Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ЧОМУ«ГЕНЕРАТОР ЕНЕРГІЇ» ДАЄ ЗБІЙ?
Якщо ви вважаєте, що особисто вас проблеми, пов'язані зі щитоподібною залозою, не стосуються, ви недооцінюєте ситуацію. В Україні 25 років тому не лише сталася техногенна катастрофа на Чорнобильській атомній станції, а й істотно змінилося місце існування і реактивність організму кожного з нас. А щитовидка, як відомо, першою реагує на подібні інтервенції — і природно-біологічного, і соціально-психологічного характеру. Отож зовсім не зайвим буде ще раз поговорити на цю тему. А допоможе нам провідний науковий співробітник Інституту ендокринології та обміну речовин імені В. Комісаренка, доктор медичних наук Андрій Коваленко.

— Щитоподібна залоза, лікарі іноді називають її «батерфляй», справді дуже схожа на метелика: «крильця» — права і ліва частки — і маленький перешийок, який з'єднує їх між собою. Важить вона всього лише 20 грамів, і її можна побачити неозброєним оком — на передній поверхні шиї в ділянці щитоподібного хряща. Вона ніжна, трепетна і водночас працелюбна, як робоча бджола. Незважаючи на такі малі розміри і уявну беззахисність, щитовидка є своєрідним «генератором енергії» людського організму. Вона виробляє гормони — тироксин, трийодтиронін і тиреокальцитонін, необхідні для роботи всіх органів і систем.
— Чому в її роботі відбуваються збої?
— У дослідників немає однозначної відповіді. Захворювання щитоподібної залози тільки в половині випадків мають спадковий характер, в інших — безперечна роль зовнішніх чинників — стресу, інфекцій, інсоляцій. З великої кількості етіологічних чинників слід відзначити екологічну й радіологічну обстановку, що постійно змінюється. Аварія на ЧАЕС, як відомо, призвела до масового ураження населення і забруднення радіоактивними ізотопами значної території.
Невтішні прогнози японських, американських і вітчизняних фахівців, які застерігали після катастрофи, що сплеск онкологічних захворювань розпочнеться через 10–15 років, на жаль, справдилися. Згідно з даними деяких досліджень, частота захворювання на рак щитоподібної залози у дітей зросла у 88,5 раза, підлітків — 12,9, дорослих — 4,6 раза.
Підвищену стомлюваність, слабкість, головні болі, зниження працездатності, дратівливість і навіть депресію люди часто пояснюють утомою. Насправді проблема може бути у щитоподібній залозі, головною особливістю захворювання якої є прихований його характер.
— А як проявляють себе патології щитовидки?
— Стан, пов'язаний зі зниженням продукування гормонів щитоподібної залози, називається гіпотиреозом. Він зустрічається у 19 на 1000 жінок і в одного на 1000 чоловіків. Найхарактернішими для цього захворювання є: слабкість і підвищена стомлюваність, особливо зранку, головні болі, болі у м'язах і суглобах, оніміння пальців, депресія, погіршення пам'яті.
— А як себе почувають ті, у кого підвищений рівень гормонів щитовидки?
— Це порушення називається гіпертиреозом, воно зворотнє гіпотиреозу. Люди стають більш дратівливими і запальними, худнуть, з'являється постійне спітніння, серцебиття, підвищена температура тіла. Це вже ознаки підвищеної функції щитоподібної залози, яка здатна викликати навіть безпліддя. На щастя, зараз розроблені високочутливі методи визначення гормонів. Вони дають змогу виявити навіть найнезначніші зміни, а отже, вчасно помітити приховані порушення функції щитоподібної залози і розпочати лікування.

Розпитував Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • ПРОВОКАТОР РАКУ
  • КАРТОПЛЮ РЕАБІЛІТОВАНО
  • ПОТЕНЦІЙНО НЕБЕЗПЕЧНІ ГРИБИ
  • БЕРЕЖИ НІС ЗМОЛОДУ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».