Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
УГОРЩИНА РОЗЧАРОВАНА
Захід усе більше критикує авторитарне правління угорського прем'єра Віктора Орбана. Під тиском кризи обурюються самі громадяни, але правий уряд тримається міцно.

Новий рік розпочався масовими демонстраціями протесту. На вулиці вийшло кілька десятків тисяч людей. Учасники мітингу, організованого опозицією і громадськими рухами, протестували проти запровадження 1 січня нової конституції, ухваленої голосами «ФІДЕШу», партії Орбана, християнських демократів, які мають у парламенті більшість (дві третини).
Угорська опозиція і західні експерти погоджуються, що Орбан і «ФІДЕШ» протягнули законодавство, яке суперечить демократичним засадам: збільшується контроль влади над центральним банком, медіа, конституційним судом і багатьма іншими державними інституціями.
У грудні державний секретар США Гілларі Клінтон надіслала Орбану незвичайний лист із висловленням стурбованості станом демократичних свобод на берегах Дунаю. Колишній прем'єр Бельгії, а нині лідер лібералів у Європарламенті Гі Вергофштадт у своєму новорічному зверненні звинуватив Орбана, що той «не зробив практично нічого, щоб Угорщина стала більш сучасною і демократичною».
До хору критиків приєднався керівник французького МЗС Аллен Жюпе, закликавши Європейську комісію уважніше вивчити угорську конституцію і визначити, чи не порушує вона основ Євросоюзу: засад правової держави і дотримання демократичних цінностей.
Проте Орбан залишається глухим до критики. За кордоном, особливо у ліберальних колах, його критикують за авторитарну схильність. Противники «ФІДЕШу» говорять, що за півтора року після приходу до влади партія здійснила своєрідну антиліберальну контрреволюцію: запровадила законодавство, яке повинно служити до обмеження свободи слова, посадила у конституційному суді відданих і залежних від партії людей.
Парламент напередодні Нового року вніс до конституції положення, яке оголошує опозиційну соціалістичну партію злочинною організацією, спадкоємницею неіснуючої комуністичної Угорської соціалістичної робітничої партії (УСРП).
Останнім часом уряд почав втрачати популярність — підтримка «ФІДЕШу» у грудні знизилася до 18%, тоді як на виборах 2010 року він дістав 53% голосів. Тому партійне керівництво постановило «прикрутити гайки» медіа, які його критикували.
Наприкінці минулого року рада з питань медіа (у складі людей влади) не продовжила ліцензію ліберальній радіостанції «Клюбрадіо», яка часто критикувала уряд. Журналісти впливового інформаційного порталу Index.hu не можуть висвітлювати діяльність парламенту — таке покарання порталу головою парламенту за критичне щодо влади відео з різдвяними вітаннями.
Від 10 грудня двоє журналістів громадського телебачення голодують проти політичного тиску на мас-медіа. Недавно їх звільнили з роботи.
Обурюються також ветерани антикомуністичної опозиції. У новорічному посланні, підписаному тринадцятьма колишніми дисидентами, ідеться про «занепад демократії й формування диктатури».

Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ПРЕЗИДЕНТ НІМЕЧЧИНИ ПОТРАПИВ У ВЛАСНОРУЧ ВЛАШТОВАНУ ПАСТКУ
  • ЗАГОСТРЕННЯ ІРАНСЬКОЇ ПРОБЛЕМИ
  • ШЕНГЕН ПІД ЗАГРОЗОЮ?

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».