Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СУСПІЛЬСТВО
ПОСПІШАТИ КРАЩЕ ПОВІЛЬНО...
За нинішнього стану законодавства скасування мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення загрожує розпадом середніх сільгосппідприємств і фермерських господарств, зростанням безробіття і повним занепадом тваринницької галузі. Так вважає голова Союзу сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів Іван Томич. За його словами, приблизно 40% необхідної законодавчої бази до Закону «Про ринок земель України» все ще не підготовлено.

«Зокрема, немає закону про сільські товариства з регулювання ринку земель. Закон про особливо цінні землі тричі розглядали у парламенті, але так і не ухвалили. Закону про деградовані землі, а їх у країні п'ять мільйонів гектарів, також немає, як і про консервацію земель. Я вже не говорю про землі Міноборони»,— наголосив він.
В умовах чинної нормативно-правової бази, зазначає експерт, протягом двох-трьох років може бути зруйновано або переформатовано у певний спосіб 70 відсотків фермерських господарств — приблизно 27–28 тис., із відповідними наслідками, це вдарить по структурі сільськогосподарської місцевості, розвитку українського села.
Як наслідок, зросте безробіття, яке, за оцінками фахівців, може збільшитися на мільйон утрачених робочих місць, що, безумовно, позначиться на місцевих бюджетах, відповідно на добробуті населення, розвитку сільської місцевості.
Системи сівозмін, що склалися у малих і середніх господарствах, будуть різко трансформовані. Це також негативно відіб'ється на забезпеченні вітчизняними продуктами харчування населення країни і ціновій політиці в бік зростання її дефіциту; на остаточній руйнації тваринництва, яке опинилося практично на межі виживання, вважає експерт.
Відсутність перспективи працевлаштування, відплив незначної кількості молоді, що поки залишається в селі, а також професійних кадрів, які збереглися за рахунок діяльності 43-х тисяч фермерських господарств і 10 тисяч середніх сільськогосподарських підприємств, погіршить і так далеко не райдужну демографічну ситуацію. За попередніми прогнозами, це може призвести до зникнення до 2030 року з мапи України 11 тисяч населених пунктів.
Іван Томич вважає, що законодавча база загалом не відповідає умовам навіть ухваленого Земельного кодексу, який чітко передбачає впровадження низки законів. За його словами, з поданих 36-ти прийнято тільки 15. Навіть із прийнятих 11 практично на 90 відсотків не забезпечено механізмом виконання. Якщо розглядати таку ситуацію на тлі відсутності досконалої правової бази, неподоланої корупції, монополізації місцевої влади, рейдерства, яке ще існує, можна спрогнозувати можливі наслідки.
Експерт підкреслює, що нині близько семи мільйонів українців фактично позбавлені конституційного права на приватну власність у вигляді державного акта на землю. «Значною мірою через різні правові тлумачення, які досить суперечливі»,— пояснив він. «Наприклад, розробляється проект землеустрою за бажанням більшості власників земельних паїв. Щоб зробити подання цього проекту і затвердити його, потрібна підтримка 75 відсотків. Таким чином, можлива ситуація, коли, приміром, із тисячі власників земельних паїв права 250-ти нехтуються»,— зауважив Іван Томич.
За його словами, у сфері законодавчого забезпечення першочергово треба ухвалити десять законів щодо врегулювання земельних питань.
Передовсім необхідна нова редакція закону стосовно оренди землі. «Через недосконалість закону про оренду маємо зараз ситуацію, коли до 15 мільйонів гектарів земель сільськогосподарського призначення перебувають практично під контролем транснаціональних компаній. Близько трьох мільйонів гектарів за договорами фактично продані — договори укладено так, що із уведенням ринку землі земельний пай буде продано за визначену ціну.
Близько чотирьох мільйонів гектарів землі практично відібрано шляхом кабальних договірних відносин. Тобто в договорах зазначено, що земля може повернутися власникові лише після того, як він відшкодує орендаторові всі витрати, пов'язані з її окультуренням, поліпшенням природної родючості тощо. Зрозуміло, що за таких умов договору, із указаними в документах величезними витратами із забезпечення хімізації, меліорації ґрунтів, людина ніколи не зможе повернути свою землю. Тому лише через ухвалення нової редакції закону про оренду землі можна вирішити значну частину проблем»,— вважає він.
Іван Томич повідомив про створення в Україні Комітету захисту рідної землі, який він очолив, і закликає владу до діалогу з обговорення проблем земельної реформи на завершальному етапі та пропонує альтернативний план дій. Мораторій підписали представники 18 громадських організацій, у тому числі Асоціації фермерів і приватних землевласників України, ГО «Голос нації» і «Наша земля», Центру стратегічних досліджень, а також Всеукраїнського громадського комітету підтримки аграрної реформи.

Підготував Олександр КОЗЛОВСЬКИЙ, Укрінформ

У ТЕМУ
ЗАКОНОПРОЕКТ «ПРО РИНОК ЗЕМЕЛЬ» МІНАГРОПРОД ДООПРАЦЬОВУВАТИМЕ РАЗОМ ІЗ СІЛЬГОСПВИРОБНИКАМИ

Міністерство аграрної політики та продовольства України врахує думки і побажання громадськості, в тому числі великих сільгосптоваровиробників, при доопрацюванні законопроекту «Про ринок земель». З цією метою на черговій робочій зустрічі керівництва міністерства з представниками вітчизняних агрохолдингів було ухвалено рішення про створення робочої групи, до складу якої увійдуть фахівці Держземагентства та сільгоспвиробники. Про це повідомила прес-служба відомства.
«Ця зустріч із керівниками агрохолдингів відбулася вже вдруге. Вона мала винятково практичний характер і проводилася з метою внесення пропозицій та зауважень до законопроекту «Про ринок земель», щоб він був справді практичний і ефективний»,— зазначив глава МінАПіП Микола Присяжнюк.
Учасники зустрічі обговорили також близько десяти найважливіших статей законопроекту та пропозицій до них. Зокрема, щодо першочергового права на придбання земельної ділянки, декларування доходів покупців, одновідсоткового збору на розвиток сільських територій тощо.

Валерій БАРСЬКИЙ, Укрінформ

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]

[an error occurred while processing this directive]
також у паперовій версії читайте:
  • ЦІЛІ «СХІДНОГО ПАРТНЕРСТВА»
  • ДОВІРА ПАДАЄ...
  • ЗАГРОЗИ ДЛЯ МАЙБУТНІХ ВИБОРІВ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».