Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); ПРОБЛЕМА
ЯК НА ВІЙНІ...

В Одесі знову стріляли. Днями тут із десяток місцевих здорованів гамселили один одного до кривавого місива. Правоохоронці, які прибули на «розбірки» молодиків, змушені були... стріляти у повітря. Тож із бешкетників ніхто не постраждав. Однак, припускаю, лише тому, що зброєю послуговувалися спеціально навчені люди.
Утім, подібне навряд чи можна сказати про цьогорічний інцидент, що стався навесні у столичному ресторані «Алігатор». Події тут розгорталися, як у американському бойовику. Дехто стріляв, а хтось від болю лементував, потім падав на холодну підлогу, б'ючись у конвульсіях.

В УКРАЇНІ З ТРАВМАТИЧНОЇ ЗБРОЇ ПРОДОВЖУЮТЬ ВБИВАТИ І КАЛІЧИТИ ЛЮДЕЙ
За обрaзу — кулю в живіт!
Київські правоохоронці про це бойовисько повідомили коротко. «Чоловік прийшов до ресторану на побачення зі своєю коханою,— заявляв начальник прес-служби столичної міліції Володимир Поліщук.— Через деякий час він почув, як відвідувачі ображають його дівчину. Зав'язався конфлікт, під час якого юнак не стримався, вихопив пістолет і почав стріляти у присутніх».
А ось ще резонансний випадок, що теж трапився у столиці, неподалік Ленінградської площі. Хлопець із дівчиною перебігали дорогу в неустановленому місці. Конфлікт із водієм спричинив до того, що власник машини, не довго думаючи, вихопив пристрій для відстрілу патронів, споряджених гумовими кулями, і зі словами «ты мне сейчас за все ответишь» поцілив юнакові в груди.
Він це зробив із близької відстані, без жалю і на очах у коханої! Звідки така жорстокість? Пораненого «швидка» доправила до лікарні, проте життя молодої людини врятувати, на жаль, не вдалося. Зловмисника затримали — йому інкримінують умисне вбивство, що «тягне» на 15 років позбавлення волі.
Жахливі історії. І в них мене найбільше турбує ось що: чи лататимуть лікарі, приміром, уже завтра постріляних, а батьки ховатимуть власних чад? Схоже, що так. Зброєю травматичної дії дедалі частіше калічать і вбивають людей. Правоохоронці зазначають: цьогоріч із застосуванням зареєстрованої зброї скоєно 30 злочинів!
Ще більше подібних злодіянь чинять із незареєстрованих вогнестрілів. Загалом упродовж 2008–2011 років до автоматизованого обліку «Кримінальна зброя» внесено відомості щодо 758 одиниць пристроїв, що були вилучені з незаконного обігу. Здебільшого йдеться про пістолети турецького виробництва «Зоракі».
Психологи також занепокоєні бажанням людей придбати зброю. Світлана Хоркава, провідний спеціаліст відділу соціальної роботи Ужгородського міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, вважає, що ця проблема актуальна, адже нестабільна ситуація в країні, низький матеріальний рівень громадян, безробіття та відчай часто призводять до того, що люди беруться за зброю і крадуть, нападають, вбивають.
«Українці перебувають в економічній та соціальній депресії,— зауважує психолог Хоркава,— а давати людині в такому психологічному стані зброю (навіть травматичну!) дуже небезпечно».

На ринку зброї— правове беззаконня
Нещодавно Верховна Рада України ухвалила за основу проект закону «Про обіг зброї невійськового призначення» № 2105 від 09.02.2009 року, який дає право фізичним особам мати у власності травматичну зброю несмертельної дії. За ухвалення такого рішення проголосувало 318 народних обранців. Чи не означає це, що найближчим часом українці почнуть масово озброюватися? Із цього приводу особливо ратують зброярі, які всіляко підтримують легалізацію прихованого носіння пістолетів травматичної дії. «У країнах, де діє подібний закон, злочинність набагато нижча,— аргументує Ігор Скульський, голова регіонального відділення української асоціації власників зброї.— А самі люди, озброєні активними засобами захисту, почуваються спокійніше».
Тим часом Геннадій Москаль, колишній заступник міністра внутрішніх справ, а нині народний депутат, розтлумачує зброярам. «Якщо цей закон вступить в силу, то можна буде очікувати криваве побоїще,— стверджує він.— У наших людей, по-перше, немає правової культури, а по-друге, зброя ніколи не була засобом самооборони. Тільки за чотири місяці нинішнього року 120 злочинів скоєно із застосуванням вогнепальної зброї й вибухівки. Це що, мало?».
Чи не найкраще проблему використання зброї, як на мене, характеризує Василь Грицак, народний депутат України, один із розробників закону про обіг зброї. «Наразі «травматику» може отримати обмежене коло осіб: правоохоронці, держслужбовці, військові, журналісти, дружинники,— говорить він.— А скільки людей нині має зброю травматичної дії. Я вам відповім: дев'ять мільйонів! Це в нас стільки журналістів, міліціонерів і держслужбовців? Зовсім ні, ці люди озброїлися за підробленими посвідченнями. Наразі в Україні немає загального реєстру, єдиної бази обліку травматичної зброї».
А ось Валерій Бевз, колишній керівник вінницької міліції, а нині керівник парламентського Комітету з боротьби з організованою злочинністю і корупцією, проблему бачить трохи інакше. «Зараз у нас твориться беззаконня,— заявив він журналістам.— Усі стріляють, як хочуть. Зброю травматичної дії видають для самооборони, а у нас стріляють по людях у п'яних бійках».
Наостанок депутат додав, що видача зброї насправді має бути суворою, однак пістолети чомусь потрапляють в руки всім охочим.

Як вирішувати проблему?
Тож чи насправді ситуація з використанням травматичної й незареєстрованої зброї настільки плачевна, «Демократична Україна» поцікавилася в людини, яка про цю проблему знає майже все. Це полковник міліції Валентин Медвідь, заступник начальника Департаменту профілактики правопорушень, начальник управління дозвільної системи, ліцензування та державного охоронного нагляду МВС України. «Наразі на руках у населення понад 166 тисяч спецзасобів — пістолетів і револьверів травматичної дії,— зазначає Валентин Олександрович.— Як свідчить статистика, із використанням зареєстрованої зброї та спецзасобів скоєно 9% злочинів загальної кількості протиправних дій з її застосуванням. Водночас в Україні щоденно відбувається 20–30 дорожньо-транспортних пригод, однак вони не мають такого резонансу, як скоєння злочинів із застосуванням «травматики».
З метою правового регулювання відповідальності власників спеціальних засобів активної оборони та посилення адміністративної відповідальності за незаконне придбання, зберігання, носіння і використання таких спецзасобів і зброї розроблено проект закону «Про внесення змін та доповнень до статей 174, 190, 191, 192, 193, 194 і 195 кодексу України про адміністративні правопорушення», який 7 жовтня цього року ухвалено у першому читанні. Документ передбачає посилення відповідальності власників травматичної зброї та збільшення сум штрафів за правопорушення».
Рецептом вирішення нагальної проблеми ділиться народний депутат Валерій Бевз. «По-перше, потрібно збільшити штрафи і дозволити міліції вилучати зброю, з якої незаконно стріляли,— каже він.— А по-друге, видавати «травматику» з обережністю».
Свого колегу підтримує давній опонент нинішніх представників МВС генерал-лейтенант міліції Геннадій Москаль. За його словами, вирішити проблему з незаконним використанням травматичної й пневматичної зброї можна завдяки суворому обліку та видачі дозволів на ці види зброї. Щоб не було, як зараз, коли навіть підліток може купити в магазині будь-яку пневматику. А потім вийти у двір і стріляти по котах, собаках, а іноді навіть по однолітках.
Як бачимо, питання легалізації прихованого носіння короткоствольної зброї досі залишається відкритим. У цієї актуальної проблеми є свої прихильники і противники. Втім, у Верховній Раді України підтримувати певну ініціативу не поспішають.

«травматиків»
Пістолет Макарова

Усі «ПМ» гумостріли, що виробляють в Україні, практично однакові. Найбільш близьким аналогом цієї зброї вважається популярний в Україні пістолет «ВІЙ». Травматичну зброю виготовляють зі сталі й заявлений її ресурс зброї становить п'ять тисяч пострілів (калібр — 9 мм; довжина — 161 мм; товщина — до 30 мм; вага без патронів — 630 г; дальність ефективної дії — до 7 м; ємність магазина — вісім або десять патронів; ціна — від 2500 грн).

«Форт-12Р»
Травматичний пістолет «Форт-12Р» призначено для самооборони і стрільби травматичними набоями. Від 1999 року зброю виготовляють у Казенному науково-виробничому об'єднанні МВС України «Форт» (м. Вінниця), основною спеціалізацією якого є виробництво вогнепальної зброї й різних спецзасобів для працівників правоохоронних органів та інших силових структур (калібр — 9 мм; довжина — 180 мм; товщина — 32 мм; вага без патронів — 830 г; дальність ефективної дії — до 7 м; ємність магазина — 12 патронів; ціна — від 2800 грн).

Zoraki-925
Не заборонений, однак небезпечний стартовий пістолет. Легким рухом руки зброя перетворюється на травматичну, що стріляє гумовими кулями в одиночному і автоматичному режимі. Незважаючи на свій агресивний вид, пістолет-кулемет легкий і зручний у використанні (калібр — 9 мм; довжина —191–202 мм; товщина — 35 мм; вага без патронів — 800 г; ємність магазина —16–25 шт.; ціна — від 1600 грн).

Іван КУЛЕХА
також у паперовій версії читайте:
  • П'ЯТЬ ПРАВИЛ ПРАВИЛЬНОГО ПОВОДЖЕННЯ З ГРІШМИ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».