Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
ПРОТИ ТЕЧІЇ
«Махмуд Аббас — найкращий палестинський лідер, з яким міг би мати справи Ізраїль, тому не можна марнувати часу. Треба швидко, але у повному секреті відновити мирні переговори»,— заявив президент Ізраїлю Шимон Перес.

Він сказав про це за два дні до звернення Аббаса в ООН про прийом Палестинської автономії. Відразу після того, ніби наперекір словам президента, уряд Ізраїлю під проводом Беньяміна Нетаньяху оголосив рішення про розбудову ізраїльських поселень в арабській частині Єрусалима.
У таких умовах похвала на адресу президента Палестинської автономії вимагає політичної мужності, але цього Пересу не бракує. Президент Ізраїлю може собі дозволити йти проти течії. Тричі він був прем'єром, був також міністром закордонних справ, фінансів і оборони. Його критикували як за надмірну ворожість до арабів, так і за підписання з ними мирних договорів.

Чия це бомба?
«Ми дуже уважно стежимо за розвитком ядерних технологій у вашому регіоні. Що Ви на це скажете?» — запитав Джон Кеннеді ізраїльського заступника міністра оборони Шимона Переса 2 квітня 1963 року.
«Можу лише запевнити, що першими ми ядерну зброю не застосуємо»,— відповів Перес, свідомий, що не може офіційно визнати, що його країна вже має атомну бомбу. А що вона є, то Перес знав найкраще, бо це він спромігся купити у французів перший реактор.
Купівлею зброї для Ізраїлю Перес займався від початку кар'єри. На молодого бойовика Хагани, який залишив у Польщі прізвище Перський, звернув увагу сам Давид Бен Гуріон. Спочатку його відправили на навчання у США, а після повернення призначили на високу посаду в міністерстві оборони.
У ті часи ні США, ні Велика Британія не поспішали допомогти євреям на Близькому Сході. Інакше чинили французи. Під впливом Переса вони погодилися продати Ізраїлю танки, ракетні системи, радари і винищувачі «Міраж», які на довгі роки забезпечили Ізраїлю перевагу у війнах з арабами. Французи також продали реактор, від якого почалась ізраїльська атомна програма.
Перші ядерні боєголовки Ізраїль створив у 1967 році, але застосовувати їх не було потреби, бо арабські армії були розгромлені протягом шести днів. Під час війни у 1973 році Перес, тоді заступник міністра оборони, пропонував застосувати атомну зброю, щоб зупинити єгипетські й сирійські війська та раз і назавжди відбити бажання арабів нападати на Ізраїль. Ізраїлю вдалося виграти без цього. Цікаво, що через 20 років той саме Перес отримав Нобелівську премію миру за внесок у розбудову миру на Близькому Сході.

Дипломатія, як війна
Після програних виборів у 1996 році Партія праці відправила Переса на політичну пенсію.
Кілька місяців раніше Перес мав найкращі шанси на перемогу. Його постійного суперника Іцхака Рабина вже не було на світі — у 1995 році він загинув від кулі єврейського екстреміста, який вважав мир з Арафатом зрадою.
Перес був упевнений у перемозі — він мав понад 20% переваги над своїм суперником Беньяміном Нетаньяху. Щоб довести, попри участь у порозумінні з Арафатом, свою твердість як політика, він наказав службі Шин Бет ліквідувати терориста «Хамасу» Яхью Айяша. Цей крок викликав реакцію терористів, які влаштували криваву лазню в Ізраїлі.
Два вибухи — в автобусі в Єрусалимі і торговому центрі у Тель-Авіві — відібрали в Переса перемогу. Рідна Партія праці нагадала йому, що за останні півстоліття лівиця зазнавала політичних поразок лише тоді, коли він був за партійним кермом, і обрала лідером Ехуда Ольмерта. У 2000 році Перес кандидував на посаду президента Ізраїлю, але кнесет обрав маловідомого Моше Кацава, звинувачуваного потім у сексуальних скандалах.
У 2007 році він урешті став президентом Ізраїлю. Нині, як багато разів у його житті, Близький Схід знову на роздоріжжі. У переддень заявки палестинців на вступ до ООН Перес, як за старих часів, вів таємні переговори з Махмудом Аббасом і обдзвонював дружніх Ізраїлю президентів, намагаючись вплинути на перебіг подій.
Цивільна людина на чолі держави, яка веде безперервну війну, Перес добре знає, що дипломатія також війна, тільки ведуть її іншими методами.

Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ПРЕЗИДЕНТОМ БОЛГАРІЇ ОБРАНО РОСЕНА ПЛЕВНЕЛІЄВА
  • НОВИЙ ПРЕМ'ЄР-МІНІСТР ЛІВІЇ
  • НЕПОВНА СПРАВЕДЛИВІСТЬ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».