Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
АНДРІЙ СЕРДЮК: НАУКОВА МЕДИЦИНА МАЄ БУТИ ПРОЗОРОЮ І ЕФЕКТИВНОЮ
Наприкінці грудня відбулися останні цього року Загальні збори НАМН України. Почалися вони із засідання Наукової ради (відділення) з теоретичної та профілактичної медицини при Президії Академії. Господар поважного зібрання — директор Інституту медицини праці, академік НАНУ та НАМНУ, голова Наукової ради медичної академії Юрій Кундієв оголосив привітання Президента України Віктора Януковича на адресу А. Сердюка з нагоди його дня народження.

До головного побажання глави держави — прискорити реформування системи охорони здоров'я громадян України — щиро приєдналися присутні близько 40 академіків і членів-кореспондентів НАМНУ, які обрали А. Сердюка її президентом із надією досягнення реального підвищення ефективності й результативності в діяльності «Академії здоров'я нації».

Вибори замість призначення
Мені довелося бути присутнім на цьому засіданні при «реалізації» нової, досі неприйнятної процедури призначення керівників академічних закладів НАМНУ. За її підсумками знайомий і загальновживаний термін «призначення» зі зрозумілих у цьому процесі обставин із задоволенням узяв у «лапки», а натомість вважав за доцільне і об'єктивно обґрунтоване визнання його, як суто «демократичне дійство виборів».
У цьому переконався під час нововведеної, за пропозицією А. Сердюка і підтриманої його колегами, процедури підтвердження статусу керівника харківського Інституту проблем ендокринної патології доктора медичних наук, професора Юрія Караченцева.
Протягом стислого регламенту (10 хвилин) йому надали змогу звітувати перед колегами про здобутки і перспективи функціонування очолюваного ним закладу, який було засновано у Харкові ще у 1919 році. Саме тут було відкрито першу в Радянському Союзі та другу в Європі ендокринологічну клініку, де нині щороку лікуються майже чотири тисячі хворих.
Нині тут працює 460 фахівців, із них десять докторів і 66 кандидатів медичних наук, які розробили останніми роками понад 20 новітніх технологій лікування, запатентували 120 лікарських препаратів, одержали 61 патент в Україні.
Звіт керівника інституту за вперше погодженою процедурою прокоментував голова профільної експертної комісії, член-кореспондент НАН і НАМН Микола Тронько. Його висновок, обґрунтований в результаті перевірок, був однозначний: підтримати кандидатуру Ю. Караченцева на обрання на новий термін керівництва інститутом, колектив якого теж проголосував за його переобрання. Отже, останнє слово — за Президією НАМНУ.
Цього ж дня відбулися заслуховування та обговорення виступів кандидатів у члени-кореспонденти Академії за спеціальностями: «Загальна гігієна», «Гігієна дітей та підлітків», «Імунологія», «Медична генетика», «Спадкові хвороби», «Радіаційна медицина», «Радіаційна безпека», «Соціальна медицина» і «Фармакологія».

Добрий початок — запорука успіху
За час, що минув від дня обрання у лютому цього року нового складу Президії НАМНУ на чолі з Андрієм Сердюком, було ухвалено чимало важливих змін і доповнень до статутних документів Академії та Положення про обрання дійсних членів (академіків), членів-кореспондентів та іноземних членів. Надалі Президія прийняла Положення про вибори керівників наукових установ науковими радами й зміни та доповнення до Положення про ці ради.
У результаті структурних змін було створено два відділення: теоретичної й профілактичної медицини та клінічної медицини. Їхні функції відтепер виконують дві наукові ради, до складу яких, відповідно до фаху, увійшли члени Академії, котрим делеговано такі важливі повноваження, як обрання керівників наукових установ і обрання академіків, членів-кореспондентів НАМН України. На згаданому засіданні відбулися вибори і обрано з оголошеної 21 посади п'ять академіків і 13 членів-кореспондентів.
— Усі ухвалені зміни,— наголосив А. Сердюк на сесії НАМН, що відбулася 28 грудня цього року, були спрямовані на демократизацію діяльності Академії. За наведеною процедурою стосовно керівника харківського Інституту проблем ендокринної патології пройшли зазвичай на конкурсній основі вибори директорів 11 наукових установ, у результаті яких обрано нових керівників у Науковому центрі радіаційної медицини та Інституті урології.
Через проведення процедури обрання директорів Президія ухвалила рішення про необхідність перевірки результатів діяльності наукових установ за останні п'ять років. За їхніми наслідками було визнано незадовільною діяльність директора Інституту гастроентерології і його звільнено з посади. Безпрецедентна ситуація склалася в Інституті епідеміології та інфекційних хвороб. Із передбачених бюджетом 50 млн грн на будівництво і придбання обладнання жодну копійку не було використано. Зірвано всі закупівлі й виконання доручення уряду про майбутнє перенесення клініки інституту з території Києво-Печерської лаври.
Загалом перевірка, зроблена у 14 наукових установах, дала змогу виявити низку недоліків у їхній діяльності, що є типовими для багатьох із них. Ідеться передусім про недостатній розвиток фундаментальних досліджень та поліпшення співпраці з іншими установами Академії, гостра необхідність капітального ремонту інститутських приміщень, модернізації та оновлення апаратури. Саме тому наступного року передбачається перевірити 22 наукові установи і провести перевибори їхнього керівництва.

Новітні технології в практичну медицину
— Маючи великий науковий і кадровий потенціал,— наголосив у своїй доповіді на сесії Академії Андрій Сердюк,— наші клінічні підрозділи повинні збільшити обсяги та поліпшити якість надання медичної допомоги, активізувати наукові дослідження і впровадити їхні результати у практику.
Можливості для досягнення цієї мети у нас, звісно, існують. Ліжковий фонд становить 7662 ліжка, в тому числі 1175 — для дітей. У стаціонарах за 11 місяців проліковано 144038 хворих, проконсультовано 643435, а кількість відвідувань у поліклініках була 1809122.
Серед основних напрямів підвищення якості медичного обслуговування доповідач виокремив використання найсучасніших медичних технологій, виконання фундаментальних і прикладних наукових досліджень, які містять потужну інноваційну складову, спроможних найближчим часом дати не тільки медико-соціальний, а й економічний ефект. У центрі уваги має постійно бути виконання державних програм і національних планів заходів щодо вирішення найактуальніших проблем сьогодення в галузі медицини, підготовка наукового кадрового потенціалу і висококваліфікованих фахівців для практичної медицини, а також просвітницька робота з населенням із метою пропаганди здорового способу життя.
А. Сердюк детально зупинився і на аналізі кадрового складу Академії за віком. Дані про це, визнав він, оптимізму не додають насамперед тому, що доктори і кандидати наук, які працюють в академічних установах (це наш основний резерв), стрімко наближаються до пенсійного віку. Отже, ми повинні робити більш рішучі кроки, щоб змінити цю ситуацію на краще. Може, на наступних виборах слід оголосити вакансії, на які могли б претендувати тільки вчені до 60 років в академіки і 50 — у члени-кореспонденти. До речі, у Російській академії медичних наук такий захід був застосований на минулих виборах.
Президія для підвищення ефективності діяльності регіональних наукових закладів Академії започаткувала виїзні засідання. Перше з них відбулося в Харкові. Вибір був невипадковим, адже там — дев'ять академічних установ. Протягом двох днів було заслухано доповіді про результати науково-організаційної діяльності за останні п'ять років п'яти наукових установ, зроблених їхніми директорами і головами комісій, які перевіряли ці заклади.
Ми переконалися: зустріч науковців Харківщини з членами Президії Академії була корисною. Вона мала великий резонанс у керівних колах міста й області. На ній були предметно обговорені проблеми взаємодії НАМН і керівництва області. Як результат, на початку наступного року планується підписати договір про партнерство між Харківською облдержадміністрацією та Національною академією медичних наук.
Робота Президії Академії загалом поступово стає більш прозорою. Для цього було організовано прес-службу, яку очолила Людмила Гордон. Громадськість має бути поінформована про найважливіші питання, що розглядаються і реалізовуються науковцями. Як зазначають журналісти, прес-служба встановлює широкі зв'язки з різними редакціями, активніше запрацював офіційний сайт Академії, на якому почало з'являтися більше інформації про поточні справи закладу.
Її керівництво частіше зустрічається з журналістами електронних і друкованих засобів масової інформації. Поновлено договір на співпрацю з Гільдією головних редакторів, започатковані контакти з газетами «Дзеркало тижня» і «2000».
Створення Академії медичних наук, яка два роки тому одержала статус національної, було закономірним і необхідним етапом у розвитку медичної науки в Україні. Закономірним тому, що вона має багату історію, пов'язану з іменами видатних учених у галузі теоретичної, клінічної та профілактичної медицини минулого і нинішнього часу, які створили відомі далеко за межами держави наукові школи в науково-дослідних установах і медичних вузах.
Трохи більш ніж через рік Академія відзначатиме двадцятирічний ювілей. Протягом цього часу було підтверджено наміри держави розвивати вітчизняну медичну науку для підтримання на належному рівні охорону здоров'я населення України.
Уже зараз науковці почали готуватися до цієї знаменної події. На сесії ухвалено постанову про створення оргкомітету і звернення до уряду й парламенту з пропозицією відзначити цю дату на державному рівні. Передбачається провести сесію Загальних зборів Академії за участю її іноземних членів і підготувати ювілейне видання «20 років Національної академії медичних наук України», у якому буде представлено кожний інститут і нариси про видатних учених медичної науки.

Р. S. Отже, діяльність «Академії здоров'я нації» стала прозорішою і, сподіваємося, ближчою для тих, про кого її науковці покликані дбати. Цей звіт, в основі якого — доповідь президента Академії, підготовлено відповідно до угоди між НАМНУ та Гільдією головних редакторів. Користуючись нагодою, журналісти «Демократичної України» приєднуються до привітань Андрію Михайловичу Сердюку з нагоди дня народження і щиро зичать нашому постійному авторові й незрадливому другові газети щастя, здоров'я, довголіття та нових звершень у благородній справі — піклування про охорону здоров'я наших громадян.

Підготував Олександр ПОБІГАЙ
також у паперовій версії читайте:
  • ТЕРМІНОВО ВАКЦИНУВАТИ!
  • ПРОТИ ПІДВИЩЕНОГО ХОЛЕСТЕРИНУ — ЯЛОВИЧИНА
  • ПІДКАЗКА ВІД ТВАРИН

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».