Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СУСПІЛЬСТВО
СПРАВА ТИМОШЕНКО ОЧИМА ГРОМАДЯН
Соціологічна група «Рейтинг» продовжує досліджувати настрої громадян навколо справи Тимошенко (перші результати було представлено наприкінці вересня 2011 року).

Через місяць після оголошення вироку більшість українців продовжує визнавати вину Ю. Тимошенко у «газовій справі», але при цьому вважає цю справу політичною і наполягає, що місце екс-прем'єра — на свободі.
Думки з приводу того, чи повинна екс-прем'єр мати право брати участь у виборах-2012 і чи є коментарі європолітиків втручанням у справи України, розділилися майже порівну.
Динаміка вказує на те, що справа Тимошенко з економічної чи антикорупційної площини переходить на ідеологічну. На думку більшості, останнє рішення у цій справі — за Президентом, а не за судами чи прокуратурою.
Як і місяць тому, респонденти вважають Ю. Тимошенко радше винною (44%) у перевищенні влади або службових повноважень під час підписання газових угод 2009 року з Росією, ніж невинною (36%). Кожен п'ятий не визначився з цього питання.
Водночас лише чверть (24%) громадян підтримує вирок у справі Тимошенко щодо газових угод у вигляді позбавлення волі. Більшість (52%) наполягає на пом'якшенні або скасуванні вироку. Так, 12% опитаних підтримують умовний вирок або амністію після рішення суду про позбавлення волі; 21% вважають, що потрібно визнати: газові угоди 2009 року невигідні для України, але кримінальну відповідальність з Тимошенко потрібно зняти; ще 18% — зняти усі обвинувачення з екс-прем'єра. 22% респондентів не визначилися з цього питання.
Як і місяць тому, лише близько чверті (27%) вважає, що кримінальна справа проти Ю. Тимошенко — це радше дотримання законності, натомість більшість (54%) переконана, що це політичні переслідування. Ще 19% не визначилися з означеного питання.
Понад половина (51%) опитаних вважає політичним переслідуванням і нову кримінальну справу проти Ю. Тимошенко, порушену за перекладання боргів корпорації ЄЕСУ на бюджет України. Тільки 28% упевнені, що нова справа є, певніше за все, дотриманням законності.
Таким чином, справа Тимошенко у сприйнятті громадян України чим далі, тим більше стає політичною і може підсилювати регіональний розкол. На це вказує, зокрема, регіональна динаміка. Лише на Донбасі та Півдні кількість людей, котрі вважають Тимошенко винною, зросла. У решті регіонів, у тому числі на Сході,— зменшилась і відповідно зросла кількість опитаних, які не визнають вини екс-прем'єра. На Донбасі чисельність тих, котрі підтримують позбавлення волі Тимошенко, перевищує кількість тих, які наполягають на пом'якшенні або скасуванні вироку. В решті регіонів — навпаки. Думка про політичні переслідування домінує в усіх регіонах, окрім Донбасу.
Тож загалом 42% респондентів вважають, що Ю. Тимошенко має брати участь у парламентських виборах 2012 року, 40% — ні. 18% — не визначилися з цього питання.
Право на участь Ю. Тимошенко у наступних виборах підтримує 100% прихильників «Батьківщини», близько 60% прихильників «Свободи», «Громадянської позиції», «Фронту змін», понад половина прихильників партії УДАР, третина «проти всіх» і «невизначених», лише 9% прихильників Партії регіонів.
Більшість опитаних (41%) вважає, що остаточне рішення у справі Ю. Тимошенко (вийде вона на свободу чи ні) залежить тільки від Президента В. Януковича.
46% опитаних переконані, що після зміни влади в країні так само будуть порушувати кримінальні справи проти представників нинішньої влади. Не згодна з цим лише третина. Ще 21% — не визначилися з цього питання.
У те, що після зміни влади в країні так само будуть порушувати кримінальні справи проти представників нинішньої влади, найменше вірять прихильники Партії регіонів і «Батьківщини», а найбільше «Свободи», «Громадянської позиції» та УДАРу.
Респонденти (40%) упевнені, що коментування політиками Європейського Союзу вироку в справі Ю. Тимошенко не є втручанням у внутрішні справи України. Трохи менш ніж 36% вважають це втручанням у справи України. Чверть не змогла відповісти на це запитання.
При цьому 40% позитивно ставляться до того, що політики ЄС коментують вирок у справі Ю. Тимошенко і 31% — негативно. Водночас для 15% це байдуже і ще 15% не визначилися з цього приводу.



[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]

[an error occurred while processing this directive]
також у паперовій версії читайте:
  • ГРОМАДСЬКІ СПОСТЕРІГАЧІ Б'ЮТЬ НА СПОЛОХ
  • У ФОКУСІ ЗАРУБІЖНИХ ЗМІ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».