країні телебіми площею 116 кв. м зі 120 екранами LED. Аби футбольне поле було завжди зеленим і екологічно чистим, господарі потурбувалися про збирання дощової води в підземних баках. Ще вони забезпечили комплекс чотирма генераторами струму. Це дозволить навіть за несподіваної відсутності світла закінчити матч.
Місце зустрічі причетних до футболу не змінено: спортивна новобудова на вулиці Булгарській, 5 тепер може прийняти 46 тисяч чоловік. Там є 45 лож на 480 VIP-осіб, 1100 сидінь бізнес-класу, а також 266 для інвалідів. Не проблема залишити на паркінгу дві тисячі автомобілів. Подбали і про апетит гостей — облаштували 21 пункт харчування. На все пішло 180 мільйонів євро.
Там усе гаразд, бо відкрили міський стадіон Познані ще 20 вересня... 2010 (!) року як першу арену Eurо-2012. Одна з тих, кому пощастило побувати на «входинах», варшав'янка Ірена Левандовська, розповіла про прекрасні враження: світлові варіації, театральний перфоманс, концерт Стінга в супроводі лондонського Королівського філармонійного оркестру зачарували й надихнули «прочесати» всі запропоновані міською владою принади Познані.
Пропозицій удосталь. Однак насамперед варто скористатися спеціально підготовленою карткою, що надає право на безплатний проїзд міським транспортом, вхід до більшості музеїв, знижки на квитки 60 туристичних розваг, у спортивно-рекреаційних об'єктах, деяких ресторанах і готелях. Картку у період чемпіонату продаватимуть у пунктах міської інформації, починаючи з аеропорту «Познань — Лавіца» та залізничного вокзалу.
Гостинність надаватимуть у різного стандарту готелях, пансіонатах, апартаментах, академмістечку, кемпінгах не лише Познані, а й у недалеко розташованому місті Гнєзно. Для 20 тисяч уболівальників облаштовують фан-зону, де передбачено різноманітні атракції.
— Схоже, в нашій спільній історії взаємні, сусідські почуття ще ніколи не були такими теплими та позитивними, як нині,— ділиться Влодзімеж Щурек, директор представництва Польської туристичної організації.— Ми цінуємо українців за рішучість будувати краще майбутнє. Відчуваю, що моїх громадян українці люблять за підтримку і гостинність. Наша мова хоч і відмінна, однак зрозуміла. Дослівно і в переносному сенсі. Тож робимо все, аби навіть найзавзятіші фани на європейському чемпіонаті не відчували себе чужинцями. В усіх містах дбатимемо про них.
Подивитися у Познані є що. Центр спорту і рекреації розробив спеціальні програми активного відпочинку. У дні між матчами в найбільшому спортивному комплексі, збудованому довкола озера Мальта, відбуватиметься чимало акцій. На регатній доріжці можуть змагатися веслярі, штурмани моторних човнів. Є цілорічний осередок лижного спорту, майданчик для міні-гольфу, розваг, пляж, літній кінозал, ресторани. Подейкують, що на цьому «озерні» принади не завершуються. Чудову панораму можна побачити з 80-метрової оглядової тераси Економічної академії. Це острів Тумський з Кафедральним собором ХІ ст., де в Золотій каплиці стоять саркофаги князя Мєшка і його сина Болеслава Хороброго, першого короля Польщі.
Одна з найтаємничіших споруд міста — костел Св. Станіслава в стилі бароко. Кажуть, в одній з недосліджених частин його підземелля знаходяться скрині з ескізами творів відомих художників Яна Матейка і Войцеха Герсона. Ці музейні експонати зникли під час Другої світової війни. Влітку в храмі щоденно відбуваються концерти органної музики, так буде і під час Євро-2012.
Рівно опівдні у центрі Старого Ринку на дзвіниці Ратуші можна спостерігати появу двох металевих фігурок козликів, що буцаються. За легендою вони врятували Познань від пожежі. Тепер там працює Музей історії міста. Неподалік ще кілька музеїв: музичних інструментів, військовий, прикладного мистецтва.
Футбольний чемпіонат надихнув владу міста запросити відомих митців створити в громадських місцях різні композиції. Тож Рафал Гурчинський на перетині вулиць Серафітек і Курніцької встановив Fair Play, що має форму футбольних воріт. Вони розділені так, що можна бити з обох сторін. Скульптура символізує рівність можливостей і шляхетність змагань.

«Чемпіонський» червень у Гданську
Польща взагалі багата на символи. Одне з міст, яке прийматиме гостей Євро-2012, Гданськ — визнано символом свободи. Крім футбольних подій, там відзначатимуть 10-річчя його нагородження Почесним прапором Ради Європи. Духом свободи дихає і аеропорт, котрий носить ім'я Леха Валенси — політика, лідера «Солідарності», президента Польщі (1990–1995), лауреата Нобелівської премії миру.
Утім, до цього портового майже півмільйонного міста на узбережжі Балтійського моря можна не лише прилетіти чи приїхати, а й припливти на яхті й причалити в його центрі. Все на високому рівні. Одне з підтверджень — кількість туристів. Щороку їх понад мільйон. Думаю, в червні гданці підуть на рекорд: футбол допоможе. А ще й стадіон ПГЕ «Арена Гданськ», де відбудуться чотири матчі групи «С».
Зводили його за проектом Rhode Kelerman Wawowsky три роки. Витратили на це 680 млн євро. Багатофункціональний стадіон належить до найсучасніших спортивних споруд континенту, що вміщує 44839 глядачів, має 40 лож для ВІПів та 1383 місця для бізнес-класу. Довжина споруди — 236 м, ширина — 203 м, висота — 45 м. Там є сім наземних і підземний поверх, 24 міні-бари, ресторан із краєвидом на поле, паб на 200 осіб, паркінг на 1900 автомобілів і 160 автокарів. Формою і золотим кольором архітектурний ансамбль нагадує кристал бурштину, елементи основної конструкції — підйомники на верфі — один із символів Гданська. Під трибунами — фітнес-клуб, сувенірний магазин, бари, ресторан, розважальний центр.
Причетні до організації фан-зони, вирішили розмістити її на пленері, за півкілометра від залізничного вокзалу в мальовничому місці. Там зможуть зручно розміститися 30 тисяч уболівальників. У ресторанах із широкою пропозицією страв регіональної кухні й броварнях концентруватиметься товариське фан-життя. На великих телебімах транслюватимуть всі матчі чемпіонату, на естраді безперервно триватиме шоу зірок поп- і фолькмузики.
Не залишили поза увагою прихильників спортивного життя. Вони у вільний час зможуть ходити до спортзалів, басейнів, боулінг-клубів, центрів верхової їзди, грати в гольф, теніс, пейнтбол. Скрізь розмічено траси для велосипедистів. Сервіс і прокат роверів пропонують кілька фірм. Можна також вирушити на морську риболовлю.
У Гданську, як і в Познані, рекомендують скористатися спеціально підготовленою карткою туриста. Вона впливає на зниження цін за ночівлю в деяких готелях, пансіонатах і апартаментах. Дає пільги при придбанні квитків на театральні спектаклі й концерти, знижки в обраних ресторанах, таксі, аквапарку, СПА. Дешевше можна купити сувеніри, вироби з бурштину, безплатно сходити до деяких музеїв, а також користуватися міською комунікацією.
Такі поблажки дозволять цікавим непосидюхам, до яких зараховую й себе, зануритися в старожитності Головного, тобто «Старого» міста, що простягається над Мотлавою. В кам'яничках на набережній розташувалися антикварні, ювелірні магазини, мистецькі галереї, кав'ярні. Там, як розповідають київські гіди — знавці Гданська, починається Королівський тракт, що з обох боків «замкнений» представницькими воротами-брамами — Золотою і Зеленою. Через них в'їжджали королі й почесні гості, поряд жили патриції й купці. Нині це місце концертів, театральних вистав і зустрічей туристів біля символу Гданська — фонтана «Нептун» (ХVІІ ст.).
Над самим Королівським трактом височіє найбільша цегляна споруда в Європі — готичний костел Діви Марії, який зводили протягом 160 років. Під його дахом може зібратися 25 тисяч осіб. Зізнаюся, однією з них хочу бути і я, аби піднятися по 400 сходинках на 80-метрову вежу храму і подивитися на романтичне місто, порт, околиці.
Можливо, пощастить побачити дім, де з'явився на світ Ґабріель Даніель Фаренгейт (1686–1736) — винахідник сучасного термометра, шкала якого досі актуальна в англосакських країнах. Він не єдина знаменитість, яка народилася в Гданську. Поки що запам'ятаю адресу філософа Артура Шопенгауера (1788–1860) — вулиця Святого Духа, 114.
Як бачите, настає час збиратися до Польщі на Євро-2012...
також у паперовій версії читайте:
  • МАЛАЙЗІЯ: ДОСТУПНО І ПЕРСПЕКТИВНО

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».