Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
ПАТРІАРША МОЛИТВА ЗА МИР
Днями патріарх Російської православної церкви Кирило відвідав Сирію та Ліван. Його перебування в цих біблійних місцях збіглося з черговим етапом загострення конфліктів у регіоні.

Зокрема, патріарше відвідування Сирії супроводжувалося інформацією про призупинення членства Сирії у Лізі арабських держав. Дамаск одразу звинуватив в ухваленні цього рішення Катар, який вважається разом із Саудівською Аравією головним «спонсором» акцій протесту проти президента Башара Асада. Не менш напруженими залишаються сирійсько-турецькі відносини, особливо після того, як прихильники Асада розгромили турецьке дипломатичне представництво.
Загалом виключення Сирії з Ліги арабських держав можна розглядати як прелюдію до іноземної військової операції проти Асада. Однак, на відміну від лівійського полковника Муаммара Каддафі, котрий вступив у конфронтацію, не маючи надійних союзників, сирійський президент спирається на союз із Іраном.
Тож можлива «гуманітарна» військова операція у Сирії неминуче означатиме вже не локальний, а повномасштабний регіональний конфлікт із найгіршими наслідками. Тому в арабському світі немає одностайної позиції щодо такого варіанта зміни влади у Сирії. Зокрема, проти іноземного військового втручання у сирійські справи виступив Єгипет.
Конфлікт навколо Сирії загострюється водночас із подальшою дестабілізацією відносин між Ізраїлем та арабським світом. Наприкінці минулого тижня Рада Безпеки ООН не змогла ухвалити консолідоване рішення щодо вступу до ООН Палестини. США наклали на відповідний проект резолюції своє вето. Аби зняти напруження, Ізраїль навіть дозволив контрольоване завезення гуманітарної допомоги до блокованого сектора Газа.
Одначе правлячий там рух «Хамас» насправді бачить вирішення ситуації у провокуванні ізраїльсько-іранської війни, готуючись відкрити проти Ізраїлю «другий фронт». Сполучені Штати висловили стурбованість Ізраїлю з приводу його небажання консультуватися з Вашингтоном стосовно підготовки попереджувальних бомбардувань іранських ядерних об'єктів.
Іранські військові прогнозують, що таке розгортання подій можливе вже на цьогорічне Різдво, коли християнський світ буде святкувати, а на Святу землю може прийти апокаліпсис. Тому молитви патріарха Кирила за мир у світі як ніколи актуальні. Головне, аби їх почули як на небесах, так і на землі.
також у паперовій версії читайте:
  • «БОЇ» ЗА ЄВРО
  • КІНЕЦЬ ЕПОХИ БЕРЛУСКОНІ
  • ТИХООКЕАНСЬКА СПІВПРАЦЯ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».