Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); ЕКОНОМІКА
ГРОШЕЙ ВИСТАЧИТЬ. АЛЕ НЕ ВСІМ...

Як відомо, найкраще пізнається у порівнянні. Інша річ, що все залежить від того, що і з чим порівнювати. У проекті бюджету-2012, який уряд вчасно передав до Верховної Ради, достатньо принципових макроекономічних орієнтирів, котрі можна і треба порівнювати. Тим паче, що є з чим.

Приміром, глава уряду Микола Азаров у день затвердження проекту бюджету на засіданні Кабміну не втримався від того, аби порівняти наші показники бюджетного дефіциту з показниками розвинутих європейських держав. Скорочення дефіциту бюджету до 2,5% ВВП порівняно із цьогорічними 3,5% він назвав гарантією стійкості фінансової системи України за будь-якого розвитку подій. І наголосив, що навіть розвинуті європейські держави не можуть утримати дефіцит бюджету на рівні такого помірного показника.
Щоправда, інші показники українського кошторису позмагатися з показниками євробюджетів поки не можуть. Так що краще взяти за об'єкт порівняння цьогорічний бюджет. Зростання ВВП у 2012-му, як очікується, буде більшим, ніж нині. А дефіцит держбюджету, Пенсійного фонду, «Нафтогазу» — меншим. Прогнозується зростання доходів державної скарбниці та її витрат. Проект бюджету-2012 уже оцінили як більш соціальний, ніж цьогорічний кошторис. М. Азаров назвав його бюджетом пріоритетного розвитку внутрішнього ринку і стимулювання розвитку регіонів, бюджетом соціального розвитку і створення нових робочих місць. Хоч треба пам'ятати, що бюджет-2011 — це реальність, а бюджет-2012 — прогнози, які можуть стати реальністю, а можуть і не стати.
В уряді, до речі, це розуміють. Тож у прогнозних показниках економічного та соціального розвитку на 2012 рік передбачили два сценарії — оптимістичний і песимістичний, які теж можна порівнювати. За оптимістичним, зростання ВВП сягне 6,5%, за песимістичним — 5,5%. Сальдо зовнішньоторговельного балансу очікується там і там — негативним, але з різницею 3,5 млрд. Середня зарплата майже не відрізняється. У разі оптимістичного розгортання економічних подій — 3175 грн, у випадку песимістичного — 3127 грн. Інфляція за обома прогнозами очікується одна і та сама — 7,9 відсотка.
Щоб підстрахуватися, уряд зупинив вибір на песимістичному варіанті. Або, як пояснив М. Азаров, для розрахунку бюджету було використано виважений сценарій. Розуміючи, що очікує на законопроект у Верховній Раді, Президент закликав урядовців не припиняти роботу над бюджетом, адже досконалості немає меж. Віктор Янукович розраховує на те, що парламент підійде до бюджетного процесу творчо, хоч цей процес, на його думку, надто заполітизований. У першому читанні проект бюджету планується розглянути до кінця жовтня, у другому — до кінця листопада. Тож коли все піде за запланованим сценарієм, підготовка до новорічних свят не буде переобтяжена бюджетною епопеєю.

Формула успіху
Відповідно до світової практики, вперше за роки незалежності разом із проектом бюджету на 2012 рік подається прогноз держбюджету на наступні два бюджетні періоди. Це забезпечує стратегічне підґрунтя для економічних реформ. Завдяки проведенню реформ, ініційованих Президентом, зазначають урядовці, було стабілізовано бюджетну сферу, фінансову систему і як наслідок, досягнуто економічного зростання у 2010–2011 роках. Це головний message суспільству та інвесторам — економіка України планомірно виходить на докризовий рівень розвитку, забезпечується виконання в повному обсязі дохідної та видаткової частини бюджету.
За основу для розрахунку показників держбюджету взято консервативний сценарій, який передбачає стриману оцінку тенденцій зростання економіки в 2012 році, що дасть змогу створити резерв бюджету на випадок загострення стагнації світової економіки. Значну частину бюджетних доходів, як і раніше, займатимуть податкові надходження — 289 млрд грн, що на 14,2% більше від цьогорічного. При цьому їхня частка у ВВП зменшиться на 0,4%, що має свідчити про зниження податкового навантаження на суб'єктів підприємництва.
Нарощування надходжень до бюджету відбудеться винятково за рахунок зростання економіки, запевняють урядовці, це — головний чинник розвитку. Загальний інвестиційний ресурс від надання преференцій суб'єктам господарювання становить 47 млрд грн. Пріоритетом бюджетної політики визначено зниження дефіциту до 2,5% ВВП. Ефективне управління держборгом є одним із ключових завдань наступного року. Обсяги держзапозичень скоротяться на 17,4% — до 91,9 млрд грн, які переважно здійснюватимуться за рахунок внутрішніх запозичень.
Борговий тягар на економіку в наступні два роки буде ще більший. Необхідність обслуговування позики МВФ на 22,8 і 15,1 млрд грн зумовлює збільшення обсягів держзапозичень на 10,7% у 2013 р. та на 38,3% у 2014 р. порівняно з 2012 роком. Уряд планує поступово скоротити держборг до 27,6% ВВП (на 2,4% нижче від передбаченого основними напрямами бюджетної політики на 2012 рік). Державні гарантії становитимуть не більш як 1% ВВП.
Видатки наступного року плануються на 374 млрд грн, що на 29 млрд більше від цьогорічних. Додаткові ресурси бюджету будуть спрямовані на вирішення соціальних питань, зокрема на запровадження нових розмірів мінімальної зарплати, підвищення окладів працівників бюджетної сфери — 18,5 млрд грн, виплату допомоги на оздоровлення медичних працівників — 1,6, збільшення допомоги сім'ям із дітьми — 3,8, пільг і субсидій на оплату житлово-комунальних послуг — 1,1 млрд грн.
Наступного року буде підвищено прожитковий мінімум для працездатних на 14% — до 1098 грн, збільшаться соціальні виплати на допомогу сім'ям із дітьми, малозабезпеченим родинам, інвалідам з дитинства, дітям-інвалідам. Субвенції місцевим бюджетам зростуть на 14,4% — до 30,2 млрд грн. Мінімальна пенсія збільшиться майже на 10%, і на кінець року становитиме 869 грн. Багато важливих питань уряд обіцяє вирішити у сфері освіти, охорони здоров'я, науки і культури, адже без структурних змін у цих галузях неможливий якісний розвиток важливого економічного чинника — людського капіталу. Україна має посісти гідне місце у рейтингу ООН щодо розвитку людського потенціалу.
Видатки зведеного бюджету на освіту зростуть на 12 млрд грн, охорону здоров'я — на 6,9, культуру і мистецтво — на 1,4, фізичну культуру і спорт — на 5, науку і науково-технічну діяльність — на 0,8 млрд. Разом із підтримкою соціального сектора ключовим пріоритетом уряду буде створення умов для розвитку, модернізації інфраструктури, реального сектора економіки як локомотива економічного зростання. Інвестиційні витрати бюджету становитимуть не менш ніж 5% ВВП, або 78,1 млрд грн. Для завершення робіт із підготовки інфраструктурних об'єктів Євро-2012 наступного року буде виділено 7,4 млрд грн.
Задля вирішення проблем у вугільній галузі заплановано виділити з бюджету 9,5 млрд грн. Особливу увагу буде приділено розвитку космічної галузі. Збільшиться підтримка агропромислового комплексу на 3,9 млрд грн, вона становитиме 40 млрд грн.
Уперше в держбюджеті враховано спрямування 15% дорожнього фонду на будівництво і ремонт доріг комунальної власності, обсяг видатків на розвиток доріг становитиме 20,2 відсотка.
Фінансування оборони і безпеки буде збільшено на 5,9 — до 47,9 млрд грн.
Серйозну увагу приділено і державній підтримці регіонів, запевняють урядовці. Основні акценти бюджетної політики: підвищення самодостатності місцевих бюджетів, самоврядування. Загальний обсяг видатків місцевих бюджетів сягатиме 194,7 млрд грн. Бюджетну політику буде спрямовано не на розпорошення фінансового ресурсу, а на його концентрацію відповідно до пріоритетних напрямів розвитку, визначених стратегічними планами країни.

Оптимізм і песимізм
Одна з головних інтриг цьогорічного бюджетного процесу — яку ціну на газ братимуть до уваги при розрахунку бюджету-2012 — зникла водночас із презентацією документа. Розрахунки бюджету виходять з ціни 414–416 дол. за тисячу кубів газу. Тобто поки що орієнтир на песимістичний сценарій чи, точніше, виважений. Краще готуватися до гіршого, ніж бути непідготовленими. Тому уряд розрахував проект бюджету і програму економічного розвитку так, що чинні газові контракти виконуватимуть і ціна газу буде високою. Хоч підстави для «газового» і «бюджетного» оптимізму залишаються. Ведуться складні переговори з Росією; якщо вони завершаться успішно, то дадуть додаткові преференції для державного і місцевих бюджетів, для економіки. Проте є ризик, зауважують експерти, що Росія в обмін на зниження газових цін може придбати певні активи нашої країни, зокрема «Нафтогазу».
Уряд зняв ще одну інтригу, нагадавши, що Україна веде перемовини з МВФ про можливість не підвищувати ціни на газ для населення. У проекті бюджету-2012 передбачено погашення різниці у тарифах на газ для населення. Це, мабуть, додало оптимізму не тільки споживачам, а й деяким експертам, які вірять, що інфляцію вдасться втримати на рівні 7,9% за песимістичним і оптимістичним сценаріями.
Аналітики зазначають, що урядовий проект бюджету був прогнозований. Він консервативний, оскільки передбачає менше зростання доходів і видатків держави. Притому, що номінальний ВВП зросте. Це означає зменшення податкового навантаження на економіку, тобто рівень перерозподілу ВВП через бюджет зменшиться від цьогорічних 30 до 28,5% у наступному році. Підприємці менше платитимуть за рахунок зменшення ставки податку на прибуток і зниження ПДВ. До того ж влада зможе збільшити рівень доходів і витрат бюджету під час його виконання у першому і другому кварталах 2012 р.
Експерти ставлять під сумнів показник зростання ВВП наступного року на 5,5%. Адже вітчизняна економіка лише стабілізується, а не долає кризу, тож може зрости на 3%. Це за умови, що очікувана фінансова криза не надто боляче вдарить по Україні. Є ризик зниження світових цін на метал через неабиякі проблеми у державах Європи і США. Тож бюджет може недоотримати суттєві кошти. Непередбачуваність на світових фінансових ринках може спричинити сповільнення припливу капіталу до нашої держави і вплине на стабільність платіжного балансу, обмінного курсу, що планується на рівні восьми гривень плюс-мінус 1,5–2%. Є інформація, що черговий транш МВФ Україна отримає не раніше лютого 2012-го. Тому, зважаючи на можливість відновлення світової економічної кризи, падіння цін на метал, гальмування економічного зростання в основних країнах-партнерах і за відсутності кредитної страховки МВФ, зростає ризик девальвації національної валюти. Знецінення гривні може призвести до подорожчання імпортних товарів і стати додатковим стимулом для інфляції, яка поглине збільшення зарплат і пенсій.
Зростання доходів бюджету його критики називають фікцією — воно пов'язане тільки з інфляцією. Збалансування бюджету Пенсійного фонду відбудеться за рахунок пенсіонерів — нинішніх і майбутніх, підвищення пенсійного віку. Дотації ПФ зменшаться на 22 млрд грн. Ці гроші, можливо, підуть на підтримку «Нафтогазу», підготовку його до приватизації олігархам. Планується фінансування з держбюджету лобістських проектів — будівництва приватних оптових ринків, приватних електростанцій і вугільних шахт.
Опозиція заявляє, що бюджет-2012 — антисоціальний, адже прожитковий мінімум закладено у розмірі, значно нижчому за фактичний. Це призведе до того, що кількість українців, які опиняться за межею бідності, зросте до 27%. Бюджет залишить людей без гідної пенсії, адже до кінця наступного року мінімальна пенсія не дотягне до 900 грн. Це означає, що мільйони українців і надалі отримуватимуть пенсії, несумісні з життям.

Олена КОСЕНКО


також у паперовій версії читайте:

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».