Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
ДЕВ'ЯТИЙ МІСЯЦЬ АРАБСЬКИХ РЕВОЛЮЦІЙ
Збурений заворушеннями, що розпочалися в лютому поточного року, арабський світ ніяк не може прийти до злагоди та замирення. Туніс, який дав старт зміні режимів, готується до парламентських виборів. Уже зареєстровано понад вісімдесят політичних партій, ідеологічні відмінності між якими важко помітити й під мікроскопом.

Насправді, вибір тунісцям доведеться робити відносно «простий»: між світською та радикально-ісламською формами правління. Причому, у міру погіршення соціально-економічного становища, цей вибір вже не здається таким однозначним, і вірогідність подальшого загострення становища після виборів є високою.
Учасники протестів повернулися й на каїрську площу Тахрір. Вони вимагають від єгипетських військових скасування надзвичайного стану та заборони членам колишньої правлячої Національно-демократичної партії Хосні Мубарака брати участь у запланованих на листопад парламентських виборах. Однак військове командування вважає таку «люстрацію» надто радикальним кроком, а скасування надзвичайного стану, на думку військових, лише збільшить шанси ісламістів перемогти на цих виборах і поставить країну на межу громадянської війни.
У Лівії така війна все ще триває, але й досі не виявлено місце перебування Каддафі. Щоправда, після запеклих боїв його війська здали Сірт, Сабху, Бані-Валід та перейшли до тактики партизанської війни. Однак уже намітилися й серйозні розбіжності у рядах Національної перехідної ради Лівії. Місцеві ісламісти витісняють від важелів влади поміркованих світських політиків, більшість яких була «до революції» вірними чиновниками Каддафі. Сумним для найближчої перспективи Лівії є рішення Федерації футболу Африки, яка перенесла до Південно-Африканської Республіки раніше запланований на 2013 рік у Лівії Кубок Африки з футболу. Тож реалісти на найближчі два-три роки прогнозують у Лівії продовження громадянської війни.
Напруженим стає становище в Іраку, де шиїтська більшість усе рішучіше висловлює невдоволення поміркованим курсом сунітсько-курдської коаліції. У Ємені на тлі громадянської міжплемінної війни та невизначеності перспективи відставки президента Абдули Салеха проводять спеціальні операції проти ісламістів. Натомість сирійська опозиція наполягає на запровадженні Північноатлантичним альянсом зони, вільної від польотів військової авіації режиму Асада. Але 3 жовтня 2011 року в Раді Безпеки ООН Росія та Китай знову заблокували жорсткий проект резолюції проти влади Сирії.
Фактично ситуація дещо стабілізувалася лише у сфері саудівського впливу. У Бахрейні тривають репресії проти шиїтської більшості, яка вважається налаштованою на союз із Іраном. Утім, невизначеною залишається ситуація у самій Саудівській Аравії. Королівська родина, витративши понад 20 мільярдів доларів на соціальний популізм, фактично купила відносний спокій. Саудівським жінкам навіть було дозволено голосувати на виборах до органів влади місцевого самоуправління, але їм усе ще офіційно не дозволено керувати автомобілем та працювати в публічних місцях. За таку «аморальну поведінку» на них чекає суворе покарання у вигляді побиття палицями. Саудівська монархія дуже обережно ставиться до «ліберальних реформ» у напрямі перетворення на конституційну монархію. Негативний приклад подає Королівство Марокко, яке вже давно є конституційною монархією, однак там регулярними стали протести проти влади короля та вимоги проголошення республіканської форми правління.
Отже, найближчими роками арабський світ має пройти непросту школу демократії. Можливо, у більшості країн тим чи іншим способом до влади навіть прийдуть радикальні ісламісти. Проте й вони навряд чи будуть здатні вирішити усі застарілі соціальні, міжетнічні, міжконфесійні та інші проблеми. У такому разі масштаб цілком імовірного розчарування буде таким великим, що його наслідки будуть набагато кривавішими за нинішні громадянські війни в Ємені, Лівії, Сирії, які стали першим і поки що головним результатом арабської революційної «весни».
також у паперовій версії читайте:
  • ПОЛЬЩА НА ФІНІШІ ВИБОРЧОЇ КАМПАНІЇ
  • ПОЛІТИЧНІ ЖНИВА ЕКОНОМІЧНОЇ КРИЗИ
  • СТОЛІТНЯ КУРДСЬКА ВІЙНА

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».