Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СУСПІЛЬСТВО
ЧИ СПРОМОЖНЕ СУСПІЛЬСТВО КОНТРОЛЮВАТИ МІЛІЦІЮ?
Кількість українців, які постраждали від незаконних дій міліції цього року, на думку аналітиків, перевищила 900 тисяч, а до кінця 2011-го може наблизитися до мільйона. Про це повідомив голова правління Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів Олег Мартиненко, спираючись на дані Харківського інституту соціальних досліджень, що вивчають цю проблему.

Динаміка така: якщо два роки тому чисельність потерпілих від захисників правопорядку становила приблизно 680 тисяч, то минулого року вона досягла 800 тисяч, а в поточному — вже 900.
У свою чергу, Міністерство внутрішніх справ із цим категорично не згодне і висуває свої контраргументи, мовляв, переважна кількість випадків недоказова — заяв від більшості потерпілих громадян ані до міліції, ані прокуратури не надходило.
З'ясувати справжню картину взялися громадські організації, від 7 до 21 листопада вони проводять Всеукраїнську моніторингову кампанію «Міліція під контролем». Під час дослідження волонтери перевірять дотримання працівниками правоохоронних органів законодавства при виконанні своїх обов'язків.
Моніторинг проходить в усіх областях України за участю 47 громадських організацій і стосується передусім патрульної служби, служби дільничних інспекторів міліції, ДАІ, чергових частин. Волонтери спостерігатимуть за діями працівників міліції за допомогою відео-, фотозйомки і аудіозапису, відвідування службових приміщень підрозділів внутрішніх справ, проведення бесід тощо.
Отримана інформація увійде до звітів, які будуть проаналізовані в кожному напрямі діяльності працівників правоохоронних органів. Після аналізу результати передадуть до Міністерства внутрішніх справ, Кабінету Міністрів із рекомендаціями щодо поліпшення діяльності міліції як в окремих областях, так і в країні загалом.
За словами виконавчого директора Асоціації Вадима Пивоварова, головне завдання дослідження — довести або спростувати масовість порушень. «Адже коли відбуваються певні правопорушення, міліція зазвичай виправдовується тим, що це поодинокі випадки, мовляв, у сім'ї не без виродка. Тому ми хочемо з'ясувати, чи ці порушення системні»,— наголосив він.
Як поводитися у разі незаконних дій міліції? Олег Мартиненко рекомендує: «Якщо незаконні дії правоохоронця відбуваються на вулиці й ситуація не досягла критичної точки, треба спокійно сказати про їхню незаконність і намагатися пояснити чому.
Коли співробітник міліції вимагає пред'явити паспорт, попередьте, що ви збираєтеся зателефонувати своєму адвокатові (завжди бажано мати під рукою номер знайомого адвоката), і тільки в його присутності готові виконати вимоги, якщо вони законні. Вимагайте, щоб міліціонер назвав себе. Якщо все-таки конфлікт, унаслідок його непрофесійності або грубощів, наростає, і вас силою доправили до відділення, спокійно скажіть черговому про незаконність дій. З'ясуйте у нього прізвище правоохоронця, котрий доправив вас, щоб надалі можна було оскаржити його дії. Попередьте про свій намір чергового. Зажадайте пояснення, на якій підставі вас затримали. Вимагайте також, щоб затримання зареєстрували в журналі доставлених із точною вказівкою часу і дати, вимагайте складання всіх процесуальних протоколів. Не скандальна, але впевнена поведінка охолоджує запал міліціонерів.
Якщо незаконна дія працівником міліції здійснюється без свідків, наберіть номер «102» і повідомте про дії громадянина, «що видає себе за працівника міліції». Назвіть обставини справи, час, місце, своє ім'я і прізвище, як виглядає особа, котра затримала вас, її звання. За потреби це послужить доказом: телефонні дзвінки на «102» записують і архівують. Працівники міліції, що чинять незаконні дії, завжди намагаються це приховати. В будь-якому разі, коли ви телефонуєте на «102», поводьтеся спокійно і впевнено, в більшості випадків правоохоронець замислиться над законністю своїх дій».
«У нас люблять ставити за приклад чітку і грамотну роботу поліції в європейських країнах, на яку варто рівнятися. Однак не треба забувати, що реформування поліції в бік дотримання прав людини в цих державах не відбувалося «за клацанням пальця» або завдяки добрій волі президента. Це був тривалий період боротьби громадських організацій, судових позовів адвокатів, правозахисників-одинаків за дотримання прав людини. Оскільки ці тяжби і вимушені компенсації потерпілим призводять до величезних втрат із бюджету поліції, прийшло розуміння того, що несприятлива її робота економічно невигідна, крім того, від роботи поліції багато в чому залежить імідж держави»,— підсумував Олег Мартиненко.

Підготував Олександр КОЗЛОВСКИЙ, Укрінформ



[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]

[an error occurred while processing this directive]
також у паперовій версії читайте:
  • ХТО ВІД ЧОГО РАДІЄ
  • СУД ВИДАВ ОРДЕР НА АРЕШТ МЕЛЬНИЧЕНКА
  • ЗА ФАЛЬСИФІКАЦІЮ ЛІКІВ — ДО СУДУ
  • У ФОКУСІ ЗАРУБІЖНИХ ЗМІ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».