Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ЯКЩО ПОСТАВЛЕНО ДІАГНОЗ «ГАСТРИТ»...
Проблеми зі шлунком виникають чи не в чотирьох із п'яти наших співвітчизників. Чому так трапляється і як із цим боротися? Дає відповідь Олена Курик, доктор медичних наук, доцент і завідувач патогістологічного центру Універсальної клініки «Оберіг».

— Гастрит — це запалення стінок шлунка, яке виникає під впливом хімічних речовин (не тільки їжі, а й деяких ліків). Серед причин гастриту можна також назвати зловживання алкоголем, куріння, захоплення фаст-фудом. Річ у тім, що шлунковий сік — це сильна соляна кислота. А щоб стінки шлунка не «роз'їло», вони мають шар епітелію, який протистоїть руйнівному впливу кислоти. Коли людина часто їсть гостру, пересолену або пряну їжу, епітелій потоншується, клітини втрачають здатність протистояти шлунковому соку, і він починає роз'їдати стінки шлунка. Розвивається гастрит.
— Як виявляється це захворювання?
— Вирізняють гостру і хронічну його форму. Гострий гастрит нагадає про себе вже за чотири— вісім годин після вживання гострої їжі. Раптово виникає важкість у шлунку, нудота, загальна слабкість, пронос і навіть запаморочення. Людина блідне, язик обкладається білим нальотом, посилюється слиновиділення, або, навпаки, з'являється сухість у роті.
Часто буває і так, що симптоми гострого гастриту виявляють себе не так виразно, а хворий уже призвичаївся терпіти подібні негаразди й не звертається до лікаря. Втім, гастрит від того нікуди не зникає, він лише переходить у хронічну форму. Слизова оболонка шлунка постійно запалена, а у деяких випадках запалення поширюється й на глибші шари стінок шлунка. Хворі на хронічний гастрит періодично відчувають біль в епігастрії (це місце знаходиться спереду, безпосередньо під ребрами), у них знижується апетит, у роті виникає металевий присмак.
— Подейкують, що при хронічному гастриті порушується виділення шлункового соку.
— Саме так. Якщо соку виділяється надто багато, хворий страждає від болі у шлунку, нападів нудоти, відрижки кислим, закрепів. Такий перебіг захворювання характерний переважно для молодих чоловіків.
Гастрит зі зниженою секреторною функцією шлунка, коли шлункового соку виділяється обмаль, позначається нудотою, металевим смаком у роті, закрепом і діареєю. Коли такий гастрит довго не лікувати, людина втрачає апетит, поступово худне, розвивається загальна слабкість та імпотенція. Така форма гастриту найчастіше зустрічається у чоловіків старшого віку. Трапляється, що гастрит зі зниженою секрецією шлункового соку — провісник розвитку пухлин, адже при гастриті стінки шлунка атрофуються й втрачають свої функції.
Існують інші форми гастриту. Гіпертрофічний гастрит зумовлює утворення у шлунку численних пухлин, а геморагічний супроводжується утворенням на стінках шлунка виразок, трапляються й шлункові кровотечі. Проте ці форми гастриту зустрічаються рідше.
— Напевно, важливо точно та своєчасно встановити діагноз?
— Зазвичай дослідження стандартні. Ідеться про ультразвукове дослідження, гастроскопію та бактеріологічний аналіз клітин, узятих із уражених і здорових частин шлунка для порівняння. Із УЗД зрозуміло: під час його проведення лікар бачить затемнені й світліші ділянки, визначає, де відбуваються патологічні зміни.
Гастроскопія — це дослідження за допомогою тонкої трубки, на кінці якої оптичний прилад. Дослідження проводять натщесерце. Після ретельного огляду лікар бере шматочки слизової оболонки шлунка для подальшого аналізу — так званої біопсії. Усе це робиться за один раз: і гастроскопія, і забір клітин на аналіз — одним гастроскопом. При дослідженні тканин, отриманих під час гастроскопії, визначають вид і ступінь ураження, що допомагає обрати правильну тактику лікування та виключити злоякісні зміни, тобто рак.
— Які сучасні методики застосовуються для лікування гастриту?
— Гострий гастрит лікують за допомогою дієти і захисних речовин, що знижують агресивну дію шлункового соку на стінки шлунка. Найпоширенішими ліками є альмагель. При хронічному гастриті із підвищеною секрецією шлункового соку застосовують вікалін, альмагель, платіфілін і атропін. Ці препарати знижують кислотність шлункового соку. Крім того, застосовують ліки, які сприяють відновленню нормальної структури стінок шлунка — метилурацил або пентоксил.
Якщо при гастриті секреція шлункового соку знижена, застосовують кватерон. Цей препарат не знижує виділення шлункового соку, але знімає спазм і зменшує біль. З природних засобів застосовують сік подорожника — він зменшує біль та гоїть стінки шлунка.
Якщо гастрит спричинено Helicobacter pylori, доведеться провести 10–14-денний курс антибіотиків (левоміцетин або ентеросептол), а потім лікуватися дієтою.
— Helicobacter pylori. Чим неприємна ця бактерія?
— Потрапляючи у шлунок, вона подразнює слизову оболонку і викликає розвиток гастриту. Основними носіями цієї бактерії є таргани. Проте бактерії Helicobacter pylori більш небезпечні тим, що легко передаються при контакті із хворим. Ось чому неприпустимо користуватися загальним посудом. Слід мати особисті тарілки, виделки, ложки тощо.
— Якої дієти слід дотримуватися при гастриті?
— Незалежно від форми гастриту лікування починають з дієти. Їсти потрібно не менш як п'ять разів на день невеликими порціями, ретельно пережовуючи. При гастриті зі зниженою секрецією шлункового соку хворий може споживати круп'яні та овочеві супи, зварені на бульйонах із нежирного м'яса (кролятина, індичатина), нежирну рибу (горбуша, приміром). Не слід забувати про ряжанку та інші некислі молочні продукти, свіжі та варені овочі, фрукти, яйця, каші. Какао, кава, чай мають бути неміцні й негарячі.
При підвищеній секреції шлункового соку дієта мусить містити продукти, які знижують кислотність соку. Можна вживати молочні продукти (свіжі й не кислі), сир, варені яйця, нежирне варене м'ясо та рибу. Овочі треба їсти лише вареними, протертими. А у сирому вигляді корисні салат, зелена цибуля та кріп. Супи слід готувати на нежирному м'ясі, з протертими овочами. Можна вживати соняшникову олію, нежирні сосиски, вермішель, каші, черствий хліб, чай та каву.
При всіх видах гастриту категорично заборонені алкоголь, свіжоспечені борошняні вироби, житній хліб, горох, квасоля, чечевиця. Треба вилучити з меню яєчню, жирне м'ясо (свинину), жирну рибу (скумбрію, сьомгу), смажену картоплю, капусту, тверді сири, жирну сметану, шоколад і цукерки. До всього не можна їсти фрукти зі шкіркою, навіть виноград.
Утім, якщо лікар поставив діагноз «гастрит», не варто впадати у відчай. Дотримуючись дієти, можна повністю відновити свій шлунок і позбутися неприємних відчуттів. Надалі краще не відступатися від неї, щоб не спровокувати нового нападу захворювання.

Розпитував Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • ХОЧЕТЕ, ЩОБ ЗУБИ БУЛИ БІЛИМИ?
  • ТОЛЕРАНТНІСТЬ— ЗАПОРУКА ДОВГОЛІТТЯ
  • ШТУЧНА ШКІРА— З ПАВУТИНИ
  • ЯК ОБДУРИТИ АПЕТИТ НАДВЕЧІР

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».