Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СПОРТ
СПОРТИВНИЙ ФІНІШ-2011
Добігає кінця 2011-й — рік передолімпійський, рік, що передує футбольному чемпіонату Європи в Україні й Польщі. Саме 2011-го УЄФА остаточно підтвердив спроможність нашої держави організувати головний континентальний футбольний форум і прийняти його фінальний поєдинок. 2011-го вибороли право на участь у літніх Олімпійських іграх у Лондоні 166 українських спортсменів, які виступатимуть у 17 видах спорту. Про це і не тільки — в підсумковому спортивному огляді «ДУ».

Футбол
Головний успіх вітчизняного футболу 2011 року — виступ донецького «Шахтаря» в попередньому розіграші Ліги чемпіонів УЄФА. У лютому гірники упевнено подолали італійську столичну «Рому» (3:2, 3:0) і вийшли до числа восьми провідних команд Старого світу. На жаль, у чвертьфіналі змагання щось протиставити найкращій нині команді світу підопічні Мірчі Луческу не змогли і поступилися іспанській «Барселоні» без шансів (1:5, 0:1).
Підтвердити свої амбіції в нинішньому міжнародному сезоні донеччани не змогли. Вони стали останніми в посередній групі Ліги чемпіонів, про рівень якої свідчить те, що переможцем квартету став кіпрський чемпіон АПОЕЛ.
Київські динамівці взагалі не змогли пробитися до елітарного турніру, а в Лізі Європи також не спромоглися досягти успіху і завершили змагання в групі третіми. Від дебютанта групової стадії Ліги Європи «Ворскли» мало хто чекав прориву. Єдиний клуб, який виправдав сподівання,— харківський «Металіст». Команда Мирона Маркевича упевнено виграла груповий турнір, здобувши по дві перемоги над шведським «Мальме» та австрійською «Аустрією», двічі зігравши внічию з голландським АЗ. На стадії 1/16 фіналу Ліги Європи єдиний представник України зіграє ще з одним австрійським клубом — «Зальцбургом».
«Металіст» не пасе задніх і в національній першості, де, здається, боротьба за чемпіонство не буде привілеєм лише донеччан і киян. Перед весняною серією з десяти поєдинків харків'яни відстають від «Шахтаря» на чотири очки, від «Динамо» — на п'ять.
2011 рік остаточно переконав — Євро-2012 в Україні таки відбудеться. Наша держава підготувалася вчасно: побудовано всі стадіони, практично повна готовність інших об'єктів. Національний спорткомплекс «Олімпійський», який прийматиме фінальний матч континентальної першості, було урочисто відкрито 8 жовтня. Святковим було і відкриття стадіону «Арена Львів», на якому 9, 13 і 17 червня пройдуть матчі Євро-2012.
Проте підготовка до чемпіонату буде марна, якщо розчарує національна футбольна збірна. 21 квітня головну команду України очолив Олег Блохін, який вже керував збірною від 2003-го до 2007 року. За кандидатуру О. Блохіна, котрий досяг із командою найкращого результату в її історії — вийшов до чвертьфіналу чемпіонату світу 2006 р. у Німеччині, проголосувало 19 членів виконкому Федерації футболу України з двадцяти семи.
Утім, за керівництва Блохіна збірна примудрилася програти чотири матчі поспіль — Франції (1:4), Швеції (0:1), Уругваю (2:3) і Чехії (0:4). Згодом футболісти все ж знайшли свою гру, вигравши у Болгарії (3:0), Естонії (2:0) та Австрії (2:1), а також гідно протистояли одній з найсильніших збірних світу — німецькій (3:3).

Бокс
Брати Клички 2011 року нарешті реалізували задекларовану на початку переможної кар'єри мету — зібрали в одній родині чемпіонські пояси чотирьох найпрестижніших боксерських організацій у важкій вазі.
У Віталія Кличка був пояс Всесвітнього боксерського союзу (WBC). Володимир Кличко мав пояси Всесвітньої боксерської організації (WBO) і Міжнародної боксерської федерації (IBF), а 2 липня в Гамбурзі він переміг британця Девіда Хея і став чемпіоном світу за версією Всесвітньої боксерської асоціації (WBA).
Напруження поєдинку між Володимиром Кличком і Девідом Хеєм зашкалювало задовго до їхньої появи в рингу. Проте український атлет переміг за очками навіть якось надто переконливо, враховуючи, наскільки небезпечним намагався здаватися його суперник.
Щоправда, згодом WBA відібрала чемпіонський пояс у Володимира Кличка, присвоївши звання суперчемпіона. Чемпіоном став росіянин Олександр Повєткін. Він упевнено переміг за очками боксера з Узбекистану Руслана Чагаєва, ще на крок наблизившись до поєдинку з Володимиром Кличком. До кінця 2012-го новий чемпіон за версією WBA зобов'язаний зустрітися з суперчемпіоном, тобто з Володимиром Кличком.
Від найвідоміших українських професіоналів намагалися не відставати і аматори. Виступ збірної України з боксу на світовій першості в Баку перевершив усі очікування. Наші співвітчизники вибороли п'ять нагород, чотири з яких — золоті, до того ж здобули шість олімпійських ліцензій.
Це найуспішніший виступ української збірної за всі роки незалежності. Українські боксери, які нібито їхали до Азербайджану, більше сподіваючись на ліцензії до олімпійського Лондона, ніж на медалі, за підсумками турніру вибороли нагороди в половині з десяти вагових категорій. Переможцями і призерами стали Василь Ломаченко, Тарас Шелестюк, Євген Хитров, Олександр Усик, Денис Беринчик.

Легка атлетика
Наприкінці літа в корейському місті Дегу стартував чемпіонат світу з легкої атлетики, на якому блискуче перемогла українка Ольга Саладуха.
У секторі для потрійного стрибка вона в першій спробі показала результат 14 м 94 см, який згодом не змогла перевершити жодна конкурентка. Це перше золото для збірної України від 2005 року (коли на чемпіонаті світу в дощовому Гельсінкі несподівано переміг Юрій Кримаренко).
Тодішній його успіх такого ж гучного продовження не мав, натомість зараз Ольга Саладуха вважається головною фавориткою в цьому виді програми на Олімпіаді в Лондоні. Донеччанку називають «спадкоємицею» слави іншої українки — Інеси Кравець, яка володіє світовим рекордом (15 м 15 см) від 1995 року.
На тому ж чемпіонаті в Дегу українські бігунки вибороли бронзові нагороди в естафеті 4 по 100 м, поступившись визнаним фаворитам. Такий успіх — перший в історії. Переможцями в цій естафеті стали американки з найкращим результатом сезону в світі — 41,56 с. Усього на чотирнадцять сотих секунди більше, щоб подолати цю дистанцію, знадобилося збірній Ямайки, яка посіла друге місце.
Ще один український легкоатлет може претендувати на звання «Відкриття року». 22-літній стрибун потрійним Шериф Ель-Шериф у Південній Кореї видатного результату не показав, але тільки через те, що важливішим у сезоні вважав інший старт — молодіжний чемпіонат Європи в чеській Остраві. На цих змаганнях він сподівався конкурувати з ровесником і другом Тедді Тамго з Франції, але в останній момент стало відомо, що світовий рекордсмен (його найкращий результат — 17 м 92 см) травмувався.
У заключній спробі в Остраві уже в статусі чемпіона Європи Ель-Шериф полетів на 17 м 72 см. Шериф Ель-Шериф, який народився 1989 року в Сімферополі в родині українки і суданця, зараз тренується в Дніпропетровську в Анатолія Орнанджі. Нинішній наставник переконаний, що хлопець фізично здатний показувати результат на рівні 19 м, а головним своїм завданням тренер вважає належну психологічну підготовку спортсмена. Хтозна, може саме Шериф Ель-Шериф здивує світ в олімпійський рік.

Біатлон
Після втрати позицій у фігурному катанні, хокеї та інших видах біатлон — чи не єдина розрада українських прихильників зимового спорту (надії є ще також на виступи у фристайлі, але його популярність не дотягує до перелічених дисциплін).
У березні на чемпіонаті світу в Ханти-Мансійську чоловіча збірна України вперше в історії виграла медаль в естафеті. Наша команда поступилася лише сильним квартетам із Норвегії й Росії, але випередила принципових суперників — шведів, італійців, американців, німців, а також майже двадцять команд.
В індивідуальній гонці у жінок третьою була українка Віта Семеренко. Попри три промахи в стрільбі, вона поступилася стовідсотково влучній шведці Хелені Екхольм і німкені Тіні Бахманн.
Срібну нагороду виборола жіноча естафетна збірна України, але згодом Міжнародна федерація біатлону позбавила команду цієї медалі.
Історія схожа на сумний анекдот. Досвідчена Оксана Хвостенко, відчувши нездужання, вжила під час чемпіонату відомий багатьом «Бронхолітин», який вільно продають мало не в кожній аптеці. Лікарі прописали Оксані його під час підготовки до змагань, обумовивши це з органами, які контролюють за допінгом.
Та все ж ці ліки містять ефедрин, який Міжнародна антидопінгова агенція (ВАДА) вважає забороненим. Дозволений рівень було перевищено лише на півміліграма... Через це команда залишилася без заслуженої нагороди, а Оксана Хвостенко, яка й без цього планувала завершувати кар'єру, отримала навздогін ще й річну дискваліфікацію.
Учасниця естафети Олена Підгрушна вважає покарання несправедливим: «Ми чудово розуміємо, що ефедрин, та ще й у такій мізерній кількості, нічим Оксані не допоміг. Тому все одно вважаємо срібло чемпіонату світу нашим, навіть попри те, що медалі довелося повернути».

П'ятиборство
Блискучу перемогу і звання чемпіонки світу в змаганнях із сучасного п'ятиборства серед жінок виборола українська спортсменка Вікторія Терещук. Вона відзначилася на світовій першості, яку у вересні приймала Москва. До речі, Росія не мала проводити ці змагання, але через складну ситуацію в Єгипті Міжнародна федерація сучасного п'ятиборства змушена була терміново шукати заміну.
Там вона стала навіть дворазовою чемпіонкою. У змаганнях із фехтування, стрільби, бігу, плавання та конкуру Терещук спочатку показала найкращий результат у жіночому розряді, а згодом разом з Дмитром Кирпулянським виграла змішану естафету. Раніше українці ніколи не ставали чемпіонами світу в цьому олімпійському виді спорту. Тому тут теж варто сприймати успіх через призму наближення літньої Олімпіади в Лондоні.

Баскетбол
Останнім за часом був баскетбольний успіх. Щоправда, його здобуто не на майданчику, а серед спортивних функціонерів, та й «ДУ» повідомляла про нього лише минулого тижня. Тому побіжно згадаймо, що 18 грудня Україна отримала право провести чемпіонат Європи з баскетболу 2015 року. Конкурентів Федерація баскетболу України не мала. Франція, Німеччина, Італія та Хорватія свою спільну заявку відкликали.

Антон ШУЛЬГА


також у паперовій версії читайте:

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».