Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); ПРОБЛЕМА
БОРОТИСЯ З НАРКОТОРГОВЦЯМИ, А НЕ З НАРКОЗАЛЕЖНИМИ

В інтерв'ю для «Демократичної України» начальник Управління боротьби з незаконним обігом наркотиків МВС України полковник міліції Олександр Демидов розповів про викриття злочинців, які розповсюджують наркотичні засоби, немедичне вживання підлітками лікарських препаратів, проблеми з існуванням у країні замісної підтримувальної терапії і законодавчі ініціативи правоохоронців у сфері боротьби з наркотиками.

— Олександре Миколайовичу, охарактеризуйте проблему наркоманії в цифрах.
— Останніми роками ми спостерігаємо тенденцію до збільшення наркоспоживачів. В Україні минулого року зареєстровано понад 150 тисяч активних споживачів наркотиків, майже стільки — і в першому півріччі нинішнього. Кількісно найбільш ураженими наркоманією є Дніпропетровська — 15,7 тис., Донецька — 15,2, Луганська — 14,5, Одеська — 12,5, Запорізька — 9,1, Черкаська — 5,7 та Чернігівська — 5,7 тис. осіб. У Києві також зареєстровано немало людей, які вживають усілякий наркотичний непотріб — таких тут понад 11 тис. Ще понад 9 тис. споживачів наркотиків проживають в Автономній Республіці Крим. У середньому на кожні 10 тис. населення припадає 33 споживачі наркотичних засобів. Для порівняння: у 2005 році їх було 30.
Уже цього року працівники міліції розкрили понад 34 тис. злочинів, пов'язаних із незаконним обігом наркотиків.
— Наскільки серйозних клопотів правоохоронцям завдають суб'єкти господарювання, що здійснюють обіг наркотичних засобів?
— У 2010 році працівниками Управління боротьби з незаконним обігом наркотиків МВС (УБНОН) та його структурними підрозділами в регіонах проведено 12436 перевірок суб'єктів господарювання, що здійснюють обіг підконтрольних речовин. За результатами зазначених заходів працівники міліції порушили 2711 кримінальних справ і склали понад тисячу адміністративних протоколів. Подібні перевірки ми проводили й цьогоріч. За сім місяців здійснено 8278 перевірок аптечних мереж і медичних закладів. І знову змушений констатувати — цифри невтішні: за цей короткий проміжок часу правоохоронці порушили 1694 кримінальні справи. З незаконного обігу вилучено 1196 т прекурсорів та 363530 доз лікарських засобів, з яких 85,9 тис. — сильнодіючі та отруйні лікарські засоби і 133,8 тис. доз — лікарські засоби, що у своєму складі містять прекурсори.
— Усе частіше мовиться про немедичне вживання підлітками ліків, що містять наркотичні засоби. Наскільки, на Вашу думку, ця проблема є гострою?
— Так, підлітки дедалі частіше вдаються до вживання ліків із психоактивними властивостями. Такими препаратами, зазвичай, лікують застуду, грип, різні інфекційні захворювання. Але якщо перевищувати медичні рекомендації, тобто вживати пігулки у великій кількості, тоді вони діють на організм як психотропні. Для чого це діти роблять, мабуть, неважко здогадатися — за допомогою лікарських препаратів вони намагаються досягти стану ейфорії або ж наркотичного сп'яніння.
Нині на обліку перебуває майже 1,9 тис. неповнолітніх наркоспоживачів. Протягом року порушено 80 кримінальних справ за втягнення неповнолітніх у наркоманію.
— Як вирішувати цю проблему?
— Одним з основних напрямів діяльності підрозділів БНОН є виявлення нових речовин, що є предметом зловживань та щодо яких не встановлені законодавчо-врегульовані заходи контролю. З цією метою в молодіжному середовищі проводимо постійний моніторинг вживання лікарських засобів у немедичних цілях. Щодо речовин, які найчастіше застосовуються з подібною метою, ініціюємо питання встановлення заходів контролю. Лише минулого року ми надали пропозиції з розширення переліку наркотичних засобів на 763 такі речовини. Як наслідок, минулого року постановою Кабміну від 31 травня 2010 року № 373 до Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів включено ще 40 нових речовин. А 27 липня поточного року урядовою постановою за № 796 зазначений перелік доповнено ще 40 речовинами.
Інформація про нові речовини також постійно подається до Державної служби України з контролю за наркотиками для реагування.
— На одному з брифінгів керівник МВС Анатолій Могильов вкотре визначив працівникам вашої служби пріоритет у роботі — викривати злочинців, які розповсюджують наркотики, а не «нарощувати» статистику за рахунок наркозалежних людей. Що конкретно зроблено в цьому напрямі?
— Упродовж лише поточного року виявлено 4,5 тис. осіб, які розповсюджували наркотичні засоби. З них 72,3 % — заарештовано. Для порівняння, минулого року таких людей було заарештовано 62,2 %. Працівники міліції викрили також 13 тисяч тяжких та особливо тяжких злочинів щодо незаконного обігу наркотиків. Підрозділами БНОН ліквідовано 23 організовані злочинні наркоугруповання. Вони налічували 87 осіб, яких викрито у скоєнні 182 злочинів, із них 159 — тяжких та особливо тяжких.
Задокументовано 93 злочини, пов'язані з відмиванням грошей, що були отримані від наркобізнесу. Накладено арешт на майно обвинувачених на загальну суму понад 73 млн гривень.
Нам вдалося припинити діяльність 167 нарколабораторій та 1,4 тис. наркопритонів, у 382 із них наркотики не лише вживали, а й виготовляли. Задокументовано 405 фактів втягнення людей у наркоманію. А ще проведено 6,8 тис. оперативних закупок наркотичних засобів і 224 контрольовані поставки.
Загальна вартість усіх вилучених наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів за цінами «чорного» ринку становить понад 156,1 млн гривень. Тож нашим пріоритетом і надалі залишатиметься боротьба з наркоторговцями, а не з наркозалежними.
— У 2008 році фахівці Міністерства охорони здоров'я почали впроваджувати замісну підтримувальну терапію. З тих пір з'явилося немало клопотів і у правоохоронців. Про які проблеми йдеться?
— Замісна підтримувальна терапія, або метадонова програма, розпочата спеціалістами МОЗ, не з'явилася на порожньому місці. Їй передувало створення серйозної законодавчої бази. Від 2008 року до замісної підтримувальної терапії залучено понад 6 тис. ін'єкційних наркоспоживачів. І все б нічого, якби не витік із медичних закладів, де впроваджується замісна терапія, наркотичних лікарських препаратів. Уже поточного року в 41 такій установі ми задокументували 136 фактів порушення правил обігу підконтрольних речовин. Порушено 96 кримінальних справ, серед яких 64 — лише за збут наркотичних засобів.
— Чи не з цієї причини правоохоронці виступають проти метадонових програм?
— В Україні запроваджено програму замісної підтримувальної терапії, оскільки її основною метою є поступове зменшення наркозалежним дози наркотиків і подальша відмова від їхнього вживання, зменшення кількості героїно-залежних осіб і зменшення обсягів ввезення на територію держави нелегальних наркотичних засобів.
Однак зазначу, що метадонова замісна підтримувальна терапія в інших країнах впроваджувалася тільки після кількох років ґрунтовних медичних досліджень щодо впливу цього препарату на організм наркозалежних. Водночас представники Міжнародного комітету з контролю за наркотиками ООН неодноразово наголошували на тому, що у всіх країнах, де використовують метадонові програми, спостерігається захворювання метадоновою наркоманією. Тож можна зробити висновок, що в тих країнах, де метадонова замісна підтримувальна терапія отримала значне розповсюдження, її результати трактуються неоднозначно і там також не існує консенсусу з цього питання.
— У посланні до Верховної Ради Президент Віктор Янукович звертав увагу на наркоманію, що вже зазіхає на національну безпеку держави. Які найголовніші кроки зроблено очолюваним вами Управлінням задля запобігання цій загрозі?
— З метою створення цілісної системи боротьби з наркоманією та підвищення результативності державного управління в цій сфері з урахуванням міжнародного досвіду МВС за участю громадськості розроблено Концепцію реалізації державної політики у сфері протидії поширенню наркоманії, боротьби з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів на 2011–2015 роки.
Крім того, на вимогу Президента України приділяємо велику увагу протидії злочинам в інформаційному просторі та запобіганню розповсюдження наркотичних засобів через інтернет-мережу. Від травня 2010 року нами задокументовано 62 епізоди збуту наркозасобів. Проти зловмисників порушено не один десяток кримінальних справ. У поточному році задокументовано 11 таких фактів збуту наркотиків.
— Насамкінець, будь ласка, розкажіть про законодавчі ініціативи МВС у сфері боротьби з наркоманією.
— Працівники МВС підготували проекти законів «Про внесення змін до ст. 9 Закону України «Про заходи протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та зловживанню ними». Документом передбачається визначення заходів, спрямованих на протидію наркозлочинності, урегулювання відносин державних органів виконавчої влади та місцевого самоврядування із закладами масового перебування громадян, де здійснюється вживання чи збут наркотичних засобів або психотропних речовин.

Розмову вів Іван КУЛЕХА
також у паперовій версії читайте:
  • ЯК РЕАЛІЗУВАТИ МАРЕННЯ ПРО СВОЮ КРЕМНІЄВУ ДОЛИНУ?

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».