Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
«ХАЙ ВКУСИТЬ ВАС БДЖОЛА!»
Широка сільська вулиця залишила нас і стрімко попрошкувала далі. «Зараз буде диво! — загадково сказав мені мій гід Сашко, коли ми входили до невеликого, проте зі смаком упорядкованого та засадженого різними деревами й квітами двору.— А ось і господарі».

На наш «Добридень» пані Світлана запропонувала: «Розмова потім. А спочатку давайте у вулик».
Після невеликого інструктажу (не брати із собою мобілки тощо) мені допомогли вмоститися на лежак у дерев'яній халабудці, що вивершувалася над трьома щільно припасованими один до одного і скріпленими вуликами, полотняну шторку на вході затулили, і я справді опинилася в іншому світі. Було затишно і тепло, пахло медом, прополісом і ще чимось приємним; піді мною розмірено гули бджоли, і в решіточку біля голови було видно їхню заклопотану метушню; ураз кудись зникли всілякі думки-тривоги, і я незчулась, як Орфей відірвав мене від землі. То був навіть не сон, а якийсь солодкий освіжаючий політ. Відчуття після нього — дивовижна легкість і спочилість, ніби знято з пліч кілька років...
Потім нас запросили до невеликої, зсередини обшитої деревом прибудови біля хати. Там пахло цілющим зіллям, на стінах висіли українські тарелі й картини, а підлогу було встелено свіжою осокою. На круглому столику з'явився мед і до меду, і можна було поговорити.
Слово за словом, і ми дізнаємося чимало цікавих та корисних для себе речей: повітря вулика насичене біологічно активними речовинами прополісу, який має антимікробні властивості. Цей природний антисептик вибірково діє на мікроорганізми всередині людини: шкідливі нейтралізує, а корисні зберігає, а також сприяє нормалізації обміну речовин. Виявляється, ще три тисячі років тому в Китаї укуси бджоли були головними ліками. Може, це ще з тих часів існує побажання: «Хай вкусить вас бджола!» А нині в США за немалі гроші практикують знімати головний біль таким способом: дають потримати над головою рамку з бджолами. Та й бджолина отрута — сильний антибактеріальний і антивірусний засіб.
Справді, користі від бджіл і вироблених ними цілющих продуктів так багато, що наш відомий вчений Михайло Курик недарма сказав: «Не буде бджоли, не буде й людини».
Родину Тараненків із села Лазірки на Полтавщині — Григорія та Світлану — знають не лише в Оржицькому районі. Оскільки подружжя тримає руку на пульсі часу й читає все, що зараз друкують про бджолярську справу, то спочатку дізналися про апітерапію і зацікавилися нею, навіть хотіли поставити під вікном своєї спальні вулик, підвести від нього до кімнати трубочку та дихати випарами вулика. А десь у 2008 році відкрили вулики-лежанки, які винайшов сумський художник Микола Яровий. Загорілися і ми вивчити цю справу. Перший вулик-лежанку робили для себе, потреб своєї родини.
У Тараненків вулики-лежанки трохи інші, ніж у Ярового. Їх використовують у теплий період: від березня до кінця вересня. Сусіди й друзі лікуються в них безплатно. Часті гості на подвір'ї — школярі: слухають розповіді про бджілок, привчаються розуміти й берегти природу. На прощання щедрий господар кожному ще й невеликий щільник у спеціальній вербовій рамочці дарує.
Пасічники вважали і вважають медопродукти Божим даром і називають їх еліксиром життя, рекомендують споживати їх як їжу і ліки. А також стверджують, що немає хвороб, яких би не лікували бджоли, адже знають про цілющу дію цих комах на людський організм і постійно випробовують її вплив на собі. Спектр впливу такий: насамперед це мікровібрації, потужне біополе комах і фітонциди від бджолопродуктів, а також температура, адже бджоли постійно підтримують її у своїх хатинках у межах 36–37 градусів, тобто таку, яка відповідає людському тілу.
Мікровібрації, що їх бджоли створюють своїми тільцями і крильцями,— це своєрідний лікувальний вібромасаж. Саме його вплив відчуває людина, котра лежить на вулику. Раніше цей метод вважали шкідливим для нашого здоров'я, однак нині науковці стверджують, що мікровібрації корисні; більше того, наголошують: біологічна мікровібрація — це ресурс активного довголіття, який потрібно всіляко використовувати.
Нині у США з успіхом упроваджують лікування людини біополем бджолиної сім'ї. Почали використовувати цю методику також і в Україні. За допомогою спеціальних приладів учені з'ясували, що після сну у вулику енергетичне біополе людини зростає в п'ять разів. У 1990 році відомий апітерапевт Б. Охотський опублікував свої багаторічні спостереження за повітрям у вуликах і дійшов висновку, що в ньому є ефірні фракції нектару, аромату квітів, меду, прополісу, перги, воску, які цілюще діють на травний тракт, серцево-судинну і дихальну системи, усувають астматичні депресії. Позитивний вплив фітонцидів під час лікування алергійних захворювань та недуг, які виникли внаслідок опромінення.
Стосовно теплолікування, то це один із найдавніших і найпоширеніших методів фізіотерапії. Вчені стверджують, що підвищення температури тканин на один градус підсилює інтенсивність обмінних процесів на десять відсотків. Особливо відчутний вплив лікування вночі, коли під дашком-ліжком у вулику збирається вся бджолина родина. Загалом у вуликах-лежанках можна вилікувати ревматичні, дерматологічні, урологічні, гінекологічні, кардіологічні, ендокринологічні хвороби, є великий ефект у лікуванні нервової та дихальної систем, порушень опорно-рухового апарату. Лікує вулик-лежанка і хронічні захворювання, нормалізує потенцію в чоловіків, усуває безсоння.
Лікарі запевняють, що лікувальний сон, мед, пилок і маточне молочко можуть цілковито замінити пігулки. Таким способом до 50-х років лікували багато хвороб. Зараз бджолина терапія знову популярна. В Україні навіть почали будувати справжні бджолині санаторії. А мені дуже захотілося стати пасічником...

Наталка ПОКЛАД
також у паперовій версії читайте:
  • ХВОРОБА МОЄЇ БАБУСІ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».