Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); КРИМІНАЛ
ІНТЕРНЕТ-ШАХРАЇ
20 ГРУДНЯ — ДЕНЬ МІЛІЦІЇ
Черговий шахрайський скандал: на Волині на гачок пройдисвітів потрапив підприємець, який втратив значну суму грошей, скориставшись інтернет-технологіями. Правоохоронці попереджають: у наш час потрібно бути надто обачним, оскільки це не єдиний подібний випадок у краї та державі загалом.

Зловмисники не гребують нічим
Нещодавно на Волині постраждав підприємець, який торгував курячою печінкою. І судячи з того, що одного дня він утратив 20 тонн товару одразу, це викрадення рядовим навряд чи можна назвати. Почалася ж сумна історія з пошуку перевізника м'ясної продукції. З цією метою бізнесмен вдався до послуг людей в інтернеті. На одному зі спецсайтів він залишив відповідну заявку, проте прийняли її не справжні перевізники, а... інтернет-шахраї.
Далі події розгорталися, наче в художній стрічці: на одне з ковельських підприємств заїхала вантажівка. Водій показав замовникам свій паспорт і накладну. Ті, як ні в чому не бувало, завантажили товар, і водій «ДАФу» поїхав, причому поїхав так, що його більше підприємець ніколи не побачив. Увесь час мовчав і мобільний телефон водія. Як пізніше з'ясували правоохоронці, засіб зв'язку увімкнувся лише у переддень здійснення афери в місті Києві.
— За останні кілька місяців це вже четвертий подібний випадок у краї,— розповів нашому тижневику старший оперуповноважений відділу карного розшуку УМВС України у Волинській області Олег Гагаловський.— Подібні злочини працівники міліції зафіксували й в інших регіонах держави. Зловмисники не гребують картоплею, деревиною, м'ясною продукцією і навіть... усіляким насінням.
Збитки, яких зазнають підприємці, сягають сотень тисяч гривень. Злочинці технічно добре забезпечені, підробляють паспорти, водійські посвідчення і номерні знаки автомобілів. Саме так і з'являються «машини-двійники». Шукати цих лиходіїв правоохоронцям надто складно, адже зазвичай вони спілкуються з підприємцями через інтернет і телефоном.
Найбільше ошукують на продажах автівок і побуттехніки
В ексклюзивній розмові з «ДУ» заступник начальника Управління боротьби з кіберзлочинністю і торгівлею людьми Департаменту кримінальної міліції МВС України Руслан Пахомов розповів, що найпоширенішим видом інтернет-шахрайства, котре набуло останнім часом розмаху в усьому світі й Україні зокрема, є розміщення на спеціалізованих ресурсах оголошень з продажу автомобілів.
Зловмисники, нібито перебуваючи за кордоном, спілкуються з потенційним покупцем за допомогою електронної пошти. Вони з метою підтвердження реальних намірів придбати авто спонукають жертву спочатку переказати кошти за допомогою системи електронних платежів Western Union до країни, де перебуває продавець, не повідомляючи при цьому код трансакції. Потенційний покупець виконує вимоги шахрая і спокійнісінько чекає на авто, переконаний, що, не повідомивши «продавцеві» код трансакції, останній не зможе зняти гроші.
Саме на цьому етапі починається найцікавіше, адже не всі знають про особливості законодавства і політики компанії Western Union. У деяких зарубіжних країнах, приміром у Великій Британії, переказані кошти зловмисники таки можуть знімати з рахунку будь-якої людини, не використовуючи при цьому коду, а лише знаючи дані особи, яка переказала гроші, та їхню конкретну суму.
Хай там як, але найбільше українці потерпають від шахраїв, коли намагаються придбати у мережі інтернет дрібну побутову техніку. При цьому схема дій пройдисвітів є надзвичайно простою. Зловмисники ввічливо пропонують людям, приміром вартісну фототехніку. Коли ж знаходяться покупці, ті не менш ввічливо просять переказати гроші за товар. Ось, власне, і все: шахраї незаконно збагачуються, а люди потерпають від їхніх дій.
Наталія Фурманюк, начальник Управління статистичної інформації Головного управління інформаційного забезпечення Головного штабу МВС України, доповнює сумну картину, пов'язану з інтернет-шахрайствами, не менш сумною статистикою. «Цьогоріч у сфері використання електронно-обчислювальних машин, комп'ютерів, систем та комп'ютерних мереж і мереж електрозв'язку скоєно 129 злочинів,— повідомила вона.— А ось минулого року подібних злочинів було зареєстровано ще більше — 190».

«Люди самі винуваті»
Павло Сідельов, голова Асоціації учасників електронного бізнесу України, погоджується з правоохоронцями. «Тільки-но потрібно переказати гроші до Зімбабве на ім'я отримувача в Нікарагуа — ви можете й справді отримати порожню коробку. І, вибачте, будете самі винуваті,— застерігає він.— При цьому варто пам'ятати, що в Україні останні п'ять років темпи розвитку інтернету — найбільш високі в Європі, тому шахрайств з використанням комп'ютерних технологій слід очікувати й надалі».
Про проблему інтернет-шахрайств добре знають і в МВС. Руслан Пахомов, досвідчений експерт з кіберзлочинності, каже, що виявити електронних шахраїв не так уже й складно. Набагато важче потім довести, що ці люди є злочинцями. Досить непросто провести їх через усі ступені правоохоронної системи: слідство, прокуратуру і суд.
Водночас працівники міліції переконані, що ефективно протистояти інтернет-шахраям таки можна. Приміром, лише минулого місяця черкаські і дніпропетровські стражі правопорядку по гарячих слідах затримали одразу кількох зловмисників, які за допомогою комп'ютерних технологій незаконно збагатилися за рахунок співвітчизників.
А ось оперативники Гадяцької міліції на Полтавщині пішли ще далі і виявили оборудку двох місцевих мешканців, які через мережу інтернет шахрайським шляхом заволоділи грошима однієї з іноземних фірм. 34-річного Віктора і 31-річного Олега раніше вже притягували до кримінальної відповідальності. Однак, вийшовши на волю, чоловіки відповідні висновки зробити не поспішали. Натомість вони створили приватне підприємство, яке мало постачати брикети альтернативного палива до країн Європи. Новоявлені нувориші через мережу інтернет пропонували продукцію тільки іноземним компаніям. Невдовзі одна із зарубіжних фірм зацікавилася пропозиціями «бізнесменів» — іноземців задовольняла якість палива, і вони вирішили співпрацювати з українцями.
Через якийсь час зробили перше замовлення. Однак у кримінальників була умова — перш ніж вони мали поставляти товар за кордон, замовник мав внести передоплату — 1530 євро. На це закордонні замовники погодилися й переказали гроші на зазначений рахунок в одному з українських банків. А ось продавці альтернативного палива відправляють свій товар і досі. За цим фактом правоохоронці порушили кримінальну справу. Триває слідство.

«Не віддавайте гроші будь-кому»
Тож чи буде знайдено вакцину від інтернет-шахрайства? Віктор Золочевський, директор хмельницької компанії «ВебТраст Україна», в ексклюзивному коментарі «ДУ» розповів про новий сервіс фірми під назвою «мейд ін юкрейн». «Ми перші, хто впроваджує своєрідний «сертифікат сайту»,— говорить він.— Мета нового продукту — скоротити кількість інтернет-шахраїв та псевдосайтів. Нова технологія перевірки веб-сайту і передусім його власника дає змогу ідентифікувати і відрізнити один інтернет-ресурс від іншого, навіть ідентичного. На практиці це означає, що користувач, потрапивши на сайт із знаком верифікації Webtrust@Ukraine, може бути впевнений у легальності його власника та відповідальності за інформацію, розміщену на сайті».
Водночас хмельницькі розробники «сертифіката сайту» запевняють, що їхній продукт неможливо підробити.
Натомість пан Пахомов наполягає на тому, що допоки даний продукт хмельничан стане відомим усім українцям, варто при купівлі товарів у мережі інтернет бути надто пильним і самотужки вчитися виявляти непорядних торговців. «Насамперед, на сайті, окрім мобільних номерів, має бути вказаний міський,— каже він.— Бажано побачити на цьому інтернет-ресурсі й адресу офісу. Це знадобиться для приймання претензій-побажань».
Правоохоронці також радять покупцям здійснювати покупки лише у відомих інтернет-магазинах і не спокушатися на занижену ціну. У разі доставлення вам товару потрібно ретельно оглядати його, перевіряти в присутності кур'єра робочий стан та комплектацію. І завжди вимагати чек про оплату з чітким відбитком печатки суб'єкта господарювання, який реалізував товар.
Якщо у покупця є претензії до інтернет-магазину, він може подати скаргу до місцевого управління зі справ споживачів або ж до міліції, коли є підозра, що продавці товару — шахраї.

Іван КУЛЕХА
також у паперовій версії читайте:
  • ХРОНІКА ПРИГОД
  • У ТЕМУ!

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».