Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СПОРТ
ІСТОРИЧНА ПЕРЕМОГА «МЕТАЛІСТА», або НАРОДЖЕННЯ ТРЕТЬОЇ СИЛИ
Під керівництвом Мирона Маркевича «Металіст» жодного разу не перемагав. Найбільшим досягненням харків'ян у цих поєдинках були нічийні результати. І ось нарешті ця неприємна традиція для слобожанських футболістів обірвалася навіть не на домашньому стадіоні, а на полі суперника у Донецьку.

Перед зустріччю на «Донбас-Арені» здавалося, що перевага повинна бути на боці господарів передусім через те, що вони мали на відпочинок ледь не на дві доби більше. Єврокубковий поєдинок «Шахтар» провів ще в середу, до того ж на своєму стадіоні, тоді як підопічні Мирона Маркевича грали в четвер, та ще й у Швеції. Тож харків'яни замість відпочинку мандрували з Мальме додому, а потім до Донецька.
Утім, на полі виявилося, що сил і бажання битися у «жовто-синіх» більше, ніж у «помаранчево-чорних». Складалося враження, що «Металіст» чітко знав, що робити для перемоги. Він не прагнув домінувати на полі впродовж усього матчу, зате грав концентровано в захисті, не гребуючи дрібними порушеннями правил і вдало реалізовуючи голеві моменти.
Знову проявилися проблеми «Шахтаря» в центрі оборони. Відправивши в запас Чигринського та Чижова, Мірча Луческу випустив у пару до Олександра Кучера Ярослава Ракицького. Проте Ярослав також «нашкодив», доклавши руку до обох м'ячів у власні ворота: під завісу першого тайму проґавив Вільягру, а після перерви програв верхову дуель ще одному аргентинцеві — Торсільєрі.
Нехай після цього господарі «прокинулися», але створених небезпечних моментів біля володінь Владимира Дішленковича вистачило лише на один гол і два удари в площину воріт. Звичайно, Маркевич був задоволений першим виграшем у «Шахтаря» за сім років роботи в Харкові. Хоч визнав, що його хлопцям пощастило втримати три очки. А от Луческу після матчу скаржився на грубість футболістів «Металіста» і знову на суддівство, вимагаючи арбітрів з-за кордону.
Начебто Сергій Бойко і пенальті за падіння Даріо Срни не дав, і другий гол гості забили з порушенням правил, і мало карток «металісти» отримали, пізно вилучили Папу Гуйє. Показовим є те, що «Шахтар» залишився без підтримки частини фанатів — найактивніші вболівальники оголосили бойкот клубу з огляду на безпідставні репресії з боку правоохоронців на «Донбас-Арені».
Динамівці сповна скористалися невдачею «Шахтаря», розгромили «Зорю» з рахунком 6:1 — і відірвалися від донеччан на три очки (при цьому на відстані лише двох очок розташувався «Металіст»). Перемога над луганчанами далася підопічним Юрія Сьоміна напрочуд легко. Тренер випустив зі стартових хвилин половину гравців «другого ешелону», давши відпочити «основі». За виявлену довіру подякували забитими м'ячами Карлос Корреа і ще один бразилець — молодий новачок Дуду. Андрій Ярмоленко, вийшовши на заміну, голом відзначив своє 22-річчя. Захисник «Зорі» Максим Білий під завісу двобою обірвав «суху» серію динамівців у домашніх матчах із «Зорею», яка налічувала 900 хвилин.
Столичний «Арсенал» за п'ять хвилин до фінального свистка в Луцьку проґавив удар головою бразильця Гобера. Це був перший м'яч, пропущений «канонірами» нинішнього сезону на виїзді. Саме він вирішив долю цієї зустрічі. «Червоно-сині» залишилися на четвертому місці, а «Волині» вдалося відірватися від зони вильоту.
Цікаво, що напередодні Віталій Кварцяний забракував ганського півзахисника Стівена Аппіа, відомого виступами за «Ювентус», який побував у Луцьку на оглядинах. Колоритний тренер не побачив у діях зіркового футболіста бойовитості, яка потрібна в першості України.
Перший матч без Олега Кононова «Карпати» зіграли в Кривому Розі. Виконувати обов'язки керманича львів'ян узявся росіянин Павло Кучеров, який недавно прийшов із селекційної служби голландського «Віллема ІІ»; йому допомагав Юрій Дячук-Ставицький, а на поле повернувся багатостраждальний форвард Сергiй Кузнецов. «Кривбас» також опинився без тренера, але тимчасово — дискваліфікованого за нестриманість Юрія Максимова відправили на трибуни на один матч.
Господарі відкрили рахунок після того, як досвідчений голкіпер Андрій Тлумак невдало вибив м'яч у поле, а росіянин Сергій Самодін ударом через себе уразив порожні ворота. «Біло-зелені» відігралися після розіграшу штрафного по перерві. Тож «Кривбас» утратив п'яте місце, а «Карпати» закріпилися на 14-му. Криворіжців випередили одразу дві команди. «Дніпро» вимучив три очки у донецького «Металурга» завдяки м'ячу Матеуса. А от «Ворскла» за дві хвилини до фінального свистка перевернула все догори ногами у матчі з «Таврією», забивши два м'ячі. Радісний Микола Павлов у своєму стилі кинувся святкувати успіх у купу малу своїх хлопців. А команда Семена Альтмана втретє поспіль залишає поле переможеною.

Результати матчів 14-го туру:
«Волинь» (Луцьк) — «Арсенал» (Київ) — 1:0
Гол: 1:0 — Гобер (85)
«Чорноморець» (Одеса) — ФК «Олександрія» — 2:1
Голи: 0:1 — Зейналов (64), 1:1 — Політило (68), 2:1 — Лео Матос (79)
«Ілічівець» (Маріуполь) — «Оболонь» (Київ) — 2:1
Голи: 0:1 — Г. Баранець (26), 1:1 — Ярошенко (50, пен.), 2:1 — Полянський (75)
«Кривбас» (Кривий Ріг) — «Карпати» (Львів) — 1:1
Голи: 1:0 — Самодін (38), 1:1 — Мілошевіч (50)
«Дніпро» (Дніпропетровськ) — «Металург» (Донецьк) — 1:0
Гол: 1:0 — Матеус (73)
«Шахтар» (Донецьк) — «Металіст» (Харків) — 1:2
Голи: 0:1 — Вільягра (45+2), 0:2 — Торсільєрі (54), 1:2 — Мхітарян (60)
«Ворскла» (Полтава) — «Таврія» (Сімферополь) — 3:2
Голи: 1:0 — Монахов (6 автогол), 1:1 — Любічіч (11), 1:2 — Назаренко (73), 2:2 — Курілов (88), 3:2 — Янузі (90+2)
«Динамо» (Київ) — «Зоря» (Луганськ) — 6:1
Голи: 1:0 — Гусєв (12), 2:0 — Мілевський (16), 3:0 — Алієв (26), 4:0 — Корреа (58), 5:0 — Дуду (62), 6:0 — Ярмоленко (76), 6:1 — М. Білий (89)
також у паперовій версії читайте:
  • РЕВАНШ «ШАХТАРЯ»
  • УКРАЇНСЬКИЙ ТУР У ЛІЗІ ЄВРОПИ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».