Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); КУЛЬТУРА
ФІЛАРМОНІЯ В ПОШУКУ НОВИЗНИ
Національна філармонія України розпочала свій 148-й сезон. Як завжди, напередодні цієї події керівники творчого закладу зустрілися з журналістами й розповіли, що чекає на шанувальників філармонійного мистецтва впродовж нового мистецького року.

Генеральний директор Дмитро Остапенко зазначив, що хоч нинішній сезон іще не ювілейний для філармонії (до речі, тут уже замислюються над репертуаром 150-го), але він збігся в часі з 20-річчям Незалежності України. Тож з огляду на свято перед офіційним відкриттям у вересні митці вирішили зробити певну прелюдію — в останній декаді серпня в Колонному залі імені М. Лисенка відбувся концерт Фестивалю оркестрової музики, присвячений ювілеєві нашої держави.
Не дивно, що фестивальні концерти мали неабиякий попит у слухачів, адже минуле літо в Києві пройшло під знаком абсолютного культурного голоду — наші стаціонарні театри відпочивали й гастролювали, натомість у столицю України ніхто з гастролями не завітав. Затишшя спостерігалося навіть у царині естради та драматичних театрів, а в академічній музиці й поготів.
За словами художнього керівника Національної філармонії Володимира Лукашева, пріоритетом діяльності у 148-му сезоні обрано пошук новизни — нові обрії виконавського мистецтва, нові імена, програми, твори та інтерпретації. Меломанам обіцяють приємні знайомства, зокрема з іспанською скрипалькою Летісією Морено, гітаристом з Німеччини Олександром Ренгачем, французьким диригентом на ім'я Лоран Петіжирар. А чи не найбільшим відкриттям має стати виступ трубачки з Норвегії Тіне Тінг Хельсет. Про її майстерність було сказано багато захопливих слів. Жінка, яка грає на трубі,— це у нас справді рідкість. Чекатимемо концерту і вражень.
Керівники закладу планують оновити, певна річ, у бік омолодження, його штат. Навесні має відбутися атестація творчих і адміністративних працівників. Тим, хто втратив належний фаховий рівень, запропонують поступитися місцем молодим та ініціативним. Чому досі керівництво не здійснювало рішучих кроків у кадровій політиці, Дмитро Остапенко пояснив тим, що соціальний захист митців, які вийшли на пенсію, гідним назвати не можна. «Однак доведеться зважуватися на непопулярні кроки»,— сказав директор.
Нові та добре знані виконавські імена прозвучать на концертах чотирьох щорічних абонементів — «Симфонічний вимір», «Скрипкова музика», «Мистецтво фортепіанної гри», «Чарівна гітара». У їхній програмі — ціле сузір'я не тільки талановитих музикантів, а і всесвітньо відомих композиторів, ювілеї яких відзначатимуть найближчим часом. Наприклад, у кожному музичному вечорі «Симфонічного виміру» перше відділення буде присвячене творам Й. Гайдна (до 280-ї річниці від дня народження), а в другому звучатиме музика інших композиторів-ювілярів — О. Скрябіна, К. Дебюссі, І. Стравінського, Дж. Россіні, Н. Паганіні.
У новому сезоні триватиме тематичний цикл «Вечори української музики. Спадщина і сучасність». На одному з його концертів у жовтні відбудеться прем'єра «Сільської опери» Євгена Станковича (на вірші Бориса Олійника). Цей твір композитор присвятив Антонові Шароєву. Він 1963 року створив Київський камерний оркестр. Антон Шароєв приїде на прем'єру з Москви і знову диригуватиме цим колективом.
Про вокальні традиції Колонного залу імені М. Лисенка, мабуть, не варто багато говорити. Кияни середнього і старшого поколінь пам'ятають сольні виступи Бориса Гмирі, Костянтина Огнєвого, Діани Петриненко, Анатолія Солов'яненка та багатьох інших видатних співаків. У сезоні, що розпочався, почуємо голоси Вікторії Лук'янець, Тараса Штонди, Сусанни Чахоян, Анжеліни Швачки, Світлани Добронравової, Ірини Семененко.
Національна філармонія зберігає вірність поліфонії своїх концертів. Тож на її відвідувачів чекають зустрічі з високопрофесійними симфонічними, хоровими, джазовими, народними колективами. Відбудуться і традиційні фестивалі. А закінчиться 148-й творчий рік пізніше, ніж зазвичай, у зв'язку з проведенням Євро-2012 — 30 червня концертом юної литовської скрипальки Далі Кузнецовайте. Її гру вже чули й високо оцінили в Києві наприкінці минулого філармонійного сезону.

Тетяна КРОП
також у паперовій версії читайте:
  • ЩО ТАМ, У «ЛЮКСІ ДЛЯ ІНОЗЕМЦІВ»?
  • МАРІЯ МАТІОС ПРЕЗЕНТУЄ НОВУ КНИГУ
  • ЗЛАТА ОГНЄВИЧ ЗДОБУЛА ПЕРШУ ПРЕМІЮ НА ФЕСТИВАЛІ ПУГАЧОВОЇ В ЯЛТІ
  • ЧИ ВИЖИВЕ ЛЮБОВ?

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».