Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); КУЛЬТУРА
ЇХ ОКРИЛЮЄ ПІСНЯ
У театралізованих дійствах, вертепах, концертах, вечорницях, інших новорічно-різдвяних заходах щорічно бере участь неординарний самобутній колектив, добре знаний в Україні та Європі, — народний хор Віталія Лисенка, якому виповнилося 60 років.

НАРОДНОМУ ХОРУ ВІТАЛІЯ ЛИСЕНКА — 60
Що змушує людей, різних за віком, професією, заклопотаних усілякими побутовими справами і турботами нашого непростого сьогодення, в яких робота, сім'я, діти, онуки, за будь-якої погоди багато років поспіль бігти на репетиції? Ні, не змушує, а кличе. Кличе їх пісня — вічна, невмируща, що об'єднала й окрилює та надихає, насичує і сповнює почуттями і враженнями, торкається душевних струн і самих співаків, і тих, хто їх слухає.
Без мистецтва, духовності вони просто не уявляють свого життя. Їх у хорі — близько сорока. І кожен, без перебільшення, може виконувати сольні партії. Та знавці підтвердять, що, навіть маючи неперевершений красивий голос, у хорі співати, щоб звучав він як єдиний злагоджений організм,— непросто. Утім, колективові під орудою талановитого хормейстера, заслуженого працівника культури України Ірини Якубовської це вдається на славу.
А першим керівником колективу був Микола Кущ, учень професорів Григорія Верьовки і Григорія Компанійця, який на державному іспиті з хорового диригування представив комісії концертну програму з новоствореним самодіяльним хором клубу трамвайників, який став великою творчою перемогою молодого спеціаліста.
У середині 50-х на базі хорового і танцювального колективів народився ансамбль пісні і танцю під керуванням Сергія Кропиви. З часом за високу виконавську майстерність і досягнуті творчі успіхи колективові було присвоєно звання народного, а Сергію Кропиві — заслуженого артиста України.
Від 1977 р. колектив очолював провідний диригент-хормейстер, професор Національної музичної академії, культурно-громадський діяч, народний артист України Віталій Лисенко — правнук Миколи Лисенка.
Про творчі досягнення колективу-ювіляра за 60 років розповісти в одній газетній статті неможливо. Ось лише деякі з-поміж великої кількості конкурсів, фестивалів, у котрих він здобув звання лауреата: фольклорно-етнографічний «Онуки полянські» імені Павла Чубинського (2002, 2006), фестиваль мистецтв «Київська осінь» (2003, 2004), Всеукраїнський фестиваль-конкурс колективів народного хорового співу імені Порфирія Демуцького (2001, 2004), фестиваль-конкурс козацької творчості «Козацькій славі жити у віках» (2003, 2005), огляди-конкурси хорових колективів імені Кирила Стеценка (1993–2011), дипломант Всеукраїнського фестивалю народної творчості «Дзвени піснями, моя земля» (2006–2011 рр.) та ін.
І ще безліч концертів, оглядів народної творчості, участь у театралізованих святах, заходах із нагоди Дня Києва, Дня Перемоги, Дня Незалежності, річниць від дня народження Тараса Шевченка тощо. У репертуарі — понад триста народних пісень, духовних творів, власних авторських, музичних композицій української класики та сучасних авторів.
Пісня не знає кордонів, а особливо українська. Її шанують, люблять та співають у всьому світі. На запрошення щирих шанувальників духовної та української пісні народного колективу «Просвіта» м. Коломиї учасники хору В. Лисенка нещодавно побували у коломийчан. Розповідає керівник хору, гідний продовжувач справи свого учителя Ірина Якубовська:
— Це місто пов'язане з життям і творчістю видатного композитора Миколи Лисенка, а нашим колективом довгі роки керував його правнук — основоположник української класичної музики Віталій Лисенко. Пісня зробила все сама: поріднила і очистила наші душі і серця, викликала шквал емоцій і почуттів, окрилила, дала поштовх до подальшої творчості.
Ця зустріч стала знаковою і навіть доленосною для нас. Вона збагатила наше життя. Почувши наш виступ, голова Івано-Франківської обласної держадміністрації Михайло Вишиванюк запросив наш хор узяти участь у святкуванні Дня Злуки. Шаленою зливою нескінченних оплесків зустріли виконання пісні «Єднаймося, люба родино!» Ці прекрасні миті надовго залишаться і в серцях слухачів, і в наших. Той дух, що панував на святі, об'єднує нас у велику державу.
Нині, коли Україні потрібні національна єдність і підтримка в економічному і культурному розвої, такі зустрічі багато чого вартують. Адже учасники хору родом із Полтавської, Луганської, Донецької, Волинської, Дніпропетровської, Чернігівської, Київської областей. Я пишаюся людьми, які пов'язали власну долю з українською піснею та своїм улюбленим колективом.
Незмінним концертмейстером хорового колективу майже сорок років є випускник кафедри народних інструментів Київської державної консерваторії імені П. Чайковського, висококваліфікований музикант-віртуоз, чудовий акомпаніатор, талановитий аранжувальник, лауреат Міжнародного конкурсу баяністів Віктор Туровський. Творча співпраця Віталія Лисенка і Віктора Туровського пройшла випробування часом, залишивши у спадок велику любов до народного мистецтва.
...Вирує культурне життя в столиці. Вкотре у вишуканих українських строях іде до людей самобутній колектив — народний хор Віталія Лисенка. І лунає понад землею неповторна жива мелодія душі — українська пісня.

Тетяна КОНДРАТЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ТРІО, ЯКЕ ПОЛОНИЛО СЕРЦЯ КИЯН
  • НАТЮРМОРТ ЗА ЦІНОЮ МАНДАРИНІВ
  • ПІД ЗВУКИ КЛАСИЧНОЇ ГІТАРИ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».