Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СПОРТ
НАЗУСТРІЧ ЄВРО-2012: СТОЛИЧНА ФЕЄРІЯ, ЛЬВІВСЬКА ТРАДИЦІЯ
Футбольна збірна України провела два контрольні поєдинки, що стали першими для стадіонів, які наступного літа прийматимуть фінальну частину чемпіонату Європи 2012 року.
Арени в Києві та Львові загалом виявилися готові прийняти відповідальні матчі, а національна команда нарешті показала, за рахунок чого вона може перемагати європейських середнячків і давати бій визнаним фаворитам.

Головним секретом команди Олега Блохіна, як зразка 2006-го, так і нинішньої, є самовіддача. Хтозна, чому так мотивувати своїх підопічних не могли Михайличенко з Калитвинцевим, але факт кращої мотивації нинішнього складу «синьо-жовтих» незаперечний. Це дивно з огляду на те, що в команді небагато новачків — таких, як полтавці Селін чи Безус.
У поєдинку проти збірної Німеччини, який відкривав нову футбольну історію столичного стадіону «Олімпійський», наставники українців опинилися в непростій ситуації. Через травми та хвороби одразу кілька лідерів стало поза грою. За їхньої відсутності Блохін довірив вихід на поле таким виконавцям: Рибка, Бутко, Кучер, Ракицький, Селін, Ярмоленко (Алієв, 82), Тимощук, Безус (Назаренко, 39), Коноплянка (Федецький, 90+2), Мілевський (Девіч, 66), Шевченко (Гай, 66).
Головний тренер триразових чемпіонів світу та Європи Йоахім Льов після успішного отримання путівки на Євро-2012 віддав перевагу експериментам. Тому в Києві уболівальники не побачили в стартовому складі, приміром, досвідчених Мірослава Клозе і Лукаса Подольськи, які цього вівторка вийшли в основному складі в поєдинку з голландцями (до речі, бундестім розгромив «помаранчевих» із рахунком 3:0). Проти українців і збірної Нідерландів через ушкодження не зіграли капітан і віце-капітан — Філіп Лам і Бастіан Швайнштайгер.
Проте і без цих виконавців склад гостей був кваліфікованим: Цілер, Боатенг, Бадштубер, Гуммельс, Аого, Хедіра (Рольфес, 46), Езіл (Подольськи, 66), Треш (Шуррле, 46), Кроос (Бендер, 87), Гьотце (Мюллер, 66), Гомес (Какау, 83).
Половина першого тайму минула без забитих м'ячів — на висоті були голкіпери, форвардам не щастило. Першими змогли знайти ключі до воріт суперника наші співвітчизники — у блискучій контратаці. На 28-й хвилині Шевченко довгим діагональним пасом знайшов на правому фланзі Мілевського, котрий, побачивши забігання Ярослава Ракицького, віддав йому на хід. Захисник «Шахтаря» переграв свого візаві та зробив передачу на Ярмоленка, і киянин не схибив, відкривши лік голам на оновленому стадіоні — 1:0.
Наступну результативну атаку також розпочав Мілевський. Проте цього разу Артем віддав пас на хід Євгенові Коноплянці. Хавбек «Дніпра» пройшов на швидкості півполя, увірвався до володінь Цілера, обійшов його та спокійно забив другий гол. Від такого розгортання подій «Олімпійський» вибухнув шаленими емоціями — 2:0!
Щоправда, ейфорія на трибунах трохи вщухла на 38-й хвилині, коли Тоні Кроосу вдався чудовий удар у «дев'ятку» з-за меж штрафного майданчика.
Та все ж останнє слово в першому таймі було за українцями. Сергій Назаренко, ледь вийшовши на поле замість емоційного дебютанта Романа Безуса, наважився пробити метрів із тридцяти, що не завадило йому поцілити у самісінький верхній кут воріт німців. Голкіпер «Ганновера» Роберт Цілер у цьому епізоді також виявився безсилим (3:1).
Другий тайм розпочався не менш блискавично. Два удари Андре Шуррле повз воріт Рибки Україна компенсувала нагодами Шевченка і Тимощука — гості мають бути вдячними Цілеру за те, що рахунок на табло не змінився знову.
Варто було забивати — на 65-й хвилині після розіграшу кутового і скидки головою від партнера хавбек леверкузенського «Байєра» Сімон Рольфес ледь не порвав із близької відстані сітку — 3:2.
Відігрався бундестім на 77-й хвилині, реалізувавши свою беззаперечну територіальну перевагу. Томас Мюллер, який разом із Рольфесом вийшов на заміну, знайшов щілину в захисному мурі господарів і з кута штрафного майданчика втретє примусив капітулювати Олександра Рибку (3:3).
Щойно німці відновили рівновагу, як збірна України отримала дві чудові нагоди. Спочатку Ярмоленко трохи не влучив у ворота метрів з 16-ти, а на 83-й хвилині Марко Девіч не використав вихід сам на сам із Цілером. Останній вибух господарів стався на 90-й хвилині — казкова спроба Девіча перетворилася ще на одну мить удачі воротаря «Ганновера».
Після п'ятничної феєрії на «Олімпійському» збірна вирушила відкривати «Арену Львів». Опоненти були менш титулованими, але свіжішими — минулого тижня австрійці лише тренувалися. Блохін дещо змінив склад — Дикань у воротах, польові гравці Федецький (Бутко, 46), Кучер, Ракицький, Селін, Тимощук, Ротань (Гармаш, 46), Алієв (Девич, 74), Ярмоленко (Гусєв, 64), Конополянка (Назаренко, 86), Мілевський (Шевченко, 56).
У своєму першому матчі на посаді тренера команди Австрії Марцел Коллер довірив гру таким виконавцям: Алмер, Шимель, Погатець, Фухс, Іваншиц, Арнаутович, Алаба, Гарник (Кавлак, 60), Баумгартлінгер, Предль, Янко.
Старт зустрічі краще вийшов у австрійців, проте на 18-й хвилині господарі провели чи не першу підготовлену атаку, яка виявилася результативною. Євген Коноплянка дочекався забігання лівим флангом Олександра Алієва, котрий передачею уздовж воріт вивів на удар Артема Мілевського, а форварду київського «Динамо» достатньо було лише підставити ногу — 1:0.
Після пропущеного голу гості продовжили тиск, але їм бракувало завершального удару.
Перерва, здавалося, пішла на користь господарям. До того ж Олег Блохін удався до замін, кинувши у бій молодих агресивних Богдана Бутка та Дениса Гармаша. Вже «синьо-жовті» почали домінувати на «Арені Львів», і на 51-й хвилині Бутко намагався віддати Мілевському чергову результативну передачу — гостей виручив їхній воротар Роберт Алмер.
Трохи згодом збірній Австрії ледь не вдалося впіймати суперника на контратаці — центральні захисники українців загубили Марка Янко. Той «розстрілював» Диканя метрів із чотирнадцяти та, на щастя Андрія, поцілив у нього. У відповідь Алієв подарував Коноплянці можливість вдруге засмутити Алмера, який лише в останню мить якимось дивом парирував удар хавбека «Дніпра».
На 71-й хвилині гості відігралися. Крістіан Фухс ліворуч утік від двох суперників, виконав подачу до дальньої штанги, де Ярослав Ракицький дозволив Янко пробити головою повз Диканя. Олександр Кучер намагався врятувати ситуацію, але не зміг (1:1). Невдовзі захисник «Шахтаря» залишив свою команду в меншості через другу жовту картку.
Австрійці увімкнули максимальні оберти, але забили зрештою українці. Вже на другій компенсованій хвилині Сергій Назаренко, Олег Гусєв і Марко Девіч, що також вийшли на заміну після перерви, організували другий гол у ворота Алмера — 2:1. Отже, збірна України продовжила свою виграшну серію у Львові, здобувши тут сім перемог.
також у паперовій версії читайте:
  • ФАВОРИТИ ПЕРЕМАГАЮТЬ
  • БЕЗ НАГОРОД
  • ІЗ ПРИЦІЛОМ НА ЛОНДОН

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».