Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
ПОГЛИБЛЕННЯ ДЕМОГРАФІЧНОЇ КРИЗИ У РОСІЇ
Статистичне управління РФ 16 грудня опублікувало перші результати загального перепису населення, проведеного у жовтні 2010 року. Результати підтверджують поглиблення негативних демографічних тенденцій і їхній шкідливий вплив на соціально-економічний розвиток, безпеку і внутрішню стабільність держави.

Результати перепису населення 2010-го підтверджують зниження кількості населення від початку 90-х років. Протягом останніх восьми років через зниження народжуваності й збільшення смертності населення Росії зменшилося на 2,3 млн осіб і становить 142,9 млн (скорочення на 1,6% щодо результатів попереднього перепису населення від 2002-го).
Пересічна росіянка народжує менше дітей, ніж у минулі роки. Кількість новонароджених у перерахунку на тисячу жінок від 2002 року зменшилася на 3%. Середній вік звичайного мешканця країни зріс від 37,1 до 38 років (у Німеччині він сягає 44,3). Звертає на себе увагу поглиблення диспропорції між чисельністю жінок і чоловіків у суспільстві.
Результати перепису засвідчили поглиблення процесу урбанізації й диспропорцій у густоті населення деяких регіонів. Громадяни масово переселяються до великих метрополій в європейській частині Росії. Показник урбанізації нині становить 74 відсотки. Через міграцію стають пусткою провінційні містечка і села. Загальний перепис виявив, що протягом останніх восьми років кількість сіл зменшилася на 8,5 тис. із загальної кількості 134 тис. (частково внаслідок вимирання і внесення до інших адміністративних одиниць).
Росія — багатонаціональна держава, в етнічній структурі якої переважають росіяни (80,1% популяції). Перепис довів, що останніми роками тут постійно зростає кількість представників кавказьких народів: чеченців (1% популяції), аварців (0,7), осетинів (0,4) та інгушів (0,3%). Звертає на себе увагу легальний наплив населення з країн Центральної Азії, переважно з Таджикистану (зростання від 64 до 87 тис.) і Узбекистану (зростання від 71 до 131 тис.).
Представлені негативні демографічні тенденції зумовлені багатьма чинниками. До найважливіших серед них належать: передчасна смертність чоловіків у продуктивному віці, здебільшого через надмірне споживання алкоголю, нещасні випадки на виробництві. Негативний вплив на демографічну ситуацію має також криза родини у суспільстві. Це позначається на народжуваності, кількості й якості популяції у продуктивному віці.
Збільшилася середня тривалість життя громадян. За даними ВООЗ, середня очікувана тривалість життя у Росії наразі становить 74 роки для жінок і 62 роки — для чоловіків. Масова міграція до великих міст у пошуках роботи і кращих умов життя сприяє концентрації населення у містах і посилює диспропорцію у густоті населення.
Незважаючи на спроби стимулювання природного приросту населення, владі не вдається компенсувати втрати і поліпшити ситуацію на ринку праці. Цю нестачу робочих рук частково нівелюють мігранти (передовсім з Кавказу і Центральної Азії). Проте через відсутність відповідних інтеграційних програм їхня присутність посилює етнічне напруження у російському суспільстві.
Загальний перепис населення охоплює осіб, які постійно живуть на території Росії й є найбільш комплексним соціальним дослідженням. Але існує сумнів щодо врахування у дослідженні нелегальних мігрантів, чия кількість, за приблизними оцінками, становить до десяти мільйонів осіб.
Частина даних приховується анкетованими, наприклад, щоб уникнути призову в армію. Місцева влада «коригує» результати для отримання більших фінансових дотацій, які залежать від кількості населення. Попри застереження, дослідження віддзеркалює справжні тренди, котрі впливають на нинішню суспільно-економічну ситуацію у країні. Демографічна яма — одна з найбільших внутрішніх проблем Росії.

Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • СТРАТЕГІЧНА ПЕРЕОЦІНКА

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».