Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СПОРТ
ФАВОРИТ ОДИН— ДОВЕДЕНО «ПОРТУ»
Донецький «Шахтар» із виїзної поразки розпочав виступ у груповому турнірі Ліги чемпіонів УЄФА. На стадіоні «Драгау» підопічні Мірчі Луческу поступилися чинному переможцю Ліги Європи, найкращій команді Португалії — «Порту».

Перед стартом змагання здавалося, що в групі G один аутсайдер — кіпрський АПОЕЛ і три приблизно рівні за класом клуби — «Порту», «Шахтар» і російський «Зеніт». Уже поєдинки першого туру змінили диспозицію — португальці довели, що значно переважають у класі решту учасників квартету, а кіпріоти засвідчили — за друге місце боротимуться не два, а три колективи.
Мірча Луческу не мав особливих кадрових проблем перед поєдинком у Порту. Шанувальників донецького клубу непокоїло лише те, що в обороні «Шахтаря» є очевидні проблеми. Для чемпіонату України оборонцям ще вистачає майстерності, але Ліга чемпіонів — лакмусовий папірець, який міг виявити недоліки. На жаль, найгірші припущення справдилися. Пара центральних оборонців, яку на стадіоні «Драгау» склали Ярослав Ракицький і Дмитро Чигринський, не змогла впоратися з тиском нападу «Порту». Жодний із цих центральних захисників не дограв до кінця гри — за кілька хвилин до свистка на перерву пряму червону картку отримав Ракицький, а на фініші матчу другу жовту одержав Чигринський.
Утім, не варто знімати відповідальності з інших донеччан — переривати атаки в центральній зоні не вдавалося Генріку Мхітаряну чи Фернандіньйо, а в Жадсона, Вілліана, Едуардо та Луїса Адріано мало що виходило в нападі.
Обидві команди, що зустрілися у вівторок на «Драгау», люблять володіти м'ячем і контролювати центр поля. Як виявилося, переможцями в цій стратегічній битві стали господарі, котрі почали домінувати від перших хвилин.
Уже на старті гри був призначений пенальті за фол Ярослава Ракицького. Проте за мить уболівальники «Шахтаря» видихнули з полегшенням, бо Халк влучив у штангу. На 12-й хвилині гірники раділи: Луїс Адріано недарма чатував біля голкіпера Елтона, і щойно той випустив м'яч із рук після удару Вілліана, нападник «Шахтаря» відкрив рахунок.
Підопічні Вітора Перейри збільшили швидкість, і донеччани почали відверто не встигати за ними. Посипалися порушення правил з їхнього боку, після одного зі штрафних Халк потужним ударом зрівняв рахунок — на 28-й хвилині від рук голкіпера Олександра Рибки м'яч улетів до сітки.
Швидко після перерви португальці вийшли вперед. Родрігес промчав лівим флангом атаки, обіграв на замаху Олександра Кучера і виклав м'яч Клеберу, котрому треба було влучити з кількох метрів у порожні ворота. Українська команда відчувала неабиякі проблеми в захисті: флангові оборонці регулярно підключалися до атаки, а страхувати їх не зовсім здоровим Чигринському та Кучеру (Олександр вийшов на поле одразу після вилучення Ракицького) було важко.
На 80-й хвилині гірники ледь не зрівняли рахунок. Разючий контрвипад Жадсона та Луїса Адріано завершився виходом останнього на побачення з Елтоном, але бразильський форвард не зміг обробити м'яч. За хвилину арбітр вилучив Дмитра Чигринського, і шанси гірників на порятунок стали примарними. Родрігес зі штрафного влучив у перекладину, але це не надто засмутило господарів, котрі впевнено довели справу до перемоги зі скромним, як для такої переваги, рахунком 2:1.
Мірча Луческу після гри нарікав на незвичне для його команди суддівство німецької бригади арбітрів на чолі з Феліксом Брихом: «Я, звичайно, невдоволений. Програли матч, який добре почали. Проте усе це було до того моменту, поки у нас не вилучили першого гравця. Другий наш гол, до речі, був чистий. Ніхто не чіпав м'яч руками, як це зафіксував арбітр. Із вилученнями не згодний. Так, був жорсткий підкат, але Ракицький максимум міг отримати попередження. Проте він устав, показавши, що з ним усе гаразд, а суперник демонстрував, що він помирає від цього зіткнення.
Після цього «Порту» контролював м'яч, хоч і ми могли забити, двічі небезпечно бив головою Луїс Адріано. Господарям же довелося бити із-за меж штрафного, що вони робили не завжди точно. Ми добре закрилися на своїй половині поля, перекриваючи ним шлях до нашої штрафної.
Мене здивувала манера суддівства. У Лізі чемпіонів я таке суддівство не вітаю. Часто суддя потрапляв під вплив публіки, яка професійно чинила на нього тиск. Треба детально переглянути цей матч, аби розібрати моменти. Шкода, що не вийшла гра, яка мала вийти, а по суті була зіпсована. Сьогодні було покарано одну команду — «Шахтар».
В іншому матчі групи G АПОЕЛ здобув несподівану вольову перемогу над російським «Зенітом» із таким же рахунком 2:1. У наступному турі лідери квартету зіграють на виїзді з аутсайдерами — «Порту» завітає в гості до «Зеніта», а «Шахтар» на «Донбас-Арені» прийме не такого вже й слабкого, як здавалося на перший погляд, чемпіона Кіпру.
також у паперовій версії читайте:
  • ШАХТАР ВИХОДИТЬ У ЛІДЕРИ
  • ДЖОКОВИЧ: МАЙЖЕ GRAND SLAM
  • ВІД АДАМЕКА ДО ХЕЯ?
  • «ВУЕЛЬТА»: GEOX СТУКАЄ У ДВЕРІ «ТУР ДЕ ФРАНС»

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».