Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); КУЛЬТУРА
«ВАРШАВСЬКА БИТВА. 1920» У СВІТОВОМУ ПРОКАТІ
Новий фільм знаменитого польського режисера Єжи Гофмана з інтересом приймають у світі. Про це йшлося на прес-конференції в Києві, що пройшла в межах 41-го кінофестивалю «Молодість». Стрічка, знята в 3D, стала відкриттям кінофестивалю. Вона про важливу, але маловідому подію в історії Європи — про останній етап російсько-польської війни. Розв'язавши її, СРСР сподівався пройти через Польщу до Німеччини, щоб розпочати там соціалістичну революцію.

«У Польщі за три тижні фільм побачили більш як мільйон глядачів. І відвідуваність не знижується. Хоч критика мене не полюбляє, глядач на фільм іде»,— зазначив Гофман. Після столиці Польщі прем'єра «Варшавської битви. 1920» відбулася у Великій Британії — там стрічку побачили водночас у 21 місті. «Англійська критика прийняла її більш ніж на ура, порівнюючи з успіхом картин «Кабаре», «Врятувати рядового Райана», відзначаючи гру акторів, технічні досягнення, називаючи фільм народною епопеєю»,— зазначив режисер.
Минуло майже два тижні, як прем'єра пройшла у Чикаго, далі фільм демонструватимуть у Лос-Анджелесі, Нью-Йорку та інших містах США. За словами Єжи Гофмана, відгуки американської критики чудові. «Є величезна зацікавленість історією, якої вони не знали. Вони зауважують, що ніколи країни, котрі не пережили комунізму, не змогли б так розрахуватися з комунізмом, як зроблено в цьому фільмі»,— наголосив Гофман.
Проте, сказав він, у цьому фільмі історія — тільки фон. Картина розповідає про долі людей, які потрапили у найстрашніші жорна смерті через рішення тих, хто був нагорі. З одного боку, це політбюро у Москві, з іншого — Пілсудський у Бельведері. Людям, котрі пережили Першу світову війну 1914–1918 років, довелося знову йти на смерть.
Режисер багато років виношував ідею фільму. «Існує кілька тем, що гідні кіно, але які не було порушено: Варшавське повстання, битва під Монте-Касіно, Варшавська битва 1920 року. З усіх цих великих подій одна була хоч короткочасною, але все-таки перемогою і давала шанс на оптимізм. Саме ця битва затримала похід комунізму і мету Кремля перекинути революцію спочатку на Європу, а потім на весь світ»,— підсумував Єжи Гофман.

Валентина ПАЩЕНКО, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • СЛОВО, ЯКЕ ПРИХОДИТЬ ЗВІДКИСЬ...
  • ПРОМЕНИСТІ КОНЦЕРТИ
  • МОЛОДЕ — НЕ ЗЕЛЕНЕ
  • ЗМАГАЛИСЯ СУЧАСНІ ДРАМАТУРГИ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».