Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); КРИМІНАЛ
ВІЙНУ КОРУПЦІОНЕРАМ У ПОГОНАХ

Серед проблем, які найбільше дошкуляють нашій державі, корупція посідає не останнє місце. Це відверто визнають як політики, так і правоохоронці. За їхніми словами, через таке ганебне явище Державний бюджет України щороку недоотримує мільярди гривень. Але, окрім фінансового забарвлення, вона має і моральне, бо люди зневірюються у власній державі і владі, їхній спроможності навести лад.

ОГОЛОСИЛИ ВІЙСЬКОВІ ПРОКУРОРИ СПІЛЬНО З ВИЩИМ КОМАНДУВАННЯМ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ
На жаль, корупція не обійшла і Збройні Сили України, інші військові формування. Наприклад, якщо протягом шести місяців минулого року військовими прокурорами було викрито 79 злочинів з ознаками корупції, то за перше півріччя 2011-го — 116. При цьому зросла й результативність діяльності органів військової прокуратури з розслідування кримінальних справ цієї категорії: до суду з обвинувачувальним висновком направлено 89 таких справ.
Жадоба до збагачення притаманна, на жаль, багатьом посадовцям, які тією чи іншою мірою стають на слизький шлях незаконного збагачення.
Приміром, полковник Олександр В. обіймав посаду начальника одного з управлінь. І уклав з однією з бізнес-структур угоду, яка передбачала спорудження житлового комплексу та реконструкцію гуртожитку під житловий будинок для сімей військовослужбовців. Та ще, як мовиться, не висохло чорнило на підписах, якими вона була скріплена, як він, вигадуючи різні причини, почав гальмувати її виконання.
При зустрічі з представниками виконавця робіт начальник управління не раз натякав на те, що не завадило б якось віддячити йому за пришвидшення виконання будівельних робіт. Переконавшись, що партнери не розуміють його прохань, відверто заявив, що справа не рухатиметься доти, доки він не отримає від них... сім мільйонів гривень! Щоправда, з часом апетит полковника зменшився, і він погодився й на три мільйони гривень.
Не переповідатимемо всіх нюансів цієї кримінальної справи, а зазначимо лише, що при отриманні хабара в розмірі 580 тисяч американських доларів полковник був затриманий співробітниками столичного управління боротьби з організованою злочинністю. Вісім років позбавлення волі — такий вирок виніс суд «підприємливому» офіцеру.
— Це була досить резонансна справа, пов'язана з корупцією в українському війську,— каже начальник відділу підтримання державного обвинувачення та нагляду за виконанням судових рішень у кримінальних справах Головного управління військових прокуратур Генеральної прокуратури України Петро Коваль.— Але, на жаль, цей офіцер — далеко не єдиний у Збройних Силах, хто спокусився на великі гроші: таких випадків, коли жадоба до збагачення штовхає людей на злочинний шлях, вистачає. Насамперед — серед тих посадовців, які мають доступ до матеріальних цінностей. І хоча запити у них значно скромніші, ці люди ганьблять і погони, і армію.
Зокрема, заступник начальника квартирно-експлуатаційного відділу — начальник матеріально-технічного забезпечення та експлуатації казармено-житлового фонду міста Харкова Г. пообіцяв громадянинові А. посприяти в отриманні ним квартири. Свою послугу оцінив у вісім тисяч американських доларів. Але при отриманні чотирьох тисяч — першого «траншу» — був спійманий «на гарячому» співробітниками СБУ. Фінал цієї оборудки досить сумний: Г. позбавлений військового звання «майор» і засуджений до чотирьох років ув'язнення.
Нині, як відомо, на балансі Міністерства оборони перебуває багато військових містечок, інших об'єктів нерухомості. У процесі реалізації цього надлишкового майна окремі посадові особи використовують своє службове становище у корисливих цілях. Приміром, колишній директор філії одного з аеродромно-технічних комплексів О. незаконно заволодів чужим майном, а також коштами, отриманими від реалізації нерухомого майна на суму понад 212 тисяч гривень. Із часом їх легалізував, придбавши кілька гаражних боксів. Така «підприємницька» діяльність обійшлася йому — за рішенням суду — в три роки позбавлення волі.
А от полковник Ю., хоч і не мав доступу до матеріальних засобів, теж не розгубився, коли з'явилася можливість поліпшити своє матеріальне становище за рахунок держави: протягом 2006–2008 років надавав недостовірні дані про начебто виконання ним особисто та його підлеглими певних завдань. За це панові полковнику та його колегам із державної скарбниці було виплачено 150875 гривень.
Щороку під час призовних кампаній багато юнаків ухиляється від призову до Збройних Сил, інших військових формувань нашої держави в різний спосіб. Зокрема, й за активного сприяння офіцерів військових комісаріатів, на яких і покладено завдання комплектування частин та підрозділів особовим складом. Скажімо, підполковник С., як сказано в обвинувачувальному вироку військового місцевого суду Львівського гарнізону, перевищуючи свої службові повноваження, протягом кількох років видавав багатьом громадянам завідомо неправдиві документи — витяги з протоколів засідань призовних комісій, засідання яких взагалі не проводились, а також довідки про надання їм відстрочок від призову. Пред'явивши їх в органах МВС, ці особи зуміли отримати паспорти громадян України, які знадобилися їм для виїзду за межі держави. Нині всі вони працюють у Португалії, Італії та інших країнах Європи.
Підробивши документи, зокрема, внісши неправдиві відомості в ті, що надійшли з архіву МО Російської Федерації, він допоміг громадянинові Л. отримати довідку про його участь у бойових діях. Та, як гласить народна мудрість, скільки вірьовку не плети, а кінець їй буде: настав він і для «бізнесової» діяльності цього офіцера, коли він потрапив у поле зору правоохоронців.
Офіцери військових комісаріатів, про яких ішлося, намагалися всіляко уникнути відповідальності, але за вчинки таки довелося відповідати. І перелік таких фактів можна продовжувати, бо не перевелися в нашому війську люди, які своїми діями дискредитують офіцерські погони, а також — і це найболючіше — Збройні Сили України. До того ж завдають значних фінансово-матеріальних збитків як військовому відомству, так і державі загалом. А це означає, що боротьба з корупцією, про необхідність якої давно і безперервно у нас говорять, має бути більш дієвою і рішучою.
Редакція попросила прокоментувати ці та інші факти зловживань першого заступника начальника Головного управління військових прокуратур Генеральної прокуратури України генерал-майора юстиції, заслуженого юриста України Василя Козачука.
— Проблема корупції в Збройних Силах, інших військових формуваннях нашої країни є досить актуальною. Адже своїми діями окремі військовослужбовці завдають значних збитків державній скарбниці, дискредитують високе звання офіцера. Чи може громадянин, у якого вимагають за надання цілком законної послуги хабара, з повагою ставитися до українського війська? Хіба, зіткнувшись з наведеними фактами, він поважатиме офіцерів?
Ми, військові прокурори, боремося з фактами корупції, притягуючи винних до відповідальності, у тому числі й кримінальної.
Але водночас своє вагоме слово повинні сказати і командири частин, підрозділів. У багатьох випадках корупція виникає саме з мовчазної згоди керівників військових колективів, які, знаючи про діяння своїх підлеглих, роблять вигляд, що нічого надзвичайного не відбувається.
Загалом хочу наголосити і на тому, що останнім часом боротьба з корупціонерами в погонах, які служать у нашому війську, активізувалася. Причому ініціаторами її є досить часто командири частин, керівники військових установ.
Зазначу також, що і вище командування ЗС не приховує фактів корупції, намагаючись таким чином очиститись від тих, хто дискредитує українське військо.

Сергій ЗЯТЬЄВ
також у паперовій версії читайте:
  • ВЧАСНО ПОВЕРНУЛИСЯ З ДИСКОТЕКИ
  • СМЕРТЕЛЬНІ РОЗВАГИ
  • ТАКИХ КРАЩЕ НЕ ЗВІЛЬНЯТИ...

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».