Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ЯК ЗБЕРЕГТИ СТРУНКУ ФІГУРУ?
Нині майже на всіх телеканалах крутять численні програми, де зірки шоу-бізнесу готують корисну їжу, а фахівці краси — дієтологи, косметологи та інші спеціалісти — діляться секретами збереження молодості. Рейтинги цих (здавалося б, дуже банальних) проектів у телеефірі чи не найвищі. Це свідчить про те, що бути стрункими і привабливими бажають усі жінки, особливо якщо їм уже за...

Ми теж вирішили взяти участь у розв'язанні цієї важливої проблеми. Із запитанням — як все-таки зберегти струнку фігуру? — звернулися до доцента кафедри гігієни харчування Національного медичного університету імені О. Богомольця, кандидата медичних наук Олени Кузьмінської.
— Чому людина набирає вагу?
— Найпершою причиною є зменшення витрати енергії. Приблизно кожні десять років витрата енергії людини зменшується на 10 відсотків (тобто не так активно працюють функції дихання, серцево-судинна система, уповільнюється обмін речовин). За цей період середня вага людини збільшується на десять відсотків. Зв'язок очевидний: якби з віком рівень обмінних процесів в організмі не уповільнювався, такої тенденції, напевно, не було б узагалі. Гладшають через це і чоловіки, і жінки. Але в жінок є й інші причини для збільшення ваги.
— І які ж?
— Збільшується вага під час вагітності та годування грудьми, коли відбувається зміна гормонального статусу, і організм починає «запасати» жир. Особливо страждають від цього жінки, схильні до повноти. Ризик поповнішати значно підвищується також під час клімаксу, причому це актуально не лише для жінок, а й для чоловіків. Причина та ж сама — гормональна перебудова організму і «перемикання» обміну речовин на накопичення жиру.
— Інколи доводиться чути, що «всі хвороби від нервів». Наскільки це актуально щодо проблеми зайвих кілограмів?
— Так, існує ще й психологічна причина. Про неї відомо значно менше, ніж про дві попередні. Ім'я їй — занепокоєння і гарячкуватість молодості. До 20–30 років людина постійно розвивається: вона вчиться, закохується, створює сім'ю... Отже, є всі умови для підтримки високого психологічного і загального тонусу в цілому. У такому стані великі енергетичні витрати неминучі. З віком життя зазвичай стає більш рутинне, набуває циклічного характеру: діти — дім — робота — сім'я. Та як відомо, одноманітність не додає ентузіазму і заважає розвитку. Як наслідок — зниження тонусу і обмеження рухової активності. Якщо радощів і захоплень замало, їжа може взагалі стати одним з основних джерел задоволення. Причому їжі насиченої — солодкої і жирної — потрібно більше, аби компенсувати відсутність інших радощів та інтересів. Зрозуміло, до чого це призводить.
— Наскільки виправдані думки, що схильність до зайвої ваги закладено генетично, і нічого тут зробити не можна?
— Усі, навіть найздоровіші люди, запрограмовані на вікове збільшення ваги. У юності стреси змушують нас худнути. Гормони й адреналін руйнують в організмі клітини та тканини. Деякий час організм протистоїть атаці адреналіну, але, чим старші ми стаємо, тим складніше йому це робити. І приблизно від 35 років, потрапляючи у стресову ситуацію, навпаки — починаємо набирати вагу. А щодо генів, то, звісно, у худорлявих, не схильних до повноти батьків, зазвичай, і діти стрункі до старості. Що ж у цьому незвичайного? Невипадково народна мудрість свідчить: «Хочете знати, який вигляд матиме ваша дружина у зрілому віці, погляньте на її матір». А щодо неминучості погладшати і втратити привабливість для дочок повних мам, тут справа, насамперед, у них самих. Самоконтроль, уміло підібраний раціон харчування, фізична і соціальна активність навіть на пенсії — гарантія стрункості для кожної жінки!
— А наскільки ефективні численні «диво-дієти», що рекламують у пресі і на ТБ?
— Дієти і справді допомагають підтримувати себе у формі. Вони рятують в екстрених ситуаціях — перед відповідальним побаченням, святом, весіллям. У всьому світі немає, напевно, жодної жінки, яка хоча б раз у житті не сиділа на дієті. Але якщо в молодості дієта — помічник і друг, то в старості вона зіграє злий жарт. Чим частіше сидиш на дієтах, тим більша ймовірність, що з віком гладшатимеш. Після дієти раціон харчування стає звичайним, однак організм не встигає налаштуватися на новий лад і так само повільно спалює калорії.
У людей до 25 років обмінні процеси в організмі працюють на повну силу і перебудовуються швидше. З віком витрата енергії і так уповільнюється, а часта зміна дієт уповільнює її ще більше. Як наслідок — з'являються зайві кілограми, скинути які власними зусиллями стає практично неможливо.
Лише помірне харчування протягом усього життя і розвантажувальні дні — шлях до стрункої фігури і зараз, і в майбутньому.

Бесіду вів Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • ПРИЧИНИ ПРОБЛЕМ ЗІ ШЛУНКОМ І ТРАВЛЕННЯМ
  • ІМУНІТЕТ І МЕНЮ
  • ПОВАЖАЙМО ТОПІНАМБУР!
  • ТРИВАЛІСТЬ СНУ ПОВ'ЯЗАНА З ГЕНАМИ
  • ВОДА З-ПІД КРАНА ЗАГРОЖУЄ ЖИТТЮ
  • ЧОРНИЙ ХЛІБ У ПРОФІЛАКТИЦІ РАКУ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».