Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА
ЗНАЙТИ ГІДНЕ МІСЦЕ В ЖИТТІ
Із проголошенням незалежності Україна успадкувала майже мільйонне військове угруповання. І, починаючи з 1992-го, розпочала його скорочення. За час, що минув відтоді, своє існування припинили багато частин і підрозділів Збройних Сил, звільнилися тисячі офіцерів.
Багатьом колишнім військовослужбовцям руку допомоги простягли різні міжнародні організації, які, реалізуючи в Україні програми соціальної адаптації колишніх військовиків, допомогли їм у вирішенні багатьох нагальних проблем. Проект «Україна — Норвегія» — одна з них.

— Витоки проекту сягають 2003 року,— говорить аташе з питань оборони Посольства Королівства Норвегія підполковник Хокон Льокен.— Він спрямований на перепідготовку та працевлаштування звільнених зі служби офіцерів Збройних Сил України, інших військових формувань вашої держави, а також членів їхніх сімей.
Якщо говорити про фінансовий аспект справи, то українська держава не вкладає в нього жодної копійки: впродовж 2003–2007 років його реалізацію фінансувало міністерство оборони Норвегії, а починаючи з 2008-го, головним спонсором є міністерство закордонних справ Норвегії.
Цей проект реалізує Міжнародний фонд соціальної адаптації, який очолює полковник запасу Володимир Рубцов.
— Ми сприяли в отриманні цивільних спеціальностей, що користуються попитом на ринку праці, майже 85 тисячам осіб,— розповідає Володимир Рубцов.— Практично в усіх регіонах України. Пік нашої діяльності припав на 90-ті — початок 2000-х років — період, коли Збройні Сили України зазнавали найбільших скорочень, у результаті яких чимало військових колективів припинило своє існування, тисячі офіцерів змушені були передчасно знімати військові однострої. Багато з них не мало права на отримання пенсій, різних соціальних пільг і гарантій, передбачених чинним законодавством. Щоб ці люди не почувалися біля розбитого корита, їм потрібно було дати цивільні професії, за допомогою яких вони змогли б заробляти чесною працею на шматок хліба і утримувати свої родини.
Активну допомогу у перенавчанні надають нам навчальні заклади України: Таврійський і Севастопольський національні університети, Феодосійська фінансово-економічна академія Київського університету ринкових відносин, університет економіки і права «Крок», Мелітопольський інститут державного і муніципального управління тощо. Їхній проферсько-викладацький склад залучають до викладання навчальних дисциплін.
За дев'ять років учасниками проекту стали 2414 звільнених у запас офіцерів і членів їхніх родин. Курс навчання — 500 академічних годин. Перепідготовка здійснюється за 13 цивільними спеціальностями. Наприклад, «Економіка і організація підприємницької діяльності», «Сучасні інформаційні технології в економіці і управлінні», «Економічна та маркетингова діяльність підприємства», «Агент з організації туризму», «Менеджмент туристичного бізнесу» та іншими.
Олександр Матвійчук — один із тих, хто завдяки українсько-норвезькому проекту опанував професію агента з надання екскурсійних послуг.
— Із Військово-Морських Сил України я звільнився у 2002 році, — розповідає Олександр Михайлович.— Фах, який здобув у військовому училищі, виявився непотрібним після звільнення. Спочатку перебивався випадковими заробітками. Дізнавшись про можливість перенавчання, вирішив скористатися нею. Отримав спеціальність «агент туризму» і нині працюю в одній з туристичних фірм Севастополя. Не скажу, що став заможним, але на хліб і до хліба вистачає. У недалекому майбутньому сподіваюся започаткувати власну справу — організувати свою фірму з надання екскурсійних послуг. Охочих працювати у ній вистачає.
На думку аташе з питань оборони Посольства Королівства Норвегія підполковника Хокона Льокена, українські офіцери — це «високоерудовані, дисципліновані люди, які можуть приносити державі багато користі і в новій якості, якщо допомогти їм адаптуватися до умов цивільного життя».
— Я переконався у цьому, буваючи в різних регіонах України і спілкуючись з вашими офіцерами,— говорить він.
Міжнародний фонд соціальної адаптації не обмежується лише перенавчанням учасників проекту «Україна — Норвегія».
— Життя переконливо довело, що дати людині фах замало, щоб вона впевнено почувалася в житті,— каже Володимир Рубцов.— Адже за умов, коли в армії, державних інститутах скорочують персонал, на ринку праці зростає конкуренція. Зважаючи на це, в межах виконання проекту організовують і проводять заходи щодо працевлаштування (ярмарки вакансій, тренінг-семінари, зустрічі з керівниками підприємств усіх форм власності, кадрових агентств, представниками місцевих органів влади). До того ж майбутні менеджери проходять стажування на підприємствах малого і середнього бізнесу, на яких планують працювати.
— Де найбільше працевлаштовуються ваші підопічні? — цікавлюсь у пана Рубцова.
— Понад 60 відсотків — на підприємствах малого і середнього бізнесу, 20–22 відсотки — на підприємствах державної форми власності, а п'ять–сім відсотків започатковують власний бізнес,— каже Володимир Сергійович.— Наприклад, підполковник запасу Олег Річняк кар'єру підприємця розпочинав із посади звичайного менеджера в одній з комерційних компаній Сімферополя. А нині він — керівник малого підприємства, яке займається роздрібною торгівлею.
У разі продовження проекту кількість військовиків, які отримуватимуть цивільні спеціальності за нашої допомоги, становитиме не менш як 700 чоловік на рік.
Ураховуючи ділові інтереси Норвегії до деяких українських підприємств, організовуватимемо стажування слухачів на них, розраховуючи, що з часом вони там працюватимуть. Підприємства і організації, які отримають від Норвегії методичну і фінансово-матеріальну допомогу, будуть внесені до числа учасників проекту. В таких випадках можемо розраховувати на їхнє сприяння у працевлаштуванні перепідготовлених офіцерів.
Крім цього, плануємо також розширити перелік пропонованих форм навчання: очна, заочна, очно-заочна, вечірня. Навчальні плани передбачатимуть не менш ніж 70 відсотків практичних, семінарських занять, самостійної роботи під керівництвом викладачів. Вони, як засвідчили соціологічні дослідження, прийнятні для запасників та членів їхніх родин.
Загалом розраховуємо, що протягом наступних трьох років нам удасться перепідготувати і надати допомогу в працевлаштуванні близько двом із половиною тисячам звільнених військовослужбовців.

Сергій ЗЯТЬЄВ
також у паперовій версії читайте:
  • ЖІНКИ УКРАЇНИ ПРАЦЮЮТЬ У НЕСПРИЯТЛИВИХ УМОВАХ
  • ЗБІЛЬШУВАТИ ПЕНСІЇ, А НЕ ЕКОНОМИТИ КОШТИ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».